Kunstetagerne

Kunstetagerne, Adelgade 28-30, Hobro

Lørdag den 5. oktober 2024, kl. 11:00.



Fernisering

Fernisering på Geometri i tid - Geometrisk tid

5 kunstnere fra Hobro Kunstsamling og 17 inviterede samtidskunstnere viser, hvordan den genstandsløse, ikke-forestillende kunst har udviklet sig over tre generationer. Ill.: Kai Führer. You Light Up My Life, u.å. Foto Niels Reiter.

Den geometriske kunst er tydeligt tilstede i Hobro, både i byrummet, hvor mange af de 50 opstillede skulpturer af bl.a. Kai Führer, Hans Jørgen Nicolaisen og Bent Sørensen har geometriske afsæt, og i Hobro Kunstsamling i Kunstetagerne, hvor Steffen Jørgensen og Niels Guttormsen er fornemt repræsenteret. Vi oplever dog, at kunsten i byrummet opfattes som "fast inventar" uden særlig betydning, som noget, der bare er der men ikke engagerer. Det vil vi gerne ændre på med en udstilling, som aktiverer og perspektiverer byrummets kunst.

Derfor har vi inviteret 17 geometrisk orienterede samtidskunstnere til at udstille for at vise, hvordan den geometriske kunst har udviklet sig hen over tid, og dermed kunstoplevelsen ude i byen og inde i Kunstetagerne.

Udstillingen tager afsæt i 1970ernes eksperimenter med nonfigurative, geometriske formsprog baseret på bl.a. perceptionspsykologi og matematik, som de kommer til udtryk i Hobro Kunstsamlings værker af Kai Führer, Niels Guttormsen, Steffen Jørgensen, Hans Jørgen Nicolaisen og Bent Sørensen.

Søren Friis og Frode Steinicke har deres base i 1990erne og de tidlige '00eres ny-konstruktivistiske brug af geometri, som de stadig udvikler.

Den yngre samtidskunsts udforskning af geometrien formidles gennem maleri og skulptur af AVPD (Aslak Vibæk og Peter Døssing), Malene Bach, Astrid Marie Christiansen, Claus Egemose, Malte Fisker, Rasmus Grønbæk Hansen, Lene Juhler, Malene Landgreen, Michael Mørk, Bodil Nielsen, Ulla Pedersen, Ingela Skytte, Mette Winckelmann og Troels Aagaard.

Ved at udfolde det geometriske spor i dansk kunst gennem tre generationer tydeliggøres, hvordan de kunstneriske udtryk, som man møder i byrummet, er relevante den dag i dag; at geometrien som kunstnerisk greb er både eviggyldigt, tidløst og i stadig udvikling.

Fri entré