Arkiv: Overstået event
Øhavsmuseet

Havnegade 3, Faaborg

Lørdag den 30. november 2024, kl. 11-16.



Marked/byfest, Børn

Lav din egen julepynt på Øhavsmuseets juleværksted

Besøg Øhavsmuseet lørdag den 30. november og 7. december og kig indenfor i museets juleværksted, hvor du kan være med til at lave din egen julepynt. Du kan også høre, hvorfor julebukke, engle og nisser blev del af vores historie.

I caféen sælges gløgg og der er rig mulighed for at finde inspiration til julegaver i museets butik.

Julepynt er del af historien

Det er for de fleste en vigtig tradition ved julen, at vi pynter op. I mange familier findes de gamle stykker pynt frem. Ofte mødes vi også på skolen, eller med venner og familie og laver nye stykker julepynt. I år har I mulighed for at tage på Øhavsmuseet og lave nyt pynt til samlingen. På museets juleværksted, er der materialer og hjælpende hænder. Både børn og voksne er velkomne til at slå sig ned ved bordene og hygge sig med at lave julebukke, hjerter, engle og nisser.

Julebukken er en nordisk tradition der formodentlig går helt tilbage til middelalderen. Bukken har symboliseret Thors geder, der var spændt for tordenvognen. Julebukken spillede dog også en rolle senere i det gamle landbosamfund, hvor julen var et tidspunkt, hvor også de voksne havde tid til leg. Her var bukken en forklædt mand, der brød ind i selskabet og lavede ballade!

Engle er også noget, der hører julen til. Dette skyldes selvfølgelig ikke mindst, at det er en engel, der fortæller jomfru Maria, at hun skal føde Jesus. Det er også en engel, der viser sig for de tre vise mænd og fortæller dem, hvor de skal gå hen for at finde det nyfødte Jesusbarn. En engel er altså et sendebud fra Gud til menneskene.

Nisser er måske især det, som rigtig mange børn forbinder med julen. I folketroen var nisser en naturlig del af dagliglivet hele året rundt. Det var almindeligt, at alle gårde havde deres egen nisse boende. Man mente, at nissen var på størrelse med en dreng på ca. 5-6 år. Han hjalp på gården - især med dyrene, men som de fleste ved, kunne han sagtens finde på at drille, hvis man ikke sørgede godt nok for ham!. Kontakt: ohavsmuseet@ohavsmuseet.dk / 63612000.

Læs mere på hjemmesiden