Flere nyheder

 
Teater
Højspændt amerikansk drama

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Højspændt amerikansk drama
Man. 15. okt. 2012


Skal man dreje, der hvor skiltet viser af mod Palm Springs eller skal man forsætte lige ud af vejen til Other Desert Cities? Så længe der er tale om forestillingen, der netop nu kan opleves på Aarhus Teater, så kan sidstnævnte helt klart anbefales!

Disse dage spiller en helt særlig forestilling på Aarhus Teater. Særlig af flere grunde. Først og fremmest er det europapremieren på et prisbelønnet familiedrama skrevet af den amerikanske dramatiker Jon Robin Baitz. For det andet er det første forestilling på den nyrenoverede Scala-scene og sidst men ikke mindst er det første gang, at Ghita Nørby medvirker i en egenproduktion på Aarhus Teater. Der har været meget at glæde sig til og teatret måtte da også melde alt udsolgt allerede inden premieren.

Stykket, der har titlen Other Desert Cities, er et familiedrama med alt hvad det indebærer af gammelt nag, misforståelser og godt skjulte hemmeligheder. Vi er i Palm Springs i California. En særdeles velhavende familie er samlet for første gang i årevis i anledning af julen. Stemningen er fra start temmelig komisk med fjollede bemærkninger og overgestikulerende skuespillere, men dette understreger blot det kunstige i situationen og ikke mindst den udvikling man efterfølgende oplever fra komedie til højspændt drama.

Familien består af ægteparret Polly og Lyman Wyeth (Ghita Nørby og Waage Sandø), deres to børn Brooke og Trip (Marie Louise Wille og Jesper Dupont) samt Pollys alkoholisrede søster Silda (Inge Sofie Skovbo), der netop er kommet fra afvænning og derfor restituerer hos Wyeth-familien. Året er 2004 og amerikanerne har stadig terrorangrebet 11. september 2001 i frisk erindring. Og selvom terror og den amerikanske bevidsthed i almindelighed spiller en vis rolle, så er det familiens eget drama, der er i fokus. Måske ment som et billede på hvilken som helst familie i den vestlige del af verden, men med et umiskendeligt amerikansk islæt.

Flere af karaktererne gennemgår en markant forandring i løbet af de ca. 2½ timer forestillingen varer. En markant men troværdig forandring. Ikke mindst båret af det engagerede og overbevisende skuespil, som alle de medvirkende leverer. Dog er datteren Brookes rolle anderledes. Hun ændrer sig ikke stort, men har en kernefunktion i forhold til alle de øvrige personer. Som en slags katalysator driver Brooke-karakteren handlingen frem lige netop fordi hun modsat de andre ikke udvikler sig. Og hun er også drivkraften helt til stykkets (noget overraskende) slutning.

Other Desert Cities er et interessant bekendtskab. Og det er godt at vide, at der stadig skrives nye store dramaer, som vil kunne blive opsat verden over på lige fod med allerede kendte stykker som Et Dukkehjem, Hvem er bange for Virginia Wolf? o.l.

Man kan (for alle de, der ikke har en billet) håbe på, at Aarhus Teater får mulighed for at forlænge spilleperioden eller måske byde på en lille repremiere senere hen.

Other Desert Cities spiller på Aarhus teater, Scala, 12. oktober-17. november 2012