Flere nyheder

 
Musik
Copenhagen Irish Festival

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Copenhagen Irish Festival
Fre. 19. okt. 2018
kilde: KultuNaut

Der er top line-up på årets Copenhagen Irish Festival den 2. og 3. november på Kulturstationen i Vanløse. (På billede: Dervish)

Intet mindre end fire af de allerbedste irske sangerinder spiller hovedrollerne på årets irske festival i København. For det er Cathy Jordan med Dervish og Mairéad Ni Mhaonaigh med Altan foruden Karan Casey og Cara Dillon, der står på plakaten. I de seneste to-tre årtier har de beriget den traditionelle, irske musik med deres indlysende talenter, fortolkninger og sangskrivning. De hører ganske enkelt til i toppen af irsk musik. At have disse fire kvindelige musikere med så smukke og meget forskellige stemmer samt deres bands på scenen i løbet af to dage er et scoop.

Så kom forbi Kulturstationen i Vanløse, hvor Copenhagen Irish Festival fejrer sit 40 års jubilæum den første weekend i november. På programmet er der alt fra filmhygge, jamsessions, koncerter og sågar et dansebal, hvor alle kan komme og slå sig løs med irsk Ceíli-dans. Festivalens højdepunkter er de to dobbeltkoncerter fredag aften den 2. november med Karan Casey og Dervish, og lørdag aften med Cara Dillon og Altan. (På billede: Cara Dillon)

Filmhygge & sessions
I festivalens stemningsfulde café kan man komme til fredagsbar, hvor man kan se filmen The Yellow Bittern, en kortfilm af Alan Gilsenan om den irske sanger Liam Clancy. Samtidig kan man nyde en irsk stout eller andet godt i baren. Efterfølgende er der irsk jam, en platform, hvor de irske melodier deles og traditionen fornys. Spiller man irsk musik kan man medbringe sit instrument og spille med. Jamsessions er en uhøjtidelig, hyggelig sammenkomst af musikere, der spiller sammen på tværs af bands og landegrænser, amatører og professionelle. Forskellige musikere vil være værter for de to jamsessions i løbet af weekenden.

Lørdag eftermiddag byder festivalen på Irish Coffee til filmen Natural Grace, en dokumentarfilm af Art O'Briain om den irske fiddler Martin Hayes. Filmen følger ham fra hans hjem i East Clare til koncerter i USA og Japan, og den udforsker manden, hans musik og hans idéer om balancegangen mellem det gamle og det nye i traditionel irsk musik. Efter filmen er der igen jamsession i caféen.

Irsk dansebal/Céilí & craic
Hvis man ikke er til at sidde stille, kan man i stedet kridte danseskoene og kaste sig ud i en svingom på irsk, når Dark Green School of Irish Dancing sammen med Copenhagen Irish Set Dancers inviterer til Céilí. Alle kan deltage uanset danseerfaring, da der vil blive givet instruktion i de irske fællesdanse, som tæller langdanse, runddanse og kvadrilledanse.

Der er med årets udgave - nr. 40 i rækken - af Copenhagen Irish festival lagt op til fremragende musik, fede film, masser af dans og session-sammenspil på kryds og tværs. At der også er lagt op til craic, det irske ord for sjov & hygge, er der ingen tvivl om.

Program 2018:

Fredag den 2. november
Kl. 16.30: Film og Fredagsbar: The Yellow Bittern (om Liam Clancy) 1 t. 50 min.
Gratis entré
Kulturstationen Vanløse - Irish Festival Café

Fra kl. 18.30: Åben jamsession
Kulturstationen Vanløse - Irish Festival Café

Klokken 20.00: Dobbeltkoncert med Dervish + Karan Casey
Billetter: kr. 350,- hos billetto.dk
Kulturstationen Vanløse - Koncertsal

Lørdag den 3. november
Kl. 14.00: Film og Irish Coffee: Natural Grace (om Martin Hayes) 77 min.
Gratis entré (kaffe skal købes)
Kulturstationen Vanløse - Irish Festival Café

Fra kl. 15.30: Åben jamsession
Kulturstationen Vanløse - Irish Festival Café

Klokken 16.00 - 18.00: Céilí - Irsk dansebal
Entré: kr. 50,-
Kulturstationen Vanløse - Koncertsal

Klokken 20.00: Dobbeltkoncert med Altan + Cara Dillon
Billetter: kr. 350,- hos billetto.dk
Dørene åbner kl. 19.00
Kulturstationen Vanløse - Koncertsal

Hjemmeside
Facebook
Billetter Fredag 2/11
Billetter Lørdag 3/11

Fire flotte og forskellige stemmer
Mairéad Ni Mhaonaigh startede Altan sammen med nu afdøde Frankie Kennedy fra Belfast. De fik succes som duo med den traditionelle musik fra især Donegal, spillet på henholdsvis violin og fløjte og oftest sunget på gælisk. Hendes udtryksfulde stemme og parrets dygtighed og udstråling blev en stor succes, og de udgav to album som duo. (På billede: Altan)

I midten af firserne var Altan blevet et band, og siden har Mairéad Ni Mhaonaigh med sin indtagende stemme, personlighed og elegance stået i spidsen. Bandet har 13 studiealbum bag sig, alle med markant flotte covers, foruden et livealbum og flere kompilationer.

Cathy Jordan er også begavet med en usædvanlig dejlig stemme og spiller bodhran samt flere andre instrumenter, hvilket hun har vist flere gange på Copenhagen Irish Festival. Jordan har været sangerinde i Dervish siden 1991, og de udgav deres første album sammen i '94, Harmony Hill. Siden er der kommet 10 mere foruden Cathy Jordans soloalbum. Hun spiller også med The Unwanted, laver radio og TV. Ligesom Altan har Dervish slået deres folder over hele verden og har for længst fastslået deres topposition i det mangefarvede, irske musiklandskab.

Karan Casey sang først på jazzklubber i Dublin, hvor hun studerede sang og klaver, men hun havde også den traditionelle musik med hjemme fra Co. Waterford. Hun flyttede til New York og slog sig sammen med irsk-amerikanske Solas fra 1996-99, men rejste i 2000 hjem til Irland, hvor hun snart medvirkede i The Seamaiden: The Celtic Musical. Siden 2001 har hun udsendt seks soloalbum. Sammen med guitarist og sanger John Doyle har hun lavet yderligere to. Også hendes stemme og nærvær har begejstret publikum verden over.

Cara Dillon debuterede i Equation i 1995, men forlod ret hurtigt det lovende band sammen med Sam Lakeman, som hun har spillet sammen med siden. Han akkompagnerer hende på klaver og guitar. Parret er også gift og har tre børn. Første album kom i 2001, og siden er der kommet fem mere, det seneste Wanderer i 2017. Cara Dillon har modtaget et væld af priser, bl.a. årets Meteor Best Irish Female i 2004, og hun spiller også flere instrumenter. Dillon er blevet en af Irlands populæreste sangerinder med sin sødmefulde sopran og udstråling.