Flere nyheder

 
Udstilling
H.C. Ørsted på ny i Rundetaarn

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
H.C. Ørsted på ny i Rundetaarn
Ons. 1. jul. 2020
kilde: KultuNaut

H.C. Ørsted på ny - Skønheden i naturen

Den 21. juli 1820 offentliggjorde H.C. Ørsted sin opdagelse af, at en elektrisk strøm påvirker en magnetnål. Opdagelsen gjorde ham verdensberømt og gav startskuddet til en rivende global samfundsudvikling. 200-året for denne epokegørende opdagelse markeres med en udstilling i Rundetaarn, som dykker ned i historien om videnskabsmanden og kulturpersonligheden Ørsted: Hvem han var, hvad han opdagede, hvad elektromagnetismen har betydet for udviklingen af vores samfund og hvad vi kan forestille os om elektricitet i fremtiden.

Udstillingen tager sit navn fra H. C. Ørsteds natursyn og filosofi om skønheden og sammenhængen i naturen - som både hans arbejde med klangfigurer og samspillet mellem elektricitet og magnetisme illustrerer. Opdagelsen af elektromagnetismen for 200 år siden er udstillingens fokus, men den handler også om Ørsteds opdagelser i kemi, farmaci, geomagnetisme og nordlys, hans naturfilosofi, hans store formidlingsarbejde og de 2000 nye ord, han skabte for bedre at kunne formidle naturvidenskab. Udstillingen belyser også H. C. Andersens eventyr på en ny måde, de var i flere tilfælde inspireret af hans ven og mentor Ørsted. Man kan godt blive lidt forpustet, både når man ser den kolossale betydning som elektromagnetismen har haft for det moderne samfund, og når man kommer tæt på personen Ørsted og hans liv.

Udstillingen arrangeres af Selskabet for Naturlærens Udbredelse (SNU), som blev stiftet af H.C. Ørsted i 1824 og den foregår i Rundetaarns smukke Bibliotekssal, hvor Københavns Universitetsbibliotek lå i Ørsteds tid. Udstillingen folder sig ud i 12 temaer: Opdagelsen af elektromagnetismen, Aluminium - Ørsted som kemiker, Geomagnetisme og nordlys, Ørsted som farmaceut, Ørsteds natursyn og livsfilosofi, H.C. Ørsted og H.C. Andersen, Ørsted som formidler og organisator, Ørsted som sprogfornyer, Hæder og anerkendelse, Afledte forskningsaktiviteter og teknologiudvikling, Elektricitet i dag og Elektricitet i fremtiden. Det hele forankres i en "H.C. Ørsted stue" med møbler og andre genstande fra hans hjem og laboratorium og en tidslinje med Ørsteds lange, aktive liv og opdagelser, hvor hans mange nye ord binder udstillingen sammen.

Blandt genstandene vises H.C. Ørsteds forsøgsopstilling og flere af hans apparater samt en række originalgenstande fra SNUs store samling af Ørsted effekter, som siden midten af 1980erne har været opbevaret på Teknisk Museum i Helsingør. Man vil også kunne se Ørsted-satellitten og høre om den betydning, Ørsteds forelæsninger i SNU fik for dansk ølbrygning.

HCØ2020
H.C. Ørsted på ny - Skønheden i naturen er en del af HCØ2020, den nationale fejring af 200 året for H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen, der markerer både elektromagnetismens, naturvidenskabens, teknologiens og nysgerrighedens betydning for vores samfund.

Læs mere om udstillingen

Se hele jubilæumsprogrammet

Udstillingen kan opleves i perioden 1. juli til 27. september 2020 i:
Rundetaarn
Købmagergade 52A 1150 København K.

Åbent alle dage kl. 10-20
Entré: 40 kroner for voksne og 10 kroner for børn (5-15 år)

Støttet af: Otto Mønsteds Fond, Industriens Fond, William Demant Fonden, COWIfonden, Thomas B. Thriges fond, Povl M Assens Fond, Energiselskabet Ørsted, Danmarks Meteorologiske Institut, Danmarks Tekniske Museum, DTU Teknologihistorie, Danmarks Fysik- og Kemilærerforening, Hauchs Physiske Cabinet, Videnskabernes Selskab, Husbryggeriet Jacobsen og H.C. Andersen Centret.

Udstillingsarkitekt er JAC Studios.

Rundetaarn er et af Danmarks mest ikoniske bygningsværker med sin karakteristiske sneglegang, der fører op til udsigtsplatformen 34,8 meter over gadeniveau. Tårnet blev opført af Christian IV til Københavns Universitets observatorium og stod færdigt i 1642. Ud over Europas ældste observatorium rummer Rundetaarn i dag også udstillinger, koncerter og andre aktiviteter, som formidler og tilgængeliggør bygningen og historien.