Flere nyheder

 
Udstilling
Iværksættere før og nu

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Iværksættere før og nu
Tor. 20. jan. 2022
kilde: KultuNaut

Iværksættere er i dag kommet ind i tv-stuerne i den bedste sendetid og har nærmest fået heltestatus, og samtidig undervises flere og flere unge i iværksætteri. Men hvad driver iværksætterne, og hvordan oplever de særligt opstarten af et nyt firma? Det er par af de centrale spørgsmål i Bank- og Sparekassemuseets nye særudstilling, Iværksættere før og nu, der tegner et portræt af iværksættere fra 1700-tallet og frem til i dag.

"Museet vil med særudstillingen sætte fokus på iværksætterne, som med en stor personlig indsats skaber økonomisk vækst og nye arbejdspladser i samfundet. Udstillingen forsøger at give et indblik i iværksætternes vanskelige start og at nå ind til det personlige DNA, der gør dem til virksomhedsstartere," siger Ole Simonsen, der er bestyrelsesformand for Bank- og Sparekassemuseet.

I udstillingen møder man fem af nutidens iværksættere og syv historiske iværksættere. Udstillingen viser bl.a. nogle af de råvarer, prototyper og færdige produkter, som har været fundamentet for start af nye virksomheder. Blandt produkterne kan nævnes den ikoniske Ellert, der leder frem mod nutidens boom af elbiler, stomiposer, der forbedrer livskvaliteten markant for patienter verden over, smarte sneakers og tasker af genbrugt tøj og lækre interiørprodukter af genanvendt plast, der har bæredygtighed i centrum.

Særudstillingen fortæller også om historiske og samfundsmæssige udfordringer for iværksætterne. Ved du fx, at Danmark har bundrekord i andelen af kvindelige iværksættere - eller hvilken type uddannelse, der skaber flest iværksættere?

Udstillingen, der er tilrettelagt af museumsinspektør Inge Christiansen og er blevet til med økonomisk støtte fra Nordea-fonden, kan opleves fra søndag den 23. januar til og med søndag den 4. december 2022.

Bank- og Sparekassemuseet har åbent søndag kl. 10-16 og onsdag kl. 10-17. Der er gratis adgang. Museet ligger på Christianshavn i en smuk gammel 1700-tals bygning, Heerings Gård. Ud over særudstillingen rummer museet udstillingen PENGE - dine, mine og vores om banker og sparekassers udvikling i de seneste 150 år, vinkælderen med udstilling om familien Heerings likørproduktion og mezzaninen med udstilling om banker og bankmaskiner.

Fakta
- Frem til 1857 forhindrede lovgivning de fleste i at blive iværksættere.
- Indtil 1899 måtte gifte kvinder ikke drive en virksomhed.
- Kun en fjerdedel af nutidens danske virksomheder startes af kvinder. Dermed har Danmark bundrekord blandt OECD-landene, hvad angår andelen af kvindelige iværksættere. Kun japanske og italienske kvinder ligger lavere i andel.
- Iværksættere har forskellig uddannelsesbaggrund, men den største gruppe udgøres af folk med en erhvervsfaglig uddannelse.

Bank- og Sparekassemuseet
Heerings Gaard
Overgaden Neden Vandet 11
1414 København