Flere nyheder

 
Litteratur
Astrid Lindgrens liv i billeder

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Astrid Lindgrens liv i billeder
Tir. 27. mar. 2007

I november i år ville Astrid Lindgren være fyldt 100 år. Det markerer Gyldendal ved at udgive en prægtig billedbiografi "Astrid Lindgrens liv i billeder" i stort format på hele 272 sider med flere end 160 fotografier, malerier og tegninger. Bogen illustrerer forfatterens liv fra fødslen i 1907 på gården Näs uden for Vimmerby i Småland til hendes fredelige død 2002 i sin lejlighed på Dalagatan i Stockholm.

Astrid Lindgren modtog aldrig nobelprisen i litteratur, og selvom hun havde fortjent den, sagde hun selv: "Nobelprisen ville jeg formodentligt dø af; sådan som jeg allerede bliver forfulgt af journalister, kan jeg med gru forestille mig, hvordan det ville være, hvis hele verdenspressen kom styrtende."

Og ja, Astrid Lindgren var en ombejlet dame, der modtog post fra beundrede fans i massevis og som altid kunne vide sig sikker på at journalister og fotografer ville være i hendes umiddelbare nærhed, når hun forlod sin lejlighed. Denne voldsomme opmærksomhed fik Astrid Lindgren til allerede i 1966, efter at have givet interview til et tysk tv-hold hele dagen, at udbryde: "Jeg vil ikke være populær mere!"

Astrid Lindgrens liv var ikke altid en dans på roser. I 1926 måtte hun forlade sin hjemby, da hun som kun 18-årig ugift pige blev gravid med chefredaktøren på den avis, hvor hun arbejdede. Hun flyttede til Stockholm, hvor hun boede på pensionat, og tog senere til København, hvor hun fødte sønnen Lasse på Rigshospitalet.

Astrid Lindgren var et selvstændigt menneske, der var stærk i vilje og sjæl, og som med en ufattelig styrke kæmpede for de sager, hun brændte for. At blive gravid var ikke sjovt, når det skete uden for ægteskabets rammer - og slet ikke i et lillebysamfund i 1926!

Billedbiografien er således ikke kun en hyldest til den sprudlende forfatter Astrid Lindgren, men også en hyldest til den stærke, livsglade, entusiastiske, menneskekærlige og livskloge Astrid Lindgren. Bogen giver et kronologisk indblik i Lindgrens liv fra hendes fødsel (1907) til død (2002). Den fortæller om hendes kærlige forældre, hendes idylliske og harmoniske opvækst og om alle de eventyr, hun som barn oplevede i Småland. Den fortæller om hendes skiftende jobs i Stockholm, om ægteskabet med Sture Lindgren og hans død, om de romaner, hun blev så berømt og elsket for og om datteren Karin.

Specielt bogens indledende kapitel "Astrids kærlighedsbillede", skrevet af Astrid Lindgren selv, er værd at bemærke fordi, hun med poetisk kraft og indlevelse skildrer historien om forældrenes forelskes, deres første møde, deres spirende kærlighed og ægteskab. Historien er en taksigelse til forældrene, der betød så uendeligt meget for Lindgren. Historien er hendes måde at sende sine forældre "sit hjertes ydmyge og inderlige tak for alt".

Hvis man kun kender Lindgren gennem sine fantastiske bøger om Pippi Langstrømpe, børnene i Bulderby, Emil fra Lønneberg, brødrene Løvehjerte, Ronja Røverdatter og den uforlignelige dovenkarl Karlson på taget, så bør man unde sig selv at få et lidt bredere indblik i Astrid Lindgren som menneske. Hun var ikke kun en sprudlende fantasibombe, men havde også en udpræget livsglæde, der især kommer til udtryk i bogens coverfoto, hvor Jacob Forsell har fanget en livsklog Lindgren i et billede, man ikke kan blive andet end glad af at betragte.

Tak for en flot billedbiograf og tak til en forfatter, der har gjort mange børn gladere og rigere - inklusiv undertegnede.

Jacob Forsell: Astrid Lindgrens liv i billeder
Forlag: Gyldendal
Sider: 272
ISBN: 87-02-05260-1
Udkommer 27. marts 2007