Flere nyheder

 
Film
F for Får 1 & 2
 
Diverse
Kvindelivsfestival i Rundetaarn

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
F for Får 1 & 2
Tir. 22. maj 2007

Hvis man er til får i fjollede situationer, så bør man hurtigst muligt slå neglene i de to dvd'er, Nordisk Film netop har sendt på gaden. Det drejer sig om Aardman Animations "F for Får 1 & 2" ("Shaun the Sheep"), der er mæhhhgtig god underholdning for såvel børn som voksne, der elsker dyr - og det gælder får i særdeleshed, der befinder sig i løsslupne slapsticksituationer.

Aardman Animations er nok bedst kendt for deres vidunderlige film Flugten fra Hønsegården (2000) og deres suveræne makkerpar Wallace & Gromit, der på dansk er blevet døbt Walter og Trofast. Disse har siden 1989 slået sig løs i en række yderst fornøjelige kortfilm, og var i 2005 at opleve i deres helt egen spillefilm, Walter og Trofast - Det store grøntsagskup.

Men nu kan man altså for første gang på dvd stifte bekendtskab med fåret Frode, der i F for Får 1 & 2 (der består af 16 korte film) giver et levende billede af, hvordan det er at være får på en engelsk bondegård - og det er ikke let, skulle jeg hilse at sige. Hvis man er fan af serien Creature Comforts, der endnu produceres af Aardman Animation, så vil man også synes om F for Får. Ikke kun følger man den intelligente uldtot Frode, men også fårehunden Bitzer, kæmpefåret Shirley, den fandenivoldske grisebande samt den relativt inkompetente bonde, der styrer gården med ukyndig hånd. I landlige omgivelser følger eventyr på eventyr og uheld på uheld, når Frode og konsorter gøre deres entré, hvilket nok skal kunne holde børn og barnlige sjæle klistret til skærmen.

Filmene er lavet som claymation, hvilket betyder, at figurerne er modeleret i plastisk ler, der billede for billede animeres i de positioner, de skal stå og bevæge sig i. For hver ny position, figurerne placeres i, tages et billede, der så til sidst bliver klippet sammen i en kontinuerlig rækkefølge for at illudere bevægelse. Denne særegne proces kendes fra de fleste af Nick Park og Peter Lords produktioner, som ovennævnte, men også fra andre animationsmesterværker som f.eks. Henry Selicks The Nightmare Before Christmas (1993), James and the Giant Peach (1996) og Tim Burtons Corpse Bride (2005)

De 16 film er små humørperler, der ikke kun kan trylle smil og grin frem hos børnene, men som også kan muntre et mere voksent segment. Så hvis man ikke allerede kender til Frode og Co., så bør man unde sig selv fornøjelsen at stifte bekendtskab med dette spraglede univers af intelligente dyr konciperet af Nick Parks så vidunderligt sprudlende fantasi. Sagt med andre ord, så er den et must for enhver fan af claymation, og de små film vil kunne nydes igen og igen og igen ..

Distributør: Nordisk Film F for Får 1 & 2
Udgivelsesdato: 15. maj 2007