Flere nyheder

 
Litteratur
Lille Miss Nobody

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Lille Miss Nobody
Tir. 15. apr. 2008

Forlaget Branner og Korch er aktuel med en grafisk roman - "Lille Miss Nobody" - skrevet af Oscar K og tegnet af Rasmus Bregnhøi. En æstetisk perle - en forførende historie - om mødet mellem gadedrengen og narkomanen Schniff og den blinde pige Lilith samt den krimigåde, de i fællesskab sætter sig for at opklare.

Før jeg ser nærmere på den historie, makkerparret Oscar K og Rasmus Bregnhøi i fællesskab har begået, så vil jeg kort præcisere, hvad en grafisk roman er for en størrelse - og lad det være skrevet med det samme: det er ikke en tegneserie, i hvert fald ikke i gængs forstand!

En grafisk roman er ikke nødvendigvis (som den klassiske tegneserie) en fortløbende serie med et velkendt miljø og tilbagevendende karakterer! Der er i stedet for tale om en særegen litterær genre, der placerer sig æstetisk og formmæssigt op af tegneserien, men som besidder et langt mere komplekst udtryk og indhold og et mere nuanceret og psykologisk defineret persongalleri.

Ofte adskiller den grafiske roman sig fra tegneserien ved dens længde (det er en tegnet roman), og den besidder altså også mere komplekse handlingstråde. Ligeledes behandler den grafiske roman ofte emner og temaer af mere moden slags - sagt med al mulig respekt for, og uden at forklejne den klassiske tegneseries form.

Lille Miss Nobody foregår i et mørkt samfundsdystopia, hvor gadedrengen Schniff (med hang til lightergas) kommer den unge Lilith til undsætning, da hun og hendes førerhund køres ned af en ambulance. Hunden dør, og Schniff tilbyder sig som midlertidig førerhundssubstitut for den religiøse 17årige pige, der af Schniff lader sig gelejde til et øde baneområde, hvor de i fællesskab kan begrave den afdøde førerhund Rulfo.

Her støder de på liget af en 15-årig pige, da Schniff tager det første spadestik til Rulfos grav. Selvom de tilkalder politiet, der straks overtager sagen, ønsker Lilith ikke at slippe den - hun vil finde ud af, hvem der har slået pigen ihjel. Sammen med Schniff begiver hun sig af sted på en farefuld rejse ind i natten, hvor skumle og ynkværdige eksistenser henlever deres liv på barer og i stripklubber. Alt imens de to selvbestaltede detektiver leder efter svar på mordgåden, jages de af kriminelle - i en ambulance!

Oscar K og Rasmus Bregnhøi har med Lille Miss Nobody skabt en forførende historie om mødet mellem uskylden og skylden, det rene og uplettede med det beskidte og syndige, i et dystert og beklemmende univers, hvor håbet forkyndes på gadehjørnet af Frelsens Hær og symboliseres ved en hvid due med en oliegren i næbbet, der følger vore helte fra toppen af et tag.

Det er på en og samme tid en fortælling om synd, om at angre sin synd og om håb i en verden, der synes mørk og trist. For Schniff, der er gadedreng og stukket af fra et drengehjem, er håbet for længst blevet kvalt af et liv i armod og misbrug, men en gnist af glæde, håb og ikke mindst kærlighed vækkes i ham igen, da han møder den godhjertede Lilith.

En smuk detalje ved fortællingen er dens intertekstuelle reference til Charles Dickens og dennes formfuldendte fortælling om børnehjemsdrengen Oliver Twist. En fortælling, der foregår i et ligeledes mørkt, beskidt og umenneskeligt miljø og som derfor fungerer som en fin symbolsk referenceramme i Oscar K og Rasmus Bregnhøis finurlige fortælling.

Oskar K og Rasmus Bregnhøi: Lille Miss Nobody
Forlag: Branner og Korch
Sider: 87
ISBN: 978-87-411-0144-6