Flere nyheder

 
Litteratur
Hergés liv og værk bind 1
 
Diverse
Kvindelivsfestival i Rundetaarn

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Hergés liv og værk bind 1
Tir. 13. maj 2008

Endelig, fristes man til at sige, udgiver Forlaget Carlsen første bind i trebindsværket om Hergés liv og værk - "Hergés liv og værk: 1907-1937". Manden bag er Philippe Goddin, der anses som værende en af verdens førende Tintin- og Hergé-eksperter. De tre bind vil blive udgivet på dansk 2008 til 2010 - det første er i handlen nu.

I forlængelse af Forlaget Carlsens relancering af de 23 Tintin-historier i nyoversættelse ved Niels Søndergaard - der blev udgivet i lækker hardcover-indbinding - foreligger nu første bind af Philippe Goddins suveræne granskning af Georges Remis (bedre kendt som Hergé) liv og værk.

Bogen, der er oversat af Søren Vinterberg, er fabrikeret og lanceret i et lækkert hardcover-layout, der omtrent er af samme dimensioner som Tintin-bøgerne. Første bind byder på 207 med billeder og illustrationer velspækkede sider, der både viser Hergés tidlige vittighedstegninger såvel som mange forskellige tegninger og udgaver af Tintin.

Bogen følger de første 30 år af Hergés liv - fra fødslen 22. Maj 1907 i Bruxelles til 1937, hvor Det knuste øre første gang blev udgivet. I dette bind bliver Tintin involveret i et mystisk tyveri af en Arumbayansk fetich, og mysteriet fører ham helt til Sydamerika, hvor en revolution netop pågår. Historien blev oprindeligt trykt i tegneserieugebladet Le Petit Vingtième - et ungdomstillæg til den belgiske avis Le Vingtième Siècle - hvor historierne om den nysgerrige journalist Tintin første gang blev bragt.

Philippe Goddin skriver levende og passioneret om Hergés liv og levned, og man får - efter endt læsning - lyst til genlæse historierne om Tintin, kaptajn Haddock, Terry, professor Tournesol og alle de andre skæve, sjove og sære eksistenser fra dette sprudlende tegneserieunivers.

Den store viden om og indsigt i Hergés liv, som Goddin bringer for dagen, er blandt andet produktet af, at Goddin gennem ti år var leder af Hergés tegnestue. Her lærte han da også både Hergé selv såvel som mange af hans kolleger og venner at kende.

Dette foreliggende, biografiske værk åbner dog dørene til andet og mere end blot Tintin - om end den kække journalist (helt naturligt) fylder meget på siderne. Man bliver f.eks. også præsenteret for Hergé som reklametegner, som illustrator, som modedesigner, som vittighedstegner og som karikaturtegner - han var en alsidig tegner, hvis samlede værk er stort og mangfoldigt.

De kommende to bind - der udgives 2009 og 2010 - følger henholdsvis årene 1937-1948 og 1948-1983. Så der er noget at se frem til! Imens kan man nyde Hergés tegnerserier, genlæse Goddins bind 1 et par gange og måske investere i Michael Farrs Tintin: En rejse gennem Hergés univers.

Philippe Goddin: Hergés liv og værk 1: 1907-1937
Forlag: Forlaget Carlsen
Sider: 207
ISBN: 978-87-626-5650-5