Flere nyheder

 
Litteratur
100 låger
 
Diverse
Kvindelivsfestival i Rundetaarn

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
100 låger
Man. 9. jun. 2008

Det skorter ikke på god børne- og ungdomslitteratur i den mere eventyrlige og fantastiske genre. Således er første bind i amerikanske N.D. Wilsons trilogi "100 låger" netop udsendt af forlaget Borgen. Det er suveræn og fantasirig sommerlæsning, der kan underholde ikke blot børn, men også voksne med barnlige sjæle.

Hvis man stadig har abstinenser efter Harry Potters exit, og man mangler noget at udfylde tomrummet med, så kan man med fordel og eventyrligt udbytte kaste sig over Nathan David Wilsons velskrevne, stærkt underholdende og hurtigt konsumerede roman 100 låger.

Sproget er flydende, let tilgængeligt og dialogpræget, hvilket afstedkommer en glidende og uhindret læserytme. Ja, selvom romanen sågar sniger sig over på den anden side af trehundrede sider, så er den alligevel hurtigt læst - ikke mindst pga. den måde, som Wilson bygger sin historie op på.

Men hvad er det lige, der foregår i romanen? Og hvad gemmer der sig bag den enigmatiske titel, forfatteren har døbt sit værk? Lad os løfte lidt på låget eller (for at blive i romanens univers) lad os kigge bag lågerne.

Henry - en 12-årig dreng - flytter til Kansas, hvor han skal bo hos sin onkel Frank, tante Dotty og kusinerne Henrietta, Anastasia og Penelope langt ude på landet blandt enorme marker. Han falder hurtigt til, bliver en del af familien og deltager i hyggelige gøremål og aktiviteter såsom grillaftner med naboerne, baseballkampe og leger med nabodrengene.

Men selvom alt er hyggeligt, selvom Henry har det godt, så er han stadig en smule bekymret for sine forældre, der (af årsager som ikke skal afsløres her) er fraværende. Alt er dog ikke almindeligt hos onklen og tanten - alt er ikke baseball og grillaftner - og da Henry en sen nat bliver vækket af bankelyde, begynder han at fjerne puds fra væggen. Det er her, at eventyret tager sin begyndelse!

Sammen med Henrietta afdækker han 99 skjulte låger, der giver adgang til mystiske verdener. Bag en af disse mystiske låger finder de desuden en nøgle, der (viser det sig) passer til en dør i huset, der ellers har været umulig at åbne - hverken med økse eller motorsav, har man kunnet bryde den op! Bag denne dør - da de omsider får den åbnet - finder de låge nummer 100 og en dagbog, der er skrevet af børnenes bedstefar.

Efter at døren er blevet åbnet, kastes Henry hovedkulds ud i et eventyr, da Henrietta forsvinder. For igen at finde frem til sin forsvundne kusine skal han ikke blot mønstre stort mod, han skal også konfrontere en ondskab, der gemmer sig bag den uhyggeligste af lågerne.

Romanen er - som skrevet i indledningen - hurtigt læst. Den er en veritabel pageturner, der vil underholde alle, der holder af et velskrevet eventyr og fantasygenren. Det er således med spændingen sitrende i kroppen, at læsningen afsluttes med en cliffhanger, der naturligvis skal bygge bro til den kommende toer i trilogien. Så find en hyggelig krog i haven og lev dig ind bag de 100 låger.

Køb eller bestil bogen på saxo.dk.

N.D. Wilson: 100 låger
Forlag: Borgens Forlag
Sider: 304
ISBN: 978-87-21-03227-2