Flere nyheder

 
Litteratur
Bestillingsarbejde fra Michel Faber

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Bestillingsarbejde fra Michel Faber
Tir. 16. mar. 2010


Nyeste skud på stammen i den internationale myteserie er Michel Fabers "Ildens evangelium". Her bydes på såvel øjenvidneberetninger om Jesu sidste dage som på hed sex og bombeattentater. Alligevel efterlades man med en ærgerlig følelse af, at denne bog kunne have været markant bedre, end den er.

Ildens evangelium handler om den canadiske sprogforsker Theo Griepenkerl, som ved et tilfælde kommer i besiddelse af ni perfekt bevarede papyrusruller, der indeholder en udførlig beskrivelse af Jesu sidste dage. Griepenkerl udgiver sit fund i bogform, hvilket giver anledning til ikke så lidt opstandelse i både kristne og muslimske kredse over alt på jorden. Han bliver på én og samme tid bestsellerforfatter og en ekstremt forhadt person, hvilket uundgåeligt udmunder i både kidnapning og drabsforsøg.

Bogen kalder han Det femte evangelium. Det er en kontroversiel udgivelse i og med, at der her dukker et nyt evangelium op, som er langt ældre end de fire hidtil kendte. Men Malchus, som har skrevet de ni skriftruller, tilføjer i virkeligheden ikke andet nyt til fortællingen om Jesus end at gøre ham mere menneskelig. Ja, det er måske nok nyskabende, at der i et evangelium også redegøres for Jesu ekskrementer og andre jordbundne omstændigheder, men det er ikke som sådan interessant læsning.

En sådan bog ville nok også i virkeligheden skabe røre, men Faber formår aldrig rigtig at få læseren til at tro på historien. Det ender som en lidt søgt fortælling; en tom skal uden reelt indhold.

Ideen bag den internationale myteserie er at lade en række anerkendte forfattere genskrive en myte efter eget valg. Ildens evangelium bygger ifølge forlaget på den græske myte om Prometheus. Prometheus stjal ilden fra guderne og gav den til menneskene, hvorefter Zeus lænkede ham til en klippe som straf. Ligheden mellem de to fortællinger er ikke just slående. Bogens hovedperson giver godt nok menneskeheden en ny fortælling om Jesus, og han bliver også fanget og bundet til en stol netop af den årsag, men derefter hører ligheden op. Ildens evangelium kunne lige så godt have hævdet at bygge på en hvilken som helst anden myte.

Bogens helt store problem er, at den tilsyneladende ikke bygger på en idé opstået i forfatterens hoved. Ildens evangelium er derimod et bestillingsarbejde. Udgivelsen var planlagt inden ideen til historien var tegnet i forfatterens bevidsthed, og det mærkes desværre. Der er gode ideer i fortællingen, men strukturen er ulogisk, og fokus ligger oftest på temmelig uinteressante begivenheder. Langt hellere ville man have læst om selve evangelieteksten eller attentatet og bortførelsen end om hans gennemgang af negative læseranmeldelser på Amazon.

Ildens Evangelium er bestemt ikke en dårlig bog. Der er ikke tale om stor litteratur eller et blomstrende sprog, men når man først har vænnet sig til tonen og stilen, så er den ganske udmærket underholdning. Hverken mere eller mindre. Man kan dog ikke undlade at sidde tilbage med følelsen af, at denne bog kunne være blevet så meget mere end den lidt letlæste paperback, den er endt som.

Køb eller bestil bogen på saxo.com.

Michel Faber: Ildens evangelium
Tiderne Skifter, 196 sider
ISBN: 978-87-7973-346-6