KultuNaut - Danmarks største kulturelle kalender
FOF Midtsjælland
Jernbanegade 23
4000 Roskilde

46 36 69 74 46 36 69 04
Yderligere information: Hjemmeside

Sidst rettet
23/4 2018

Åbent: Mandag-torsdag kl. 10-15. Lukket i skoleferier

Formand:
Claus Andersen
Højgårdsvej 15
4000 Roskilde
Tlf: 46 78 20 23

Mail: info@fof-roskilde.dk

Viser 1-10 ud af 17 events fra/efter 14. dec. 2019
Tilføj/fjern arrangementet til din huskeseddel
Skriv en kommentar til arrangementet
Find stedet på kortet

Kulturrækken. V/ Se Holdbeskrivelsen. St. Thomasmysteriet · Onsdag d. 23.10.19 · kl. 14.00
en familiesaga fra 1800-tallets Vestindien og København

Anne Holm Christensen, forfatter og foredragsholder

I 2017 var det 100 år siden, Danmark solgte De Vestindiske Øer - nu U. S. Virgin Islands - til USA, og der har i den anledning været meget opmærksomhed om øerne. Foredraget giver et indblik i en dansk families dramatiske liv på De Vestindiske Øer og i København i slutningen af 1800-tallet.
Det handler historien om
Conrad Sorterup sejler som 23-årig i 1872 til De Vestindiske Øer for at begynde et nyt liv som digter. På skibet møder han Ida, de bliver gift, og sammen får de fem børn. Med fortællingen om de to unges og børnenes liv bliver vi vidne til en familiesaga, der viser, at virkeligheden ofte overgår vores fantasi.
I historien, der bygger på virkelige hændelser, følger vi familien fra rejseeventyrets begyndelse til børnene er blevet unge voksne i København. Livet under palmerne i det varme Vestindien står i voldsom kontrast til resten af børnenes opvækst i det kolde og nok så uvenlige Danmark, hvor de bliver splittet op mellem flere plejefamilier. Hverken deres fars forsvinden eller deres mors indlæggelse på Sankt Hans Hospital er passende emner nogen steder. Et af børnene vokser op hos en malermester, tre hos en kvindelig lærer og den yngste hos en kendt teaterdirektør, hvor datidens store kulturpersonligheder Edvard Brandes, Herman Bang og Holger Drachmann færdes.
Med stor energi og med endnu større modstand fra familie og venner kæmper den ældste søn for at samle sine søskende igen. Dagbøgerne bliver hans faste holdepunkt i den proces.
Foredraget bygger både på sønnens dagbøger og på et omfattende historisk kildemateriale. Det er rigt illustreret med samtidige fotos fra Vestindien og København.

5.000 timer i H.C. Andersens fodspor · Onsdag d. 20.11.19 · kl. 14.00
Kasper Købke, kunstner, tegner

I dette intense foredrag vil du komme helt ind bag kunstneren Kasper Købkes prisbelønnede H.C. Andersen-bog, der indeholder meget mere end blot H.C. Andersen-tegninger.
Købke har modtaget H.C. Andersen Prisen 2017 og Klods-Hans Prisen 2016 for hans H.C. Andersen eventyrbog, hvor han har inkorporeret omkring 1.000 referencer til bl.a. H.C. Andersens liv, virke og samtid, gennem sine i alt 67 minutiøse tegninger. Henover 5.000 tegnetimer på kun 13 måneder har Købke skabt en eventyrbog, der henvender sig både til børn, voksne og eksperter. Købke er gennem hele bogen tro mod H.C. Andersens fantastiske eventyr - så uanset alder vil du altid kunne opdage en ny detalje eller en ny biografisk reference i Købkes tegninger. 5.000 timer i streg. Købke har filmet hver en tegnetime henover de 13 måneder, så på en og samme tid vil du få et helt unikt indblik i skabelsen af den verdensberømte digters eventyr gennem Købkes blyant, samtidig med, at du på tætteste hold vil opleve det fysiske forfald, og det ekstreme afsavn til omverdenen som Købke gennemgik.
Det til trods påstår Købke den dag i dag, at han hele vejen igennem var 100 % mentalt til stede i sine H.C. Andersen-tegninger - men kan det nu helt passe?

Jul- og sangeftermiddag · Onsdag d. 18.12.19 · kl. 14.00
Bodil Heister, komponist og kapelmester

Bodil spiller både harmonika og klaver, hun komponerer teater- og filmmusik samt kabareter. Bodil har desuden udgivet en hel del musik både på noder og på CD-er. De fleste vil nok kende Bodil fra TV-julekalenderen "Jul på slottet", der blev sendt som børnenes ulandskalender på DR i 1986. Kalenderen udspillede sig på Rosenholm Slot. Vi vil, akkompagneret af Bodil, synge en række af vore mest elskede sange og selvfølgelig også de, der relaterer til den forestående jul.

"Jeg lever" · Onsdag d. 22.01.20 · kl. 14.00
4.265 kilometer tilbage til mig selv

Gitte Holtze, forfatter

Gitte Holtze udgav i februar 2019 bogen "Jeg lever" om hendes tur fra Mexico til Canada ad Pacific Crest Trail, en af verdens længste vandrestier gennem den amerikanske vildmark.
Gitte Holtze besluttede at gå den 4.265 kilometer lange tur for at opfylde en gammel drøm om det ultimative vandrelivseventyr, men især for gennem de mange fysiske og mentale udfordringer, den lange tur ville indeholde, at forsøge at genvinde den styrke og selvrespekt, hun havde mistet efter et dybt dyk i livet. Hun var blevet skilt, hendes far var død, hun havde mistet sit drømmejob og med det den identitet, hun havde lagt i det, og så havde hun det sidste år været fanget i et giftigt forhold til en mand, der havde punkteret hendes selvværd.
I foredraget fortæller Gitte om turen gennem brændende ørken og over høje bjerge og vilde floder, om uventede og uforglemmelige oplevelser, om møder med vilde dyr, stor natur og fantastiske mennesker, om at være evigt beskidt, sulten og tørstig, om at sove i telt alene i skoven og om at gå op til 50 kilometer om dagen. Men hun fortæller især om at lære at slippe behovet for kontrol, at klare udfordringer, man ikke tror, man kan at indse, hvad der i virkeligheden betyder noget, og om hvordan man bevarer motivationen til at blive ved og ved og ved.

Udstødt og deporteret · Onsdag d. 26.02.20 · kl. 14.00
Pigerne på Sprogø, mændene på Livø og racehygiejnen

Henning Frandsen, journalist

Der er intet nyt i at ville sende uønskede individer over på en ø. Fra 1911 til 1961 husede Livø i Limfjorden en ø-anstalt for antisociale og kriminelle åndssvage mænd og fra 1923 til 1961 risikerede "seksuelt løsagtige åndssvage unge piger og kvinder" at havne på Sprogø. Initiativtageren Christian Keller fra De Kellerske Anstalter - anså de to institutioner som et humant fremskridt i behandlingen af utilpassede åndssvage. En opfattelse som havde klangbund i samtiden. Det handlede nu også om at redde samfundet. Social- og racehygiejniske opfattelser var dengang fremherskende: Forskelle i individers, racers og klassers evner skyldes nedarvede faktorer, mente man. Bekymringen gik også på en dalende kønsmoral og en øgning af antallet af kønssygdomme, hvor den seksuelt aktive kvinde blev anset som smittespreder. Derfor skulle man forhindre visse grupper i at få børn via (tvangs) kastration og sterilisation. Eller som overlæge H.O. Wildenskov udtrykte det i 1928: At forhindre en tiltagende forøgelse af minusindividerne.
Foredraget dykker ned i udvalgte mænd og kvinders historie og navnlig om deres ophold på Livø og Sprogø. Foredraget trækker tråde til de ikke særligt gode gamle dage, hvor man ikke for alvor sondrede mellem gale, åndssvage, asociale, småkriminelle og fattige. Og hvor en aparte opførsel skyldtes, troede man, at personen var besat af djævelen. I middelalderen begynder man at spærre afvigerne inde i dårekister - for at beskytte samfundet. I 1605 får nogle af afvigerne plads i Tugt, Rasp og Forbedringshuset. 1651 indrettes i Ladegården uden for Nørreport 'Sct. Hans Hospital for Afsindige og Tossede', pestsyge og andre, der skulle gemmes af vejen. Den første egentlige åndssvageanstalt Gamle Bakkehus stammer fra 1855.
Foredraget handler også om - og diskuterer - nutidens syn på de (måske) åndssvage og utilpassede, der ikke ønsker eller evner en tilværelse med en far og en mor, der passer deres arbejde, og børn, der går i skole og til sport og som sammen holder sommerferie på Gran Canaria.

Landsforrædernes børn · Onsdag d. 18.03.20 · kl. 14.00
Anne-Marie Christensen, forfatter, antropolog

Foredraget Landsforrædernes børn beskriver et sort kapitel fra besættelsestiden og retsopgøret, som hverken historieforskningen eller vi som nation taler om, nemlig de alvorlige og langstrakte konsekvenser, som retsopgøret med de 13.521 dømte landsforrædere fik for deres børn.
Da den tyske besættelse af Danmark var forbi i maj 1945, begyndte retsopgøret med de danskere, der havde samarbejdet med tyskerne eller kæmpet på tysk side under krigen. 13.521 blev dømt og således udset til at bære den skam, det var for Danmark at blive besat og frem til 1943 som nation at have samarbejdet med tyskerne. Den skam har deres børn arvet. Mens retsopgøret for nationen blev afslutningen på besættelsestiden, blev det startskuddet for de 27.000-40.000 landsforræderes børn til et liv i fortielse og fortrængning og med fordømmelse og repressalier på grund af deres fædres og mødres gerninger under krigen - og nationens fordømmelse af dem. Et af foredragets hovedpointer er derfor at vi som nation mangler at forsone os med landsforrædernes børn. Foredraget Landsforrædernes børn er et rørende og tankevækkende foredrag, der fortæller om de generelle vilkår for landsforrædernes børn og samtidig berører forfatterens egen familiehistorie med en bedstefar, der kæmpede på tysk side under krigen i bl.a. SS Division Wiking og i Schalburgkorpset. Forfatterens bedstefar sidder på bogens omslag i sin Schalburg-uniform, et af de korps han gjorde tysk tjeneste i under besættelsen. Fotoet blev taget mens Danmark endnu var besat. I august 1945 bragte Billed-Bladet det som led i efterlysningen af formodede landsforrædere, der endnu ikke var blevet pågrebet. En læser genkendte Asmus Andersen, nr. 37 på billedet, på gaden, og fotoet blev den direkte årsag til, at han blev anholdt og senere dømt for landsskadelig virksomhed under krigen.

OBS!! Den anførte pris for pensionister, efterlønnere og ledige dagpengemodtagere gælder udelukkende personer med folkeregisteradresse i Roskilde Kommune. Arrangeret af FOF Midtsjælland.
Klik her for at tilmelde dig
Onsdag den 23. oktober 2019 til onsdag den 18. marts 2020, kl. 14-16. (Entré: 899 kr)
Florentz Café & Brasserie, Algade 13, Roskilde

Tilføj/fjern arrangementet til din huskeseddel
Skriv en kommentar til arrangementet
Find stedet på kortet

Christiania - Og Det Berømte Julemarked. V/ Mette Kromann Thomsen Mødested: Christianshavn St. Metro, København K. Aktivister besatte i 1971 et gammelt udslidt kaserneområde med våbensmedie og militære anlæg og udråbte fristaden Christiania. Dengang var der nok ingen der regnede med, at området en dag ville blive Danmarks tredjestørste turistattraktion. Hvordan går det så i dag i Fristaden?

Få svaret ved en rundvisning i området af en vaskeægte Christianit. Et af de fascinerende træk ved Christiania er kombinationen af storbypræg og landlig idyl på et ret lille område omkring det historiske voldanlæg fra 1600-tallet.
Efter rundvisningen går vi på julebasar/marked i Den Grå Hal. Hallen emmer af løssluppen julestemning og kreative julegaveideer.

Mødested: Christianshavns Metrostation, hovedindgang oppe på gaden.
Klik her for at tilmelde dig
Tirsdag den 17. december 2019, kl. 13.30-16. (Pris: 172 kr)
FOF Midtsjælland, Jernbanegade 23, Roskilde

Tilføj/fjern arrangementet til din huskeseddel
Skriv en kommentar til arrangementet
Find stedet på kortet

Drivhuset - Få Den Bedste Udnyttelse. V/ Anne Marie Sørensen. Drivhuset er blevet populært. Det at have et drivhus handler ikke kun om hvilke planter, man kan dyrke i det, eller hvordan det kan indrettes med siddeplads og nogle dekorative vækster i krukker.
Det handler i høj grad også om placeringen af drivhuset som element i haven - hvordan det kan indgå i haven som en harmonisk enhed i sammenhæng med opholdsområder og omgivende beplantning. Men det handler også om at udnytte det fuldt ud året rundt.
I løbet af dette foredrag vil der dels blive givet gode råd og idéer mht. drivhuset som element i havens udformning, dels vil der selvfølgelig også blive lagt vægt på selve drivhuset (modeller og opsætning), og hvordan et almindeligt ikke-opvarmet drivhus dyrkningsmæssigt kan udnyttes hele året. Kom ind i varmen og få inspiration til den nye sæson.

OBS!! Den anførte pris for pensionister, efterlønnere og ledige dagpengemodtagere gælder udelukkende personer med folkeregisteradresse i Roskilde Kommune.

OBS! Salen incl. P-plads ligger helt i bunden. Se video ved at klikke på linket nedenfor.

Find Duebrødre Kloster salen. Arrangeret af FOF Midtsjælland.
Klik her for at tilmelde dig
Onsdag den 12. februar 2020, kl. 19-21. (Entré: 119 kr)
Duebrødre Kloster, Sct. Agnesvej 2, Roskilde

Tilføj/fjern arrangementet til din huskeseddel
Skriv en kommentar til arrangementet
Find stedet på kortet

Permakultur Og Skovhaver. V/ Anne Marie Sørensen. Gør prydhaven spiselig. Det er dejligt at kunne høste afgrøder fra haven. Hvor den enårige køkkenhave skal anlægges i fuld sol og i god jord samtidig med, at den kræver et vist plejeniveau, så kan mange af de flerårige, spiselige planter klare sig under mere skyggede forhold, i dårligere jord og samtidig være praktisk talt vedligeholdelsesfrie. Kombination af frugt, bær, nødder, flerårige krydderurter og spiselige stauder er en ideel måde at få en nem og smuk have, der samtidig giver et spiseligt udbytte. Mange af de spiselige stauder kan høstes tidligere på sæsonen i forhold til de enårige nytteplanter - udfylde "The Hungry Gap". Kom og hør, hvordan tankerne bag permakultur og skovhaver kan overføres til en almindelig have, både i sig selv og som supplement til den enårige nyttehave.

OBS!! Den anførte pris for pensionister, efterlønnere og ledige dagpengemodtagere gælder udelukkende personer med folkeregisteradresse i Roskilde Kommune.

OBS! Salen incl. P-plads ligger helt i bunden. Se video ved at klikke på linket nedenfor.

Find Duebrødre Kloster salen. Arrangeret af FOF Midtsjælland.
Klik her for at tilmelde dig
Onsdag den 26. februar 2020, kl. 19-21. (Entré: 119 kr)
Duebrødre Kloster, Sct. Agnesvej 2, Roskilde

Tilføj/fjern arrangementet til din huskeseddel
Skriv en kommentar til arrangementet
Find stedet på kortet

Gårdhaver Og Altaner Som Frodige Oaser. V/ Anne Marie Sørensen. En gårdhave har potentialet til at blive det ideelle udendørs rum - en naturlig forlængelse af huset. Gårdhavens rum giver læ, hvor blomsternes dufte forstærkes, gadens og naboernes støj holdes ude, og der er lukket for indkik. En lille privat oase, hvor man kan finde skygge på en varm dag og sidde og nyde aftenen i fred og ro. Bor du i etageejendom med altan eller tagterrasse, så er der også masser af muligheder for at skabe en grøn og blomstrende oase.
Dette foredrag vil give en masse inspiration og viden om, hvordan det lille rum udnyttes optimalt mht. indretning og den rette beplantning, og hvordan man kan bruge forskellige optiske tricks til at gøre rummet endnu mere spændende.
OBS!! Den anførte pris for pensionister, efterlønnere og ledige dagpengemodtagere gælder udelukkende personer med folkeregisteradresse i Roskilde Kommune.

OBS! Salen incl. P-plads ligger helt i bunden. Se video ved at klikke på linket nedenfor.

Find Duebrødre Kloster salen. Arrangeret af FOF Midtsjælland.
Klik her for at tilmelde dig
Onsdag den 4. marts 2020, kl. 19-21. (Entré: 119 kr)
Duebrødre Kloster, Sct. Agnesvej 2, Roskilde

Tilføj/fjern arrangementet til din huskeseddel
Skriv en kommentar til arrangementet
Find stedet på kortet

Design Staudebedet, Som Blomstrer Længe Og Smukt. V/ Anne Marie Sørensen. Den professionelle havearkitekt AnneMarie Sørensen har stauder som speciale. Denne omfangsrige gruppe af flerårige, urteagtige planter er uundværlige, når man vil have en have, der blomstrer det meste af året. At sammensætte et staudebed, så planterne passer sammen mht. vækstkrav, voksemåde, farve og blomstringstid er et puslespil, som kræver viden om planterne og sans for kombination. Alt for mange staudebede er flotte om foråret og er så kedelige resten af året. Dette skyldes primært, at man køber sine stauder i blomst i maj måned og lader sig forføre af smukke øjebliksbilleder i havebøger. Under dette foredrag vil der dels blive vist billeder af staude-sammensætninger for enhver smag, dels vil der blive præsenteret en vejledning i, hvordan man kan planlægge sit længe-blomstrende staudebed ud fra simple teknikker. Løg- og knoldplanter vil indgå som stauder i dette foredrag. Foredraget henvender sig både til nybegyndere og mere erfarne haveejere. OBS!! Den anførte pris for pensionister, efterlønnere og ledige dagpengemodtagere gælder udelukkende personer med folkeregisteradresse i Roskilde Kommune.

OBS! Salen incl. P-plads ligger helt i bunden. Se video ved at klikke på linket nedenfor.

Find Duebrødre Kloster salen. Arrangeret af FOF Midtsjælland.
Klik her for at tilmelde dig
Onsdag den 11. marts 2020, kl. 19-21. (Entré: 119 kr)
Duebrødre Kloster, Sct. Agnesvej 2, Roskilde

Tilføj/fjern arrangementet til din huskeseddel
Skriv en kommentar til arrangementet
Find stedet på kortet

Carlsberg Før Nu Og I Fremtiden. V/ Mette Kromann Thomsen Mødested: Carlsberg Station, København V. På denne vandretur hører vi historien om det gamle bryggeri, familien Jacobsen og ser alt det spændende nye.

Brygger J. C. Jacobsen havde haft succes med brygning af undergæret øl og besluttede at flytte uden for Københavns volde til Valby. Senere hen grundlagde sønnen Carl sit Ny Carlsberg. Resultaterne af de to mænds visioner og kærlighed til kunst kan vi stadig glæde os over. Carlsberg bryggeriets bevaringsværdige og fantasifulde bygninger er noget af det mest bizarre arkitektur i hovedstaden: Elefantporten, Carl og Ottilia Jacobsens villa, det gamle Vagttårn etc. Hvad skal der ske med dem i fremtiden nu da Carlsberg i 2008 flyttede produktionen til Fredericia, og et område på 33 hektar - næsten i hjertet af København - er ved at blive omdannet til en ny spændende og levende del af København? På vandreturen skal vi høre om planerne for hele området og se hvilke tiltag, der er foretaget på indeværende tidspunkt. Tilslut skal vi besøge bydelens nye hotel Ottilia og nyde en forfriskning i baren og nyde den fantastiske udsigt over byen.

Mødested: Carlsberg station, ved trappen oppe på gaden.
Klik her for at tilmelde dig
Torsdag den 19. marts 2020, kl. 13-14.30. (Pris: 224 kr)
FOF Midtsjælland, Jernbanegade 23, Roskilde

Tilføj/fjern arrangementet til din huskeseddel
Skriv en kommentar til arrangementet
Find stedet på kortet

Politigården. V/ Elisabeth Kurt Haukohl Mødested: Københavns Politigård, København V. Rundvisningen på Københavns Politigård er en imponerende arkitektonisk oplevelse og indbefatter den runde gård, samt mindegården med den ikoniske bronzestatue "Slangedræberen". Politigården blev opført 1918-24, og det var arkitekten Hack Kampmann, der stod for projektet indtil sin død i 1820, hvor hans søn Hans Jørgen Kampmann overtog arbejdet sammen med Aage Rafn og Holger Jacobsen. Stilen er nyklassicistisk og Politigårdens ydre udtryk er strengt og bistert, men står i skarp kontrast til de to indre, lyse gårde.
Denne sene eftermiddag vil en nuværende eller pensioneret betjent, som har haft sin daglige gang på Politigården, vise rundt og fortælle undervejs.
Vi kommer rundt ad gange og trapper, gennem fornemme rum, og vi ser også Politidirektørens kontor. Omvisningen varer cirka 2 time. Der er ikke mulighed for at hoppe fra undervejs.

OBS: Grundet høje sikkerhedskrav på Politigården kræves der, at alle deltagere oplyser det fulde navn og adresse ved tilmeldingen, og at der medbringes billedlegitimation.
Denne tur er ikke egnet for dårlig gående, da der kan forekomme høje dørtrin, og der ikke findes elevator i bygningen. Det er ikke tilladt at medbringe store tasker.

Mødested: Hovedindgangen, Københavns Politigård, Niels Brocks Gade.
Klik her for at tilmelde dig
Tirsdag den 24. marts 2020, kl. 17-19. (Pris: 264 kr)
FOF Midtsjælland, Jernbanegade 23, Roskilde

Tilføj/fjern arrangementet til din huskeseddel
Skriv en kommentar til arrangementet
Find stedet på kortet

Christiansborg - Fra Kælder Til Tårn. V/ Elisabeth Kurt Haukohl Mødested: Christiansborgs Slotsplads, København K. I 800 år har Slotsholmen været centrum for magten i Danmark. Det hele startede med Biskop Absalons borg, opført i slutningen af 1100-tallet. Borgen blev bygget som forsvar mod angreb på fiskerlejet/landsbyen "Hafn", som efterhånden skiftede navn til "mercatorum portus", eller København.
I slutningen af 1300-tallet opførtes Københavns Slot på samme sted. Senere blev det til Christiansborg Slot i hele tre udgaver.
Vi starter med en tur i Absalons ruiner og omvisningen fortsætter i De Kongelige Repræsentationslokaler. De storslåede sale og gemakker bruges af Dronningen til officielle arrangementer som gallamiddage, nytårskure og audienser. Vi skal selvfølgelig også en tur forbi Bjørn Nørgaards gobeliner fra år 2000.
Turen afsluttes højt oppe i Christiansborg Slots tårn, med kaffe og en kage og med udsigten over København.

Mødested: Slotspladsen foran Christiansborg,
ved rytterstatuen af Frederik 7.
.
Klik her for at tilmelde dig
Tirsdag den 31. marts 2020, kl. 13.30-16. (Pris: 382 kr)
FOF Midtsjælland, Jernbanegade 23, Roskilde

Tilføj/fjern arrangementet til din huskeseddel
Skriv en kommentar til arrangementet
Find stedet på kortet

Vilhelm Lauritzen Terminal. V/ Elisabeth Kurt Haukohl Mødested: Vilhelm Lauritzen Terminal, Kastrup. Vi skal besøge Vilhelm Lauritzen Terminalen, Københavns Lufthavns første passagerterminal, som var i brug fra 1939 til indvielsen af den nuværende Terminal 2 i 1960.
Denne terminal er et hovedværk i den nordiske funktionalisme. Med sine lyse farver, rene linjer, gennemgående vinduesbånd, bølgede lofter og elegante hvide søjler fremstår bygningen både funktionel og imødekommende.

Da Vilhelm Lauritzens første terminal stod i vejen for senere tilbygninger, blev den i 1999 flyttet til den sydvestlige del af lufthavnen. Den 110 meter lange, tre etager høje og 2.600 ton tunge bygning blev klodset op på vogne og rullet afsted. Bygningen blev samtidig renoveret og genåbnede i 2000 i sin oprindelige skikkelse. I dag er bygningen fredet og bruges kun til særlige arrangementer.

Mødested: Vilhelm Lauritzens Allé 1-3, 2770 Kastrup
Gratis parkering foran terminalen.
Klik her for at tilmelde dig
Fredag den 17. april 2020, kl. 10-11.30. (Pris: 269 kr)
FOF Midtsjælland, Jernbanegade 23, Roskilde

Næste side  >>

Vi samarbejder med
KultuNaut
- Danmarks største kulturkalender