Hillerød Bibliotekerne

Hillerød Bibliotekerne

Christiansgade 1
3400 Hillerød
Tlf: 72 32 58 00
Hjemmeside

Åbent: mandag-fredag 10-19, lørdag 10-16

Betjening: mandag & onsdag: 10-18, Tirsdag, torsdag, fredag: 13-18, lørdag: 10-14

fra 1.1.2012: søndag 13-16 (1.okt-1.april)Hillerød BibliotekViser 9 events fra/efter 15. maj 2021

"B-bumm" - Teater for de mindste

Lørdag den 15. maj 2021, kl. 10.30.
Pris: Fri entré Køb/bestil billet
Hillerød Viden- og Kulturpark - Truckhallen Fredensvej 12 A, Hillerød Hillerød Bibliotekerne
B-bumm, B-bumm - hjertet slår. En fin fabulerende forestilling om menneskets utrolige hjerte. Lige fra begyndelsen af forestillingen fylder en dejlig musikalsk rytme rummet med hjertelyd. Når den holder op kommer nye lyde til. Det bliver rigtig sjovt når lydene styrer personernes bevægelse i de vildeste retninger.

I hjerterummet høres lyden af en rolig puls - hvem vil ikke gerne høre til her. Der arbejdes med rør - lange, frække, tynde, tossede rør og fantastiske forbindelse bliver skabt. En sanseoplevelse for de mindste.

Det er Teatret Kriskat der står bag forestillingen.

Det kræver billet at deltage. For 1-3 år. Der kan kun tilmeldes én voksen pr. barn.

Corona og arrangementer

På Hillerød Bibliotekerne overholder vi alle retningslinjer fra myndighederne vedrørende COVID-19. Det betyder, at du trygt kan deltage i vores arrangementer velvidende, at der er taget højde for alle forholdsregler i forhold til anvisningerne om god afstand, siddepladser med god afstand, mundbind, afspritning mv
Luk

Magtfulde mikrober der gavner dig (via livestream fra Aarhus Universitet)

Tirsdag den 18. maj 2021, kl. 19-21.
Pris: Fri entré
Hjemmeside: Se hjemmeside
Hillerød Bibliotekerne, Christiansgade 1, Hillerød
Bliv klogere på den nyeste forskning om de bakterier, svampe og virus som lever i og på hver enkelt af os livet igennem. De styrker vores modstandskraft mod farlige mikrober, beskytter os mod kroniske sygdomme og påvirker vores hjerne og stofskifte positivt. professor i genomforskning Oluf Borbye Pedersen, Københavns Universitet

Under den internationale samfundskrig mod covid-19-pandemien er det virkeligt gået op for os hvor magtfuld en mikroskopisk viruspartikel kan være. Den kan forvolde frygt, sygdom og i værste fald død. Den kan sætte et verdenssamfund på standby. Sådanne epidemier med sygdomsfremkaldende virus, bakterier eller svampe har i hele menneskets udviklingshistorie været et vilkår der med vekslende interval gentager sig.

Men er det hele fortællingen om de magtfulde mikrober? Nej, langt fra:

De sidste ti års intensiv forskning i de billioner af personlige bakterier, svampe og virus, som lever i og på hver enkelt af os livet igennem, viser at størstedelen af mikroberne enten er totalt ligeglade med os eller er særdeles gavnlige. Det sidste betyder at de i deres ufatteligt store kemifabrik døgnet rundt producerer et væld af stoffer som styrker vores modstandskraft mod de relativt få farlige mikrober og påvirker vores hjerne og stofskifte positivt.

Mange forskere har den antagelse at så længe vores astronomisk mange mikrober er i en økologisk balance med os, beskytter de os mod en række kroniske sygdomme som vi genetisk set er disponerede for.

Modsat, hvis der er manglende symbiose mellem de personlige mikrober og os, synes der at være en større risiko for at udvikle en række sygdomme som fx astma, diabetes, fedme, åreforkalkning, depression, skizofreni, tarmbetændelse, kronisk træthed, nogle former for kræft, sklerose og parkinsonisme.

Derfor er mikrober ikke kun farlige og nogle som vi for alt i verden skal forsøge at undgå. Ufatteligt mange forskellige mikrober er aktive og hjælpsomme medrejsende livet igennem.

Hør om hvordan du får det bedste ud af dine mikroskopiske, men uundgåelige og magtfulde livsledsagere.

Om forelæseren:
Oluf Borbye Pedersen er dr.med. og professor i genomforskning ved Københavns Universitet. Han har siden 2010 været forskningsleder ved Novo Nordisk Fondens Metabolismecenter på Københavns Universitet. Han er at finde i det internationale førerfelt blandt videnskabsmænd der udforsker genetiske og miljømæssige årsager til livsstilssygdomme og han er blandt pionererne der belyser tarmbakteriernes rolle for sundhed og sygdomsrisiko.

Uddannelses- og Forskningsministeriet har hædret ham med Forskningskommunikationsprisen for hans særlige evner til at kommunikere sin forskning til offentligheden - se video . Fx gør Oluf Borbye Pedersen kompleks forskning levende og let at forstå med sine beretninger om vores mikrober der hver dag udkæmper drabelige krige på os og inden i os. Han får os til at tænke over hvilke af mikroberne vi aktivt tager parti for. Og i mere eksistentiel forstand: hvem vi egentlig er som mennesker - med vores billioner af unikke mikrober som aktive livsledsagere.

Læs mere om foredraget, se billeder og læs om evt. pladsreservation

Foredraget streames live fra Aarhus Universitet og er led i serien Offentlige foredrag i Naturvidenskab som arrangeres af Aarhus Universitet og udbydes i samarbejde med værter i en række byer og Carlsbergfondet.
Hvis du vil modtage bonusmateriale og tippes om kommende foredrag, så følg foredragenes nyhedsbrev eller sociale medier.
Luk

Macholms palet

Onsdag den 19. maj 2021, kl. 19.
Pris: Entré: Standard 25 kr Køb/bestil billet
Hillerød Bibliotekerne, Christiansgade 1, Hillerød
Denne aften dykker vi ned i den fascinerende historie om maleren Niels Macholm (d. 1917), der om nogen satte kulør på paletten i dansk kunstliv. "Vi har ikke andre end Macholm i vor billedkunsthistorie, hvis malerier giver udtryk for sådan en livsglæde som Niels."

Sådan siger malerkollegaen Peter Bonnén om Niels Macholm (1915 -1997), der om nogen satte kulør på paletten i dansk kunstliv, mens han levede. Hans malerier pryder mange offentlige institutioner og husgavle, og han var med sin humor og spøgefuldhed en elsket figur blandt kunstnerkollegaerne. Alligevel er han i dag ukendt for mange.

Det roder vi bod på denne aften, hvor vi dykker ned i den fascinerende historie om Niels Macholm. Anekdoterne er der nok af; fra Macholms første karriereforsøg som gallerist i 1930'erne, der "kørte med kul om dagen og viste Picasso om aften" - til hans egen store separatudstilling på Den Frie Udstilling i 1968, der markerede en kunstnerisk milepæl. Til at åbne op for fortællingerne får vi besøg af den altid veloplagte kunsthistoriker Jens Tang samt Niels Macholm's datter Rikke Macholm, der beretter om personlige oplevelser fra faderens lange liv. Derudover bliver der også tid til at gå på opdagelse i udstillingen i Vandrehallen, hvor Macholms værker vises i dialog med samtidskunstneren Kristian Devantier.

Læs mere om udstillingen her.

Corona og arrangementer

På Hillerød Bibliotekerne overholder vi alle retningslinjer fra myndighederne vedrørende COVID-19. Det betyder, at du trygt kan deltage i vores arrangementer velvidende, at der er taget højde for alle forholdsregler i forhold til anvisningerne om god afstand, siddepladser med god afstand, mundbind, afspritning mv
Luk

Frirumsdebat om overvågning

Mandag den 31. maj 2021, kl. 18.
Pris: Entré: Gratis billetter Køb/bestil billet
Hillerød Bibliotekerne, Christiansgade 1, Hillerød
Skaber mere overvågning mere tryghed, eller er overvågningen selve truslen, der truer med at undergrave vores frihedsrettigheder? Og hvor går grænsen egentlig for myndighedernes anvendelse af teknologi i overvågning af danskerne? Disse spørgsmål er kernen i debatten, når Justitsminister Nick Hækkerup (S) mødes ansigt til ansigt med direktøren for tænketanken Justitia, Jacob Mchangama, til en frirumsdebat om overvågning og tryghed.

Et konstruktivt debatformat

En frirumsdebat er et debatkoncept, hvor publikum bliver bedt om at deltage aktivt i debatten, og hvor debattørerne bliver bedt om at sætte sig i hinandens sted for at skabe en nuanceret udveksling af ideer.

Debatten følger en bestemt form som man kan læse mere om her, og styres af debatpilot, som med sikker hånd inddrager og vejleder publikum og debattører.

Debattens baggrund

Hækkerup og Mchangama repræsenterer to meget forskellige perspektiver på gevinsten ved og konsekvensen af en øget teknologisk overvågning i Danmark.

Uenighederne blev for alvor tydelige, da Nick Hækkerup fra Folketingets talerstol den 6. december forsvarede regeringens trygheds- og sikkerhedspakke, der vil lade politiet opsætte yderligere 300 overvågningskameraer."Uden tryghed, ingen frihed. Det er sandheden. Det er derfor, vi kriminaliserer. Det er jo i virkeligheden det, som vi gerne vil. Og hvis man siger, at dét er rigtigt, så følger det logisk heraf, at med overvågning stiger friheden. Med overvågning stiger friheden."

Justitsministeren anerkendte, at overvågning er en indskrænkning af borgernes frihed, men argumenterede samtidig for, at denne indskrænkning gav en tryghedsgevinst, som var så meget større.

"Vi kommer alle sammen til at give en lille smule. Men den kriminalitet, som vi kan få bekæmpet effektivt, giver frihed tilbage til samfundet," fortsatte ministeren.Udtalelsen skabte stor debat i Folketinget og efterfølgende i medierne, hvor blandt andre Jacob Mchangama blandede sig. I et debatindlæg i Berlingske d. 23. december gik han Nick Hækkerup i rette.

"I modsætning til både enevælde, autoritære regimer og totalitære samfund bygger det liberale demokrati på en forudsætning om, at borgeren er et selvbestemmende individ, der ikke skal stå til regnskab for hvert minut af sin gøren og laden, og hvis frihedssfære kræver særlige holdepunkter at gøre indgreb i. Den forståelse vender Hækkerups logik på hovedet."Jacob Mchangama savner en debat om, hvordan man skal regulere myndighedernes anvendelse af overvågning.

"Vi bør have en diskussion om, hvor grænserne bør gå for myndighedernes anvendelse af teknologi, der giver demokratiske retsstater mulighed for at overvåge deres borgere langt mere effektivt, anonymt, billigt og omfattende, end hvad totalitære stater i det 20. århundrede kunne drømme om. Skal politiets redskaber være bestemt af den teknologiske udvikling og dens muligheder, af grundlæggende værdier eller en blanding heraf? Det er et af de helt afgørende spørgsmål i de kommende år," skriver Jacob Mchangama.

Corona og arrangementer

På Hillerød Bibliotekerne overholder vi alle retningslinjer fra myndighederne vedrørende COVID-19. Det betyder, at du trygt kan deltage i vores arrangementer velvidende, at der er taget højde for alle forholdsregler i forhold til anvisningerne om god afstand, siddepladser med god afstand, mundbind, afspritning mv
Luk

Torsdagsfilmklubben

Torsdag den 3. juni 2021, kl. 16.
Pris: Entré: Gratis billetter Køb/bestil billet
Hillerød Bibliotekerne, Christiansgade 1, Hillerød
Film for de 7-11 årige: Kom med ind i en fantastisk verden! Er du lige så vild med at se film som vi er? Så kom og vær med i Torsdagsfilmklubben, hvor vi i vores helt egen hjemmebiograf Stemningen blænder op for en række af de bedste børne- og ungdomsfilm. Hvilken film vi skal se, er indtil videre hemmeligt, men følg med her på siden eller på bibliotekets Facebookside!

Og så er der selvfølgelig ingen film uden chips, sodavand, masser af hygge - og (i disse tider) naturligvis håndsprit og god afstand!

Af rettighedsmæssige årsager kan vi desværre ikke annoncere filmtitlerne her, men tag et smut på biblioteket og tjek vores eventyrlige program ud på plakaten.

Gratis med adgangsbillet.

Corona og arrangementer

På Hillerød Bibliotekerne overholder vi alle retningslinjer fra myndighederne vedrørende COVID-19. Det betyder, at du trygt kan deltage i vores arrangementer velvidende, at der er taget højde for alle forholdsregler i forhold til anvisningerne om god afstand, siddepladser med god afstand, mundbind, afspritning mv
Luk

Sokratescafé

Mandag den 7. juni 2021, kl. 10.
Hillerød Bibliotekerne, Christiansgade 1, Hillerød
Første og tredje mandag i hver måned kan du deltage i Sokrates-café på Hillerød Bibliotek. Hvis du går og spekulerer over livets store og små spørgsmål, og godt kunne tænke dig at dele dine tanker med andre, så er Sokratescaféen lige noget for dig. Det er et mødested for dem, der har lyst til at få lidt ro fra alle de indtryk, der strømmer ud fra den moderne verdens medier. Dem, som gerne vil se deres medmennesker i øjnene og have en god gammeldags samtale om de ting, de synes er vigtige i livet.

"Vi taler om de vigtige emner i livet, og det handler ikke om at vinde debatten. Det handler om visdom og værdier, om at udveksle meninger med andre, at lytte i fred og ro, at lade sig inspirere og skabe plads til refleksion" siger initiativtager til Sokratescaféerne i Danmark, Ellen Bick Asmussen.Spørgsmålenes karakter varier meget. Det kan være aktuelle emner som: Hvad går hvidvask-sagen med Danske Bank ud på? Hvorfor betaler jeg så meget i skat? Men det kan også være højtflyvende filosofiske spørgsmål som: Hvad er skønhed? Hvad er ondskab? Hvad er det gode liv?

"Alle og enhver er velkomne. Det er bestemt ikke et krav at have en akademisk uddannelse. Faktisk er min oplevelse, at de mennesker, der har de klogeste erfaringer, ikke nødvendigvis kommer fra universitetet. Alle mennesker besidder visdom" siger Ellen Bick Asmussen.Sådan foregår Sokratescaféen:
 • Hver gang udpeger man én mødeleder. Det går på skift.
 • Alle deltagere kan komme med et forslag til emne, der skal drøftes.
 • Man læser emnerne op og stemmer om dagens emne.
 • Med sit navneskilt markerer man, når man har lyst til at bidrage med sit synspunkt.
 • Man taler 2-3 minutter ad gangen, og alle kommer til orde. På den måde er der ikke nogle få personer, der kan dominerer samtalen.
 • Ingen mobiler.


Gratis. På grund af Covid-19 påkræves adgangsbillet.

Caféen på Hillerød Bibliotek afholdes hver 1. og 3. mandag i hver måned i "Stemningen"

Biblioteket serverer kaffe/te og småkager.

Corona og arrangementer

'På Hillerød Bibliotekerne overholder vi alle retningslinjer fra myndighederne vedrørende COVID-19. Det betyder, at du trygt kan deltage i vores arrangementer velvidende, at der er taget højde for alle forholdsregler i forhold til anvisningerne om god afstand, siddepladser med god afstand, mundbind, afspritning mv
Luk

Absalon Kirkeby - Fernisering

Lørdag den 12. juni 2021, kl. 13.
Pris: Entré: Gratis billetter Køb/bestil billet
Hillerød Bibliotekerne, Christiansgade 1, Hillerød
Absalon Kirkeby - Soloudstilling i anledning af Grundtvigs Højskoles Fotofestival. Absalon Kirkeby har gennem de seneste år opnået anerkendelse for sine gådefulde fotografiske værker, der, som snapshots fra et sted mellem drøm og virkelighed, prikker til beskuerens nysgerrighed og fantasi. Hos Absalon Kirkeby bliver hverdagslige motiver hacket af surreelle kompositioner og digitale penselstrøg, så der skabes spil mellem taktilitet og glathed, nærvær og distance. Med en intuitiv og eksperimenterende tilgang til fotografiet indsætter Absalon Kirkeby motivet i et univers af computerskabt kunstighed og malerisk abstraktion.

Fernisering

Lørdag d. 12. juni kl. 13-15.00. Gratis - Billet skal bestilles.

Udstillingen vises til og med d. 31. juli 2021.

Corona og arrangementer

På Hillerød Bibliotekerne overholder vi alle retningslinjer fra myndighederne vedrørende COVID-19. Det betyder, at du trygt kan deltage i vores arrangementer velvidende, at der er taget højde for alle forholdsregler i forhold til anvisningerne om god afstand, siddepladser med god afstand, mundbind, afspritning mv
Luk

Sokratescafé

Mandag den 21. juni 2021, kl. 10.
Hillerød Bibliotekerne, Christiansgade 1, Hillerød
Første og tredje mandag i hver måned kan du deltage i Sokrates-café på Hillerød Bibliotek. Hvis du går og spekulerer over livets store og små spørgsmål, og godt kunne tænke dig at dele dine tanker med andre, så er Sokratescaféen lige noget for dig. Det er et mødested for dem, der har lyst til at få lidt ro fra alle de indtryk, der strømmer ud fra den moderne verdens medier. Dem, som gerne vil se deres medmennesker i øjnene og have en god gammeldags samtale om de ting, de synes er vigtige i livet.

"Vi taler om de vigtige emner i livet, og det handler ikke om at vinde debatten. Det handler om visdom og værdier, om at udveksle meninger med andre, at lytte i fred og ro, at lade sig inspirere og skabe plads til refleksion" siger initiativtager til Sokratescaféerne i Danmark, Ellen Bick Asmussen.Spørgsmålenes karakter varier meget. Det kan være aktuelle emner som: Hvad går hvidvask-sagen med Danske Bank ud på? Hvorfor betaler jeg så meget i skat? Men det kan også være højtflyvende filosofiske spørgsmål som: Hvad er skønhed? Hvad er ondskab? Hvad er det gode liv?

"Alle og enhver er velkomne. Det er bestemt ikke et krav at have en akademisk uddannelse. Faktisk er min oplevelse, at de mennesker, der har de klogeste erfaringer, ikke nødvendigvis kommer fra universitetet. Alle mennesker besidder visdom" siger Ellen Bick Asmussen.Sådan foregår Sokratescaféen:
 • Hver gang udpeger man én mødeleder. Det går på skift.
 • Alle deltagere kan komme med et forslag til emne, der skal drøftes.
 • Man læser emnerne op og stemmer om dagens emne.
 • Med sit navneskilt markerer man, når man har lyst til at bidrage med sit synspunkt.
 • Man taler 2-3 minutter ad gangen, og alle kommer til orde. På den måde er der ikke nogle få personer, der kan dominerer samtalen.
 • Ingen mobiler.


Gratis. På grund af Covid-19 påkræves adgangsbillet.

Caféen på Hillerød Bibliotek afholdes hver 1. og 3. mandag i hver måned i "Stemningen"

Biblioteket serverer kaffe/te og småkager.

Corona og arrangementer

'På Hillerød Bibliotekerne overholder vi alle retningslinjer fra myndighederne vedrørende COVID-19. Det betyder, at du trygt kan deltage i vores arrangementer velvidende, at der er taget højde for alle forholdsregler i forhold til anvisningerne om god afstand, siddepladser med god afstand, mundbind, afspritning mv
Luk

Flydende Univers - Yuko Takada Keller

Lørdag den 11. september 2021, kl. 13.
Pris: Entré: Gratis billetter Køb/bestil billet
Hillerød Bibliotekerne, Christiansgade 1, Hillerød
Fernisering og udstilling af værker af den japanske papir- og installationskunstner Yuko Tadaka Keller. Hvordan skaber man et uendeligt univers i én enkel flydende bevægelse? Den japanske papir- og installationskunstner Yuko Tadaka Keller har skabt helt nye værker til denne udstilling, der fantasifuldt leger med vores bevidsthed om tid og rum. I en nutid hvor de digitale oplevelser har vundet indpas - ikke mindst som en effekt af corona epidemien - tilbyder Keller et alternativt fysisk og sanseligt rum for kunstoplevelsen, hvor blikket trækkes opad i en himmel af håndlavede, skulpturelle mobiler. Disse består af titusinder af transparente papirstykker lamineret med hologramark, der legende reflekteres i lyset, og skaber en illusionsligende effekt. Det hele er imponerende udført og iscenesat af kunstneren selv, der har mere end 25 års erfaring med installationer i store offentlige rum og med papirfoldekunst fra sine Japanske baggrund.

Fernisering

Lørdag d. 11. september kl. 13-15.00.

Udstillingen vises til og med d. 17. november 2021.

Corona og arrangementer

På Hillerød Bibliotekerne overholder vi alle retningslinjer fra myndighederne vedrørende COVID-19. Det betyder, at du trygt kan deltage i vores arrangementer velvidende, at der er taget højde for alle forholdsregler i forhold til anvisningerne om god afstand, siddepladser med god afstand, mundbind, afspritning mv
Luk

Hillerød Kommune

Trollesmindealle 27
3400 Hillerød
Telefon 7232 0000
Fax 7232 3213
Skriv til Hillerød Kommune
CVR nr. 2918 9366

EAN numre

Tilgængelighedserklæring

Åbningstider

Mandag - onsdag kl. 10 - 15
Torsdag kl. 12 - 18
Fredag kl. 10 - 13

 

Telefontider

Mandag - onsdag kl. 10 - 14
Torsdag kl. 12 - 17
Fredag kl. 10 - 12

 

Nyhedsbrev om Favrholm

Tilmeld dig vores nyhedsbrev om Favrholm her

Samtykke

Jeg giver tilladelse til, at borgerrådgiveren kan indhente, videregive og behandle relevante personfølsomme oplysninger elektronisk. Samtykket kan til enhver tid tilbagekaldes. Læs mere om rettigheder efter persondataloven her