Kunne ikke hente 'https://nationalparkskjoldungernesland.dk/kalender/' indenfor 15 sek.
Kunne ikke hente 'https://nationalparkskjoldungernesland.dk/kalender/' indenfor 15 sek.

Dato

Kategori

Indtast nyt arrangement Ret info
Sidst rettet
6/5 2016
Esbjerg Banegård
Jernbanegade 35
6700 Esbjerg
GPS-info: Lat 55.4682, Lon 8.45825


Viser 1 event fra/efter 25. apr. 2024

Luksus vandreferie: Bornholm på tværs, vi går på Højlyngsstien
Motion | Vandretur/stavgang

Luksus vandreferie: Bornholm på tværs, vi går på...

Tirsdag den 21. til søndag den 26. maj 2024, kl. 08-21.
Pris: Entré: 1000 kr Køb/bestil billet
Esbjerg Banegård Jernbanegade 35, Esbjerg
Højlyngsstien på 75 km går tværs over Bornholm forbi en perlerække af smukke natursteder undervejs. Det er ikke blot kysterne, der er vilde på Bornholm: Også midten af øen byder på vild natur, som du kan opleve på Højlyngsstien tværs over øen, som blev indviet i september 2020. Læs en beskrivelse her:

https://naturstyrelsen.dk/naturoplevelser/naturguider/hoejlyngsstien/

Vi bor på Hotel Abildgaard, et fantastisk hotel med all inklusive fra kl. 18:00 - 21:00. Hele dagen er der fri kaffe, te og juice. Maden er virkelig en oplevelse og der er for enhver smag. Om aftenen er der fri vin, øl og sodavand 18:00-21:00

Ruten er nøje beskrevet. For at det ikke skal blive en dyr tur, så vælger vi at bruge lokalbusser til at bringe os frem og tilbage, du køber selv busbilletten og rejsekortet gælder ikke på Bornholm..

Du vælger selv hvilken transportform du ønsker.

Vi har en servicevogn med, der kan benyttes flere steder på dagens rute. Servicevognen vil have snoller og øl og vand med og en morgenbitter til dem der skulle have lyst. Ligeledes er det muligt at du kan blive kørt noget af ruten hvis det bliver for hårdt for dig. Men du skal tænke på, at du har hele dagen til ruten, så de fleste magter den, men der er hjælp hvis du skulle gå "kold", hvilket kan ske for os alle.

Program

Tirsdag den 21. maj
Det er rejsdag, hvor vi kommer til Bornholm og bliver indkvarteret

18:00 Skal vi have den første kulinarikse oplevelse i restauranten, hvor vi sikkert får vores eget lokale. Hvilket gør vi har mulighed for at hygge sammen.

Onsdag den 22. maj
07:00- 09:00 morgenmad, hvor det mod betaling, er muligt at få udleveret en pose og du kan selv smøre en sandwich til frokost, hvis du ikke vælger at spise hvor du kommer frem.

09:00 Starter vi på første etape
Fra hotellet går vi langs kysten til Sandvig og starter på ruten:

Sandvig - Ravnedalen = 7,5km
Fra parkeringspladsen ved Osandbugten går turen forbi den sydøstlige del af Hammerknuden hvor dyr går frit omkring som en del af naturplejen for at afgræsse området.

Ruten går langs med Hammer Sø og du kommer op på og ser Opalsøen oppefra. Efter Opalsøen er der et toilet med vandpost.

Så går turen over Langebjergvej og hen forbi den gamle gård, Hammersholm, som i dag ejes af Naturstyrelsen. I området er der afstikkere til udkigsplatforme, masser af helleristningsfelter og Moseløkken Stenbrud inden at du kommer ud til Hammershus.

Forbi den gamle borgruin bevæger du dig gennem en eventyrlig skov ad Paradisdal over mod Slotslyngen gennem Sortemyr og Troldsmyr. Afhængig af årstid er gummistøvler en god idé.

Videre ad de små trampestier føres du ud mod Slotslyngsvej, og endelig til parkeringspladsen ved Ravnedalen på Nordre Borrelyngvej. På parkeringspladsen findes et toilet og en vandpost.

Her vil servicevognen holde med en forfriskning inden turen går videre:

Ravnedalen - Olsker = 5 km
Denne vandretur går gennem Ravnedalen, som du sagtens kan bruge masser af tid på at udforske inden du går videre.

Fra Ravnedalen går du langs med skoven, Borrelyngen, indtil Højlyngsstien fører dig ud på landevejene ad Blåholtvej.

Herfra går du på landevej, som leder dig hen forbi Ole Christensens Skulpturpark. Til sidst ender turen i den charmerende lille landsby, Olsker, som i øvrigt er den eneste landsby på Højlyngsstiens rute, og endeligt kommer du til Sct. Ols Kirke - som med sine 13 m er den højeste af Bornholms fire rundkirker.

I Olsker kan du også tage en afstikker ud ad Dalegårdsvej til Dalegårdsbruddet hvor der er en spændende forekomst af pegmatit. Pegmatit er en fællesbetegnelse for alle bjergarter som har store krystaller. Forekomsten i Dalegårdsbruddet blev fredet i 1978.

Olsker - Rutsker Højlyng = 5,5 km
Turen starter midt i Olsker. Fra Sct. Ols Kirke følger du landevejene gennem åbne marker med en storslået udsigt.

Herfra går du hen til Rutsker Plantage, der med sin smukke skov og store samling af vandreblokke er et sted hvor du sagtens kan sætte lidt tid af til at udforske området. Ikke mindst kommer du i plantagen forbi et smukt levn fra den gamle udmarkstid - lyngen.

Vi finder en bus tilbage til hotellet.

18:00 aftensmad og hygge

Torsdag den 23. maj

07:00- 09:00 morgenmad, hvor det mod betaling, er muligt at få udleveret en pos og du kan selv smøre en sandwich til frokost, hvis du ikke vælger at spise hvor du kommer frem.

09:00 stiger vi på bussen for at blive transporteret til Rutsker Højlyng

Rutsker Højlyng - Rø Plantage = 4,5km

På denne tur kommer du igennem en del af Rutsker Plantage langs med landeveje og varieret skov.

Gemt bag skov og krat kommer du frem til Spellinge Mose og det gamle tilflugtssted, Storeborg.

Storeborg er i dag en tilgroet høj i landskabet, hvorfra der er en fantastisk udsigt over Spellinge Mose. Der er en rute rundt om søen, hvis du ønsker at udforske området nærmere.

Herefter kommer du ud og krydser Klemenskervej og slutter af i Rø Plantage, ruten fortsætter:

Rø Plantage - Aarsballe = 10km
I Rø Plantage går du gennem et varieret skovterræn med masser af små trampestier rundt i hele plantagen, så turen kan udvides efter ønske.

Undervejs på turen går du langs med Bromme Å, og du kommer forbi en gammel tilflugtsborg, Borgen, der ligger på en 12 m høj klippeknold.

Den smukke Borgedalssø er værd at tage ophold ved, før turen går ud af plantagen og ud på en kort tur på landevejen, inden du går langs med Klemensker Plantage og ender ved Årsballe Idrætsklub på Stavsdalsvej.

Der er en vandpost ved Sigtevej 14 på nordsiden af laden.

Servivebilen vil holde ved Årsballe Idrætsklub på Stavsdalsvej. Der er forfriskninger og lidt sødt!

Vi slutter dagen efter:

Aarsballe - Rytterknægten = 7,5 km
Denne tur står i skovens tegn. Fra parkeringspladsen i Aarsballe begiver du dig ind i Stavsdal Plantage hvorefter du går i varieret terræn. Du kommer forbi en masser myr, moser og småsøer.
Undervejs på hele ruten ser du blotlagte klipper, sporadisk lyng og forskellige typer af skov.

Åremyr er en af de større søer i området, og sammen med Ravnekjær, Vettesmose og Puggekullekær er den en pause værd. Der er selvfølgelig også en rokkesten på ruten.

På rutens sidste del krydses Segenvej, hvorefter turen går op på den imponerende borgruin, Lilleborg, og en lille kilometer senere ankommer du til Rytterknægten, hvor der findes en kiosk og et udkigstårn - Kongemindet, og der er toilet samt vandpost.

Vi tager bussen hjem til hotellet.

Vi finder en bus tilbage til hotellet.

18:00 aftensmad og hygge

Fredag den 24. maj

07:00- 09:00 morgenmad, hvor det mod betaling, er muligt at få udleveret en pos og du kan selv smøre en sandwich til frokost, hvis du ikke vælger at spise hvor du kommer frem.

09:00 Finder vi en bus for at blive transporteret til Rytterknægten og genoptager ruten:

Rytterknægten - Bastemosen = 8km
Turen her går gennem meget varieret terræn. Ruten starter ved Rytterknægten, som er Bornholms højeste punkt. Her står Kongemindet - et udsigtstårn hvorfra du kan se ud over skoven, og hvis vejret er til det - helt til Ertholmene.

Fra Rytterknægten føres du ned i Vestre Indlægs sydlige del, og inden du drejer op mod Ekkodalen, kan det anbefales at afvige fra stigen og slå et smut forbi Udkæret, hvorfra du får en spektakulær udsigt sydover fra det nybyggede fugletårn.

Nu går ruten nordpå igen, og du kommer op nær Dronningestolen med udsigt over Ekkodalen.

Herfra krydser du dalen ad den nybyggede sti og går langs Ekkodalens sydøstlige side og kan betragte sprækkedalens imponerende klipper nedefra.

Her er der både kiosk og restaurant samt toilet og vandpost. Herefter ledes du hen forbi Gamleborg og ind i Almindingen, inden ruten ender ved fuglelokaliteten, Bastemosen. Ved Bastemosen er der et stort fugletårn, som giver en fantastisk udsigt.

Bastemosen - Ølene = 8 km

På denne rute går du fra vådområde til vådområde og variationen mellem de åbne moser mod den lukkede skov er spektakulær.

Ved Bastemosen kan det anbefales at tage et smut op i fugletårnet, hvorfra der er en fantastisk udsigt. Herefter kommer du ind i Bisonskoven, hvor du kan være heldig at få et glimt af de store bisoner.

Inde i Bisonskoven er der et udsigtstårn der giver udsigt over endnu et vådområde - Svinemosen.

Herfra går turen forbi Kæmpestælene og Nydam inden du kommer ind i de kommunale skove, Aaker Plantage og Pedersker Plantage, hvor der er masser af vandhuller og vandreblokke.

Endeligt fremme ved Ølene har du mulighed for at kravle op i fugletårnet her og få en formidabel udsigt over området.

På turen her er der hverken toilet eller vandpost, men servicebilen venter Ølene med forfriskninger :-)

Ølene - Gamleborg = 7km

Ølene er et fantastisk flot vådområde og fuglereservat med et fugletårn på Ølenevej som giver en imponerende udsigt over hele området.

Fra Ølene følger du Øle Å. Vær opmærksom på at stien her kan være lidt sumpet, og vegetationen er høj.

Øle Å løber gennem Povlsker Plantage og området er som regel fremragende mennesketomt. Povlsker Plantage er i øvrigt kommunalt ejet skov og du kan snildt gå af stierne og udforske skoven.

Efter nogle kilometer kommer du op og går langs Slamrebjergvej indtil at du rammer Gamleborg.

Vi finder en bus tilbage til hotellet.

Lørdag den 25. maj

07:00- 09:00 morgenmad, hvor det mod betaling, er muligt at få udleveret en pos og du kan selv smøre en sandwich til frokost, hvis du ikke vælger at spise hvor du kommer frem.

09:00 Finder vi en bus for at blive transporteret til Gamleborg

Gamleborg - Paradisbakkerne = 5km
Fra Gamleborg kommer du ind i Paradisbakkerne. Paradisbakkerne har mange sprækkedale, smukke skovsøer, masser af lyngområder, rokkesten og andre vandresten.

Terrænet er bakket og der er fantastiske vues undervejs. Området er godt kortlagt og fra slutpunktet, parkeringspladsen ved Oksemyrevej, udgår der flere små ruter rundt i Paradisbakkerne.

Paradisbakkerne - Aarsdale = 3,5km

På denne tur føres du det sidste stykke af Højlyngsstien fra Paradisbakkerne ud til Aarsdale.

Det første stykke ud ad Oksemyrevejen har du skov til at skygge på den ene side, men så snart du krydser Ibskervej kommer du ud i det helt åbne land. Her venter dig et syn uden lige: Udsigten over havet.

Når du ankommer til Aarsdale vil der være lidt indkøbsmuligheder i den frivilligt drevne købmandsbutik - Høkeren, samt et røgeri og et bryggeri. Ligeledes har du her en forbindelse til kyststien hvis du har lyst til at gå videre.

Hvilket du naturligvis har, da du skal tilbage til Sandkåes og hotellet :-)

18:00 aftensmad og hygge

Søndag den 25. maj

07:00- 09:00 morgenmad, hvor det mod betaling, er muligt at få udleveret en pose og du kan selv smøre en sandwich til frokost, hvis du ikke vælger at spise hvor du kommer frem.

Det er hjemrejsedag og vi tager bussen til Havnen eller lufthavnen eller kører selv, alt efter hvad vi har valgt.

Vi drager igen mod Jylland godt møtte af indtryk og god mad :-)
Del