Kunne ikke hente 'https://www.solrod.dk/1764.aspx' indenfor 15 sek.
  • Alle genrer
  • Nulstil
Retfærdigheden

Retfærdigheden

Algade 14
9300 Sæby

Retfærdigheden er kælenavnet på den smukke majestætiske bygning, der blev opført i 1848 som rådhus og administration for by- og herredsfogeden.
Bygningen rummede kommunens administration frem til kommunalreformen i 1970, hvorefter politi og dommerkontoret blev tilbage.
Bygningen har stået tom siden 2008.
Retfærdigheden er en helt speciel bygning. Ikke alene dens funktioner, men også dens arkitektur, og den plads den udfylder på smukkeste vis i det gamle Sæbys historiske miljø.
Bygningen er fredet og ejes stadig af Slots- og Ejendomsstyrelsen.



Viser 4 events fra/efter 9. jun. 2024

Sommerudstillingen i Retfærdigheden "Sæby 500 år"

Onsdag den 5. juni til søndag den 18. august 2024, kl. 16:00.
Pris: Fri entré
Retfærdigheden Algade 14, Sæby
Den 10. august 2024 kan Sæby fejre sit 500 års købstadsjubilæum. Fra den 5. juni til den 18. august 2024 vil For Retfærdigheden markere jubilæet med udstillingen "Sæby 500 år". Udstillingen viser i kort, billeder og tekst Sæbys historie gennem 500 år. Kernen i udstillingen er en række bykort over Sæby, der er forstørret op til stor plakatstørrelse. I tilknytning til hvert kort vil der være en kort tekst om samtiden samt en række billeder, der viser bygninger fra perioden. Gennem kopier af originale kort samt gamle og nutidige billeder fra Sæby får gæsterne en tur gennem Sæbys historie i 500 år.

Ligesom alle andre byer er Sæbys historie unik. Men byens udvikling har alligevel en række tidstypiske fællestræk med andre byer i Danmark, idet danske byers erhvervsmæssige udvikling overordnet set fulgte det samme mønster. Udstillingen skildrer således en by, der går fra fiskeri, landbrug og småhandel via bl.a. jernbanens fremkomst til industrialiseringen i 1900-tallet.

Udover den samlede historie om Sæby, fortæller udstillingen lidt mere detaljeret om markante perioder i Sæbys historie.

Udstillingen viser to markante begivenheder fra perioden omkring 2. verdenskrig. Det første nedslag beskriver den nordjyske modstandsbevægelses flugtrute fra Sæby til Sverige. Her gennemgår, hvorfra flygtningene kom, og hvordan en flugt blev gennemført, når den flygtende var i Sæby. Det tyske hemmelige politi, Gestapo, optrevlede organisationen og slog til i Sæby en mørk nat i januar 1945.

Det andet nedslag er fra perioden lige efter 2. verdenskrig, hvor tyske flygtninge strømmede til Danmark. Der var to store flygtningelejre i Sæby i 1945 - 1947. Med de to lejre i Sæby som eksempel skildres organisation og opbygning af flygtningelejrene og hverdagens for deres beboere bag pigtrådshegn.

Det sidste nedslag viser nogle af den kolde krigs (1945 - 1991) konsekvenser i Sæby via fortællingen om flere lokaliteter i Sæby: Civilforsvarets Kaserne, Hjemmeværnets lokale distrikt, den kommunale beredskabsbunker, Hærens Materielkommandos Basesignalpark m.fl. Markante bygninger i Sæby, der i dag anvendes til helt andre formål end under den kolde krig.

Udstillingen er åben hver dag i perioden 5. juni til 18. august 2024 kl. 10.00 - 16.00. Der er gratis entre
Luk

Foredrag: Industrialiseringen kommer til Sæby

Torsdag den 26. september 2024, kl. 19.
Retfærdigheden Algade 14, Sæby
I anledning af Sæbys 500 års købstadsjubilæum i 2024 gennemfører For Retfærdigheden i Sæby en spændende foredragsrække med nedslag i Sæbys mangefacetterede og begivenhedsrige historie. Industrialiseringen kommer til Sæby. I slutningen af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet nåede industrialiseringen til Sæby. Jernstøberi, skotøjsfabrik, og - med jernbanens etablering - slagteri og en række andre større og mindre industrivirksomheder.

Foredragsholder: Jørgen Clausager.

Det er gratis at deltage, og tilmelding er ikke nødvendig.

Der er mulighed for at købe kaffe og Retfærdighedens berømte æblekage.

Arrangør: Retfærdighedens Venner
Luk

Foredrag: Sæby under 2. Verdenskrig

Torsdag den 24. oktober 2024, kl. 19.
Retfærdigheden Algade 14, Sæby
I anledning af Sæbys 500 års købstadsjubilæum i 2024 gennemfører For Retfærdigheden i Sæby en spændende foredragsrække med nedslag i Sæbys mangefacetterede og begivenhedsrige historie. Sæby under 2. Verdenskrig. Sæby var en almindelig provinsby under 2. verdenskrig. Byens helt unikke bidrag til modstandsbevægelsen i Jylland var flugtruten til Sverige. Umiddelbart efter krigen endte ca. 2.200 tyske flygtninge i to store flygtningelejre i Sæby, hvor de opholdt sig indtil foråret 1947.

Foredragsholder: Henning Sørensen.

Der er fri entre til arrangementerne - man skal bare møde op.

Der er mulighed for at købe kaffe og æblekage til 50, - kr

Arrangør: For Retfærdigheden
Luk

Foredrag: Fremtiden i Sæby

Torsdag den 21. november 2024, kl. 19.
Retfærdigheden Algade 14, Sæby
I anledning af Sæbys 500 års købstadsjubilæum i 2024 gennemfører For Retfærdigheden i Sæby en spændende foredragsrække med nedslag i Sæbys mangefacetterede og begivenhedsrige historie. Fremtiden i Sæby. Hvordan ser Sæby ud, når der skal fejres 550- års eller 600-års jubilæum? En erfaren byplanlægger giver sit eget private bud på fremtiden.

Foredragsholder: Jacob Børresen.

Der er fri entre til arrangementerne - man skal bare møde op.

Der er mulighed for at købe kaffe og æblekage til 50, - kr

Arrangør: For Retfærdigheden
Luk
Kunne ikke hente 'https://www.solrod.dk/1764.aspx' indenfor 15 sek.