Brug Patos med omtanke
Af Rasmus Elbæk Rysgaard  man. 17. sep. 2012

Andet indlæg i serien om de tre musketerer: etos, patos og logos.

Patos er en skøn musketer. Patos er selvsikker, skrupelløs - og har håret fuld af brylcreme. Men pas på ham - han kammer ofte over.

I retorikken er patos appel til følelserne. George W. Bush og før ham Ronald Reagan snakkede om andre lande som “ondskabens akse” og “ondskabens imperium.” Så giver det følelsesmæssig mening at gå i krig.

Et andet eksempel kan vi finde i Danmark. Vi skal være selvforsynende med ren energi. Det giver en god følelse. Og så tager mange det med i købet, at en stor plantage skal fældes og en hel egn plages med vindmøllestøj.

Hvad skal du bruge det til? Det simple budskab er, at følelser er vigtige. Og at man faktisk kan få folk til mange ting, hvis man giver dem den “rigtige” følelse.

En start på en ansøgning til et projekt om børn kunne f.eks. lyde:
“Børn er det vigtigste, vi har. Dem skal vi passe godt på.”

Så er vi sporet ind - hvad enten vi har børn eller ej, for hvem kan være uenige i dét. Og hvis beskyttertrang vækkes ikke en lille smule ved så simpelt et greb?

Der er for nyligt givet en stor bevilling til at redde den danske sang. Jeg har ikke set ansøgningen, men jeg er sikker på, at musketer Patos har været et smut forbi: Det har givet nogle en god følelse at bevilge penge til et projekt, der måske redder det, der har givet mange af os en masse gode minder og følelser. Forestil dig at stå en aften midt på sommeren ved stranden og nynne “du danske, friske strand… Danmark, mit fædreland.” Ahh.

Patos skal indsættes med omtanke - på rigtige tid og sted. Under indlægget har jeg postet en lille video, der viser noget om patos’ magt - blot for mange år siden. Nu virker det mest bare komisk.

Bruges patos ikke med omtanke, går det ud over etos, og så bliver det hele utroværdigt - lige som filmen er blevet det. Ikke godt for en ansøgning.

Patos skal beherskes og dresseres - så bliver han til gengæld din bedste ven.

Læs om Etos i Troværdighed = Penge i kassen

Læs om Logos i Logik for perlehøns og bevillingsgivere