
Onsdag d. 15. september 2004 havde Aalborg teater premiere på forestillingen "Lykke-Per", lavet over Henrik Pontoppidans roman af samme navn. Det er en stor opsætning med over tyve medvirkende, og forestillingen er medrivende fra start til slut, hvor man følger hele "Lykke-Pers" liv så intenst, at det er umuligt at tabe tråden, selv om man ikke kender historien på forhånd.
Lykke-Per er et tragisk eventyr om kampen for at løsrive sig fra en streng familie og opdragelse, og drømmen om at erobre verden og skabe sit eget liv.
Forestillingens hovedperson er Peter Andreas Sidenius, (Lykke-Per). Som vi følger, fra han forlader sine forældre, og meget imod deres vilje rejser til København for at læse til ingeniør, indtil han mange år senere vender tilbage til det jyske igen.
Tiden, som forestillingen foregår i, er slutningen af 1800-tallet, hvor Lykke-Per vokser op under beskedne kår i en præstefamilie, hvor han som familiens sorte får ikke rigtig kan indordne sig, hvilket forstærker hans lyst til at løsrive sig fra det lille jyske samfund og komme til København for at studere.
I København arbejder han på at få sit store projekt omkring dæmninger og havne i Danmark realiseret og anerkendt i den etablerede ingeniør-kreds. Det er imidlertid ikke let at overbevise den ældre generation om hans idéer. Og vejen til anerkendelse kommer også til at gå gennem en rig jødisk familie, hvor han forlover sig med datteren, uden at opleve den store forelskelse.
Forelskelsen og forlovelsen knager hurtigt, og efter at han både har været med til at begrave sin fader og moder, falder han endelig til ro med sit liv, på en helt anden måde end han troede, da han drog ud i verden fuld af drømme og idealer.
Opsætningen er som helhed rigtig fin, kulisserne er meget enkle og lavet som lys, der bliver projekteret op på et hvidt baggrundstæppe. Enkelt og meget tidssvarende, modsat de malede kulisser, som ofte virker lidt passé. Også kostumerne er meget flotte, og med de mange mennesker på scenen er det med til at gøre opsætningen meget imponerende og medrivende i hvert minut af de fire timer forestillingen varer.
LykkePer er instrueret af Jørgen Ljungdahl efter romanen af samme navn af Henrik Pontoppidan. Bearbejdet af Christoffer Berdal og Hanne Lund Jensen.
Se spilletider.
Foto: Nils Krogh