Flere nyheder

 
Litteratur
Glimrende grumhed fra Clark

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Glimrende grumhed fra Clark
Fre. 29. apr. 2011

Mathilde Walter Clark giver med sine 14 noveller i "Grumme Historier" effektivt svar på verdens politiske og kulturelle dynamikker p.t. Forgængelighed, forfængelighed, kulturelt og relationsmæssigt kaos og ønsket om at opnå det uopnåelige får fantastisk liv i rækken af sjove, usandsynlige skæbnefortællinger. Læs dem!

Den største nydelse ved litteratur er, når den er velskrevet. Ikke selve historien, plottet. Ej heller kærlighedsforviklingerne eller alt det andet, som også kan nydes. Men derimod de velkomponerede sætningskonstruktioner, der kan få selv den mest kontrære læser til at lytte med øjnene.

Og sådan nogle bøger skriver Mathilde Walter Clark. Tag eksempelvis novellen "Tingesten", der kunne være både kedsommelig og banal, var det ikke for beskrivelser som: "Der gik han. Han bar på noget, han havde ingen anelse om, hvad det var, andet end at det var stort og tungt og næsten umuligt at bære på. Især når vinden rev fat i det, var det tungt, hvilket vinden næsten hele tiden gjorde, fordi der ikke var nogen bygninger eller træer eller bjerge til at holde den fra det. Han vidste ikke, hvad helvede det var for en tingest."

De Grumme Historier, som Mathilde Walter Clarks nye novellesamling hedder, er vitterligt grumme og lægger sig således fint i forlængelse af den gotiske litteraturs generelle virkemiddel - at man anvender frygten aktivt for at kunne flygte fra selvsamme. Det ses særligt i novellerne om madanmelderen, der må betale dyrt for sin kunst (som han insisterer på, at faget er) med liv og lemmer, homunculusen, der får sin egen nysgerrighed og forfængelighed retur som en boomerang på klaustrofobisk vis, og ikke mindst de to sidste noveller om hhv. en kinesisk studerende i England og en indisk kvindes emancipation fra familien, der prøver at favne den enorme kulturudveksling, som lige nu foregår med de asiatiske giganter.

Det er fristende at tale om Blixen'ske dimensioner i Mathilde Walter Clarks forfatterskab, men enhver kunstner fortjener at blive rost selvstændigt som individ uden sammenligning i øvrigt. I frøken Clarks frembringelser aner man det flydende, uhindrede talent, som kan udfylde de mange huller i manglen på kvalitetslitteratur - også fremover. Begyndere kan starte med særligt "Madanmelderen", "De glemte ting", "Tingesten", "Tak for floden", "Homunculusen" og "Svanen".

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Mathilde Walter Clark: Grumme Historier
Samleren, 176 sider
ISBN: 9788763818216
Udgivelsesdato: 29. april 2011