Flere nyheder

 
Litteratur
En sød fortælling for de yngste læsere

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
En sød fortælling for de yngste læsere
Ons. 4. maj 2011

I en ny lille billedbog fra Norge tager vi sammen med søskendeparret Ine og Hasse ud i skoven for at fælde et træ. En sød fortælling for de yngste læsere om to søskende, der er hinandens bedste venner. Bogens tegninger blandet med tredimensionel papircollage giver et anderledes og kreativt udtryk.

Pigen i billedbogen har lyst hår, som svinger når hun går, hun har tabt en tand i undermunden, hun er let til bens og sej i hjertet, og hun hedder Ine. Ingen kan svinge en økse som Ine. Og den, hun bedst kan lide at være sammen med, er en lille bror, der hedder Hasse. Hasse kan to ord, "ja" og "traktor". Hans yndlingsfarve er traktor, og hans yndlingsdyr er traktor, og det bedste han ved er traktor.

Det er iskold vinter, og de to søskende tager overtøj på og går ud for at fælde et træ. Inde i skoven kommer alle skovens dyr for at se på, at de fælder et træ, og hjælper dem hjem med træet.
Teksten har enkelte steder nærmest poetisk karakter med udsagn som for eksempel "Aldrig en god dag uden en aften", men ellers er det, der får en til at trække mest på smilebåndet, den søde lillebror Hasse, der siger "og traktor" til alt.

Illustrationerne er halvt tegninger, halvt collage, halvt små tredimensionelle pap-byggerier af borde, brændestak, dyr, traktor m.m. Der er højt til loftet i tegningerne, med plads til historien og figurerne. De er ikke overfyldte med små detaljer, og farverne er afdæmpede. De små byggerier er søde og kreative og giver en lyst til selv at kaste sig over papir og pap for at bygge noget.

Giv den gas, Ine har vundet det norske kulturministeriums pris for bedste billedbog i 2010. Bogen er på sin vis flot og anderledes illustreret, men den har for få detaljer og for enkel en historie til at fange børnepublikummet til mere end en enkelt gennemlæsning. Derfor kun fire ud af seks stjerner fra denne anmelder.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Tore Renberg: Giv den gas, Ine
Illustrationer: Øyvind Torseter
Høst og Søn, 32 sider
ISBN:978-87-638-1770-7