Flere nyheder

 
Litteratur
Provence kalder

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Provence kalder
Tir. 24. maj 2011
Hvis en bog kan få duften af lavendler frem under læsningen, få tungen til at rimpe sig positivt over en opskrift ledsaget af et foto og dankortet til at rasle mentalt i tasken for at bestille den første flybillet til Nice, er den altså noget ganske særligt. Sådan en bog er "Med kærlig hilsen fra Provence" - vi hilser begejstrede tilbage.

Simplicitet synes at være vejen til at forstå og nyde Provence, og simplicitet er, hvad Lars Boesgaard selv har bedrevet med sin opdaterede version af klassikeren Provence fra 2000. Simpel i samme forstand, som da fanden malede sin rumpe siskengrøn og proklamerede, at det var "net uden at være prunkende". Bogen er en smukt tilskåret guide til nydelse af de mange kulturelle, kulinariske og æstetiske detaljer, Provence faldbyder sine besøgende, og de cirka 1.000 fotos i bogen mætter nok øjnene for en stund, men nærer også rejselysten og pirker i savnet. Guiden bevæger sig langt ud over kanterne for genrer som coffee table books og rejselitteratur og fugter således en umådeligt tør plet hos den læser, der allerede kender både Provence og samlede guidebøger dertil.

Simpelt, som når man i Provence tilbereder tapenader af enkle ingredienser, lette salater eller retter, hvor det ukomplicerede køkken handler om at lade "råvarerne komme til orde - ikke om at sløre dem". Lars Boesgaard trækker gavmildt referencer til både romertid og nær fortid, når han baggrundsinformerer læseren om nutidstilstanden, men det bliver aldrig irrelevant, kedeligt eller belærende; tværtimod fæstner de små detaljer sig i erindringen som fine klokker, der nok skal ringe den dag, man får lov at opleve det hele på tæt hold. Og hvilket andet og højere formål kan en forfatter og formidler tjene end netop dette?

Første halvdel af Med kærlig hilsen fra Provence er dedikeret det provencalske køkken, og anden halvdel summerer op på Provences magiske ånd fanget i flasker af vin, stabler af olivensæber, livet på markederne, i pétanquegruset og bag drejebænkene i de mange håndværkssmedjer. Som i en vaskeægte guidebog er her adresser, referencer og kort information om markeder at besøge, museer at opleve og vindistrikter at turnere, og der er læssevis af opskrifter for den frankofile kogekone, men så er der også noget andet.. dette lidt udefinerbare greb om historik, kausalitet og Provences egentlige sjæls kerne, som Lars Boesgaard har så ufatteligt godt fat i.

Med kærlig hilsen fra Provence er ikke en bog, man sådan lige frivilligt låner ud - som det ofte sker med anden rejselitteratur. Man tager den heller ikke nødvendigvis med på sin rejse. I hvert fald ikke den fysiske af slagsen. Men måske det er en bog, man synker ned i et sofahjørne med en dag, hvor årstiden herhjemme bare viser sig fra sin allerkedeligste side, og man trænger til en realiserbar drømmerejse med synæstetiske islæt af Provence. Oplevelse til genoplevelse til oplevelse til genoplevelse (etc.) synes at være muligt, når Lars Boesgaard holder en i hånden.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Lars Boesgaard: Med kærlig hilsen fra Provence
Gyldendal, 540 sider
ISBN: 9788702110531