Flere nyheder

 
Litteratur
Amerikanske fængselsbilleder

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Amerikanske fængselsbilleder
Ons. 25. maj 2011

Devika Sharmas bog "Amerikanske fængselsbilleder - Kunst, kultur og indespærring i samtidens USA" giver et tankevækkende indblik i The Land of the Free, hvor mere end to millioner mennesker konstant er indespærret.

I midten af 1970'erne begyndte USA en war on crime, som bl.a. har betydet, at landet med 760 fængslede for hver 100.000 indbyggere, eller i alt ca. 2 mio. indsatte, har verdens højeste fængselsrate. Til sammenligning har vi i Danmark ca. 60 indsatte for hver 100.000. Op mod halvdelen af de amerikanske indsatte er sorte, selvom de kun udgør 13 % af befolkningen, og knap hver tredje sorte amerikanske mand mellem 20 og 29 år har været i fængsel, således at Devika Sharma ikke med urette kalder fængslingen for en overgangsrite for den unge minoritetsamerikaner.

Samtidig med denne stigning i antallet af fængslede er der også sket et holdningsskifte fra ideen om et fængsel, der formgiver og forbedrer individet, til en "senmoderne straffepraksis, der har risikostyring, sikkerhed, gengældelse og simpel segregering som sine vigtigste mål", samtidig med at det i stigende grad fratager den indsatte sine rettigheder.

Måden dette afspejles på i den amerikanske kunst og kultur er genstanden for Devika Sharmas undersøgelser, hvor hun med udgangspunkt i forskellige værker fra billedkunstens, filmens og litteraturens verden tager fat på fem gennemgående temaer: racespørgsmål, justitsmord, tortur, umenneskeliggørelse og hjemmet som straffezone.

Devika Sharma har valgt vidt forskellige værker, fra populære storfilm over obskure fotoserier, til hvert af emnerne, og det fungerer rigtigt godt at belyse problemstillingerne fra så forskelligartede vinkler. Det er også med til at gøre bogen letlæst og medrivende, trods dens insisteren på indførelsen af akademiske begreber som "fængselsbillede" og "fængselskultur", der tydeligt afslører, at bogen tager afsæt i en ph.d.-afhandling.

Amerikanske fængselsbilleder er en vældig interessant og til tider rystende bog, og den er i høj grad relevant, når Danmark flirter med udenomsretlige begreber fra den amerikanske kriminalitetsbekæmpelse som tough on crime og nul-tolerance. Bogen er i øvrigt af en meget lækker kvalitet, hvilket man som læser er taknemmelig over, når man nærstuderer dens mange billeder og fotografier. Et vigtigt bidrag til samfundsdebatten.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Devika Sharma: Amerikanske fængselsbilleder - Kunst, kultur og indespærring i samtidens USA
Tiderne skifter, 240 sider
ISBN: 9788779733923