Flere nyheder

 
Litteratur
Pierre Reverdy på dansk

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Pierre Reverdy på dansk
Man. 6. jun. 2011

Den franske digter Pierre Reverdys anden digtsamling, "Det Ovale Tagvindue" udkommer nu i dansk oversættelse af Peter Laugesen. Den fortjener mange læsere.

I årene 1910 til 1926 var Pierre Reverdy en del af den mytologiske parisiske kunstscene, omgivet af mere velkendte navne som Max Jacob, Apollinaire og André Breton arbejdede han flittigt på sin poesi og udgav stort set en ny samling digte om året. I 1926 trak han sig tilbage til et kloster og konverterede til katolicismen efter - således fortælles det i hvert fald - en kærlighedsaffære med Coco Chanel. Frem til sin død i 1960 boede han på klosteret, men fortsatte med at skrive lyrik, kritik og kunstrefleksioner.

Det Ovale Tagvindue er hans anden udgivelse, og i denne ekstremt frodige tid, hvor sporene fra Baudelaire, Mallarmé og - ikke mindst - Rimbaud endnu næppe var fordøjet, foregik der en flittig udveksling af idéer med malere som Picasso, Braque og Matisse, hvilket udmundede i det, der idag kendes som kubisme, surrealisme og dadaisme. Og den unge Pierre Reverdy sugede til sig, både af forgængernes eksperimenter med frie vers, prosapoesi og den generøse brug af flere perspektiver i samme digt.

Digtene er på den ene side et komplet gymnasieundervisnings-egnet katalog over tidens dominerende temaer, lige fra fremmedgørelsen i den støjende, stinkende metropol over den ensomme mands splittethed mellem virkelighedens prosaiske uskønhed, og den drømmende poetiske verden der viser sig når man ser "dagen gennem øjenlågene", alt sammen udtrykt i en smuk blanding af konventionelle udtryk isprængt disharmoniske og grelle metaforer, der flænser digtet på langs og i dybden. Men langt mere interessant er det - efter denne anmelders opfattelse - at læse digtene for det, der er særegent hos Reverdy. For han har sin egen stemme og sit eget temperament, der kommer til udtryk i en tålmodighed i de sansede detaljer, hvor hverdagens udsnit af fortove, mure, gardiner og døre går igen i digtene og ikke kun fungerer som afsæt for surrealistiske billeder, men også er til stede i deres egen ret som gådefuldt uudtømmelige objekter i den verden, der er vores i al sin selvstændige utilnærmelighed.

Til sidst skal der lyde en stor ros til Forlaget Bebop for at trække Reverdy frem af glemslen og præsentere ham for danske lyrikelskere i en veloplagt oversættelse af Peter Laugesen og med omslag af Per Kirkeby. En digter, der blandt andet fik et værk illustreret af Georges Braque og har høstet stor ros af bl.a. Paul Auster, og som af André Breton blev hyldet som samtidens største, har sandelig heller ikke fortjent mindre, men med lyrikkens trange kår in mente er der god grund til begejstring, når en udgivelse som denne realiseres - må den finde mange læsere.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Pierre Reverdy: Det Ovale Tagvindue
Forlaget Bebop, 90 sider
ISBN: 978-87-7973-461-6