Flere nyheder

 
Litteratur
En lille perleudgivelse

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
En lille perleudgivelse
Tir. 12. jul. 2011



En lille perleudgivelse til forsødelse af det ustadige danske sommervejr, hvor man placeres på skolebænken imens Nabokov gennemgår udvalgte værker. Bogen falder meget fint i tråd med forlagets tidligere udgivelse om Gogol, hvor selvsamme Nabokov også viste sig som meget kompetent litteraturanalytiker. Denne udgivelse er dejlig nørdet og pedantisk!

Selvfølgelig er den russiske forfatter og sommerfuglefanger Vladimir Nabokov mest kendt for romanen Lolita. Men at han virkelig var en forfatter med facetter og brændte for litteratur, ja, det har Forlaget Vandkunsten nu givet et indblik i med sine to sidste udgivelser af Nabokov. Han måtte leve i eksil i USA, da kommunismen for en tid umuliggjorde et tåleligt liv i Sovjetrusland. Det er herfra forelæsningerne til denne udgivelse er hentet. Det er en god måde at bruge sin sommerferie på; Nabokov forklarer ganske ligetil, men kan levere subtile pointer og en sammenhængende analyse.

Der er tale om i alt fem forelæsninger om fem store klassikere: Robert Louis Stevenson, Ivan Turgenev, Anton Tjekhov, Gustave Flaubert og Franz Kafka. En smule ekstravagant og universitetsagtigt, men hold kæft, hvor det holder! Stevensons Jekyll og Mr. Hyde sættes ind i en sammenhæng, hvor Nabokov giver de mindste detaljer stor opmærksomhed, og man flyver så at sige igennem teksten. Russerne Turgenev og Tjekhov får også deres tur igennem Nabokovs maskine, og trods hans store begejstring, så kan han pege på små, men afgørende fejl eller fejlskøn, der har stor betydning for værket som helhed. Nabokov viste med sin bog om koryfæet Gogol, at han skriver og henvender sig til mennesker med interesse og passion for kunst og litteratur. Men han skriver ganske underholdende, og man ville ønske at specielt denne lille udgivelse finder et stort publikum.

Styrken hos Nabokov ligger uden tvivl i glæden og den rendyrkede nydelse af de respektive værker. Selv får man genopfrisket romanerne, men samtidig får man også lyst til at genlæse dem, blot for med Nabokovs ord in mente at komme de hedengangne forfattere mere i møde. Først og sidst i forelæsningsrækken giver Nabokov lige nogle vitaminer til den gode læser, og hans teser er krystalklare; det er et arbejde at læse, det kræver fokus på teksten og den sammenhæng (diegese), den skildrer, men i bund og grund handler det om nydelse af et kunstværk. Ingen tvivl om at denne udgivelse burde være obligatorisk pensum.

Denne udgivelse indgår i Forlaget Vandkunstens serie af store fortællere i lommeformat. Først og fremmest er udgivelserne af høj litterær karat, men når alt, som det er tilfældet her, går op i en højere enhed - men tryk på enhed - så fremstår udgivelser layoutmæssigt som æstetiske perler i bogreoler.

Det bliver spændende at følge den videre færd i serien - gid den måtte blive omfangsrig.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Vladimir Nabokov: Timer i litteratur
Forlaget vandkunsten, 339 sider
ISBN: 978-87-7695-052-1
Er udkommet