Flere nyheder

 
Litteratur
Skæve H.C. Andersen

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Skæve H.C. Andersen
Man. 18. jul. 2011

Gedigen lille samling af Andersens tekster er måske sommerens bedste bud på en vaskeægte læseoplevelse af de store. Udvalget af tekster er lige i øjet, og man får desuden et samlet indblik ind i den såkaldte skæve Andersen, der udover at skrive digte, eventyr og rejseberetninger også lige når at besøge Dickens og dennes familie i sommerresidensen.

Finn Hauberg Mortensen har ramt plet med udvalget af tekster til denne lille tykke udgivelse. Ikke mindst temaet 'skæve skrifter' synes velbegrundet, og man kan som førstegangslæser stifte bekendtskab med mange af de facetter, der understøtter Andersens talent som forfatter. For den, der allerede har en del Andersen på bagen, ja, der er det berigende at læse tekster igen; og heldigvis uden alt for mange dikkedarer i form af noter og pædagogiske hjælpemidler. Selv sproget for stå som Andersen skrev.

Udvalget rummer en hel del. Man får bl.a. præsenteret den Andersen, der trak på den tyske romantik, og her er en af samlingens bedste tekster Skyggen. Historien handler ganske kortfattet om en mand, hvis skygge overtager hans identitet. Altså en egentlig dobbeltgænger, som det kendes fra Dostojevskij og i nyere tid José Saramago. For blot at nævne nogle få. Men den egentlige pendant er uden tvivl Adelbert von Chamissos Peter Schlemihl's wundersame Geschichte fra 1814 - og Andersens fortælling er fra 1847. Herudover er der de kendte eventyr som Den lille havfrue, Nattergalen og Lille Claus og Store Claus, igen lige for at nævne nogle få, og man får i det hele taget meget for pengene i denne knap 800 sider bog.

Romanerne er også fint repræsenteret. Her er uddrag fra bl.a. Improvisatoren, O.T. og En Digters Bazar. Selve de udvalgte passager står også meget fint i forhold til det overordnede tema om skæve tekster, og man får i det hele taget præsenteret Andersen på en ny måde, men samtidig kunne denne udgivelse også sagtens virke som en slags håndbog udi Andersen, idet der er det populære stof, men også det mere kuriøse. Ganske morsomt er det at læse om Andersens besøg hos Charles Dickens og dennes familie, ikke mindst de mange betragtninger om engelsk og dansk er underholdende. Som en pendant hertil står En Digters Bazar, hvor en rejse til Tyrkiet oprulles, og Andersen skåner ingen i sin beskrivelse af de tyrkiske børns leg med et hestekadaver. I forhold til Gyldens mammutstore samling af Andersekn-tekster er denne udgivelse virkelig relevant; den samler og viser, hvad Andersen kunne, når han var bedst.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

H. C. Andersen: Skæve skrifter
Forlaget Vandkunsten, 760 sider
ISBN: 978-87-7695-203-7
Er udkommet