Flere nyheder

 
Litteratur
Krimien ifølge P.D. James

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Krimien ifølge P.D. James
Tor. 28. jul. 2011

Phyllis Dorothy James er en af Englands helt store krimidronninger. På opfordring af det ærværdige Bodleian Library i Oxford har hun skrevet en bog om krimien, som ikke på nogen måde er revolutionerende, men god hyggelæsning for alle krimielskere.

Hvad kendetegner en god krimi? En mordgåde, en håndfuld plausible mistænkte og en række vildledende spor samt en skarpsindig detektiv, der kan opklare mysteriet og finde frem til morderen. Det er nogle af de typiske ingredienser, men som P.D. James demonstrerer i sin lille bog, Om krimien, har der været stor variation over temaet, alt efter hvor og hvornår den er skrevet.

P.D. James indleder sin bog med en historisk gennemgang af krimi- og især detektivroman-genren og laver i den sammenhæng nogle interessante punktnedslag: Detektivromanens engelske "guldalder" med mange glemte skatte, de hårdkogte amerikanske detektiver og mellemkrigstidens store kvindelige krimiforfattere.

Bogen er charmerende fortalt med mange kærlige detaljer og personlige anekdoter, og enhver krimielsker vil føle en vis gensynsglæde ved mødet med nogle af de store detektiver: Miss Marple, Lord Peter Wimsey, Sam Spade eller P.D. James' egen efterforsker, Adam Dalgliesh. Samtidig indvies læseren i, hvilke overvejelser forfatteren gjorde sig, da hun opfandt den elskelige Dalgliesh.

P.D. James gør sig desuden en del pudsige observationer undervejs i sin genregennemgang, som måske er gået den almindelige læser forbi, f.eks. det væsentlige spørgsmål om, hvad der blev af Dr. Watsons hund? For øvrigt har oversætteren Ole Steen Hansen været så venlig at oplyse de danske titler på de værker, P.D. James nævner, og det er ganske morsomt undervejs at lægge mærke til, hvor opfindsomme oversætterne har været med de danske titler gennem tiderne, som f.eks. Gaudy Night (Peter Wimsey i Oxford), Trent's Last Case (Manderson mysteriet) eller The Adventure of the Priory School (Den ensomme cyklist).

Lidt skuffende er til gengæld kapitlet, hvor P.D. James gennemgår de elementer, der skal til for at fortælle en god krimi, navnlig miljø, synsvinkel og personerne: Det er for overfladisk og bliver aldrig til andet end godmodig sniksnak - hvilket man med en vis ret kan sige gør sig gældende for bogen generelt.

Så: Ingen litteraturteori og ingen gode tips til kommende skribenter - men en hyggeligt sludrende hyldest til genren, som med garanti vil præsentere læseren for et hav af nye (eller i mange tilfælde gamle, glemte) detektivromaner, og som på den måde giver inspiration til mange timers ny krimilæsning.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

P.D. James: Om krimien - til elskere af detektivromanen
Forum, 155 sider
ISBN: 978-87-638-1654-0