Flere nyheder

 
Teater
En blodig Richard III

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
En blodig Richard III
Man. 8. aug. 2011


(Foto: Rolf Konow)

HamletScenen og det engelske kompagni Propeller inviterede til en usædvanligt blodig udgave af Shakespeares "Richard III" på Kronborg Slot. Det var ikke for små børn eller sarte sjæle, men en stærk opsætning fyldt med dygtige skuespillere.

Richard III, hertug af Gloucester, af huset York, er en hæslig vanskabning; klumpfodet og pukkelrygget. Ved stykkets begyndelse sidder hans bror, Edward IV, på tronen, efter at Richard har myrdet den foregående kong Henry VI. Richard vil dog have tronen for sig selv, og han lyver, manipulerer og myrder uden betænkeligheder både venner og familie, børn og kvinder.

Selvom Richard Clothier er iført en benskinne og har en lille læderbule på jakken, er han alt for nydelig til at spille Richard III. Det mindsker et eller andet sted bedriften i den fantastiske scene, hvor han forfører Lady Anne, der hader ham inderligt, eftersom han har myrdet hendes mand. Samtidig nedtones den hån og skam, Richard som krøbling hele livet har været udsat for, hvilket gør, at man som tilskuer ikke har nogen sympati for ham og i stedet distanceret omend fascineret betragter hans morderiske færd.

Propeller, som i den foregående uge også var aktuelle på Kronborg Slot med Shakespeares komedie, The Comedy of Errors, er en engelsk teatertrup, der består af lutter mænd. Man kan ikke undlade at fnise, de første gange man ser de forskellige dronninger, men det er forbløffende, hvor hurtigt man glemmer, de er mænd, selvom de ikke bærer sminke eller parykker. Jon Trenchards Lady Anne er ikke uden komik, men Dominic Tighes dronning Elisabeth er dybt tragisk. Og så er det jo lidt i Shakespeares ånd, for på hans tid blev alle rollerne som bekendt spillet af mænd.

Scenebilledet er meget enkelt, og et kor af mænd i hvide masker, der slår over i en munter melodi efter hvert mord, giver fra starten en uhyggelig atmosfære. Richard III er et meget blodigt stykke, og Edward Hall har valgt at sætte det op i fineste splatterstil, hvor blod og indvolde sprøjter til alle sider, og hvor døde børns hoveder udstilles i glaskrukker. Imens hober ligposerne sig op, så Richard meget effektfuldt vader ovenpå dem, da han skal giftes med Lady Ann.

Selv når der ikke myrdes, er blodet fremherskende: Da enken efter den myrdede kong Henry VI forbander den nye konge og dem omkring ham, sprøjter hun sit eget blod på hver af dem imens. Og da den døende kong Edward IV prøver at mægle mellem sin kone og Richard og deres forbundsfæller, lader han hver af dem fylde et reagensglas med blod, som de lader fordums fjender drikke af. To meget stærke scener.

Der er dog andet end blod i Richard III, bl.a. er der forbavsende meget humor i dette ellers så grumme stykke, især scenen med de to samvittighedsplagede mordere, spillet af Sam Swainsbury og Richard Frame. Og når morderen Tyrrell ikke får lov til at sige sine egne replikker, men bare smiler skummelt gennem hvad der ligner plastfolie, gør det på en gang scenen morsom og samtidig manden meget uhyggelig.

En spændende og stærk opsætning for alle, der holder af splat og Shakespeare.

Richard III
spillede på HamletScenen, Kronborg Slot den 4. og 7. august 2011.