Flere nyheder

 
Litteratur
"Lolita" genudgives

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
"Lolita" genudgives
Tir. 9. aug. 2011

Nu udkommer Gyldendal med ikke mindre end sin 11. udgave af Vladimir Nabokovs gennembrudsroman, "Lolita", fra 1955. Et epokegørende værk i moderne amerikansk litteratur, som endnu den dag i dag vækker forargelse og fascination hos anmelderen.

Som noget nyt er romanen oversat fra engelsk af Claus Bech, som tidligere har prøvet kræfter med flere betydningsfulde skønlitterære værker af anerkendte forfattere som A.S. Byatt, Henry James og Georg Eliot, for blot at nævne nogle enkelte. Vladimir Nabokov er absolut ingen undtagelse i det fornemme selskab, idet hans gennembrudsroman, Lolita, unægteligt må være et af verdenslitteraturens mest omdiskuterede og kontroversielle værker til dato. Af samme årsag er langt de fleste formenligt allerede bekendte med historien om den midaldrende europæer, Humbert Humbert, og hans opslidende erotiske besættelse af sin kun tolv år gamle steddatter, Dolores Haze, som han ynder at kalde Lolita. Romanens store udbredelse skyldes ikke mindst, at den har været filmatiseret to gange, i 1962 af Stanley Kubrick og senest i 1997 af Adrian Lyne, med den kun femtenårige Dominique Swain i hovedrollen som den seksuelt æggende og foruroligende kønsbevidste pubertetspige.

Det har været fascinerende at genlæse Nabokovs mesterværk, som på trods af sine næsten tres år på bagen stadigvæk fremstår som yderst kontroversielt og i en klasse for sig. Claus Bechs oversættelse af romanen er særdeles vellykket og skrevet med sans for de sproglige detaljer, som gør Nabokovs roman til en enestående æstetisk læseoplevelse, som man virkelig bør give sig i kast med, også selvom man kender historien fra førnævnte filmatiseringer. Mon ikke Nabokovs Lolita fortsat vil være at finde på listerne over de mest læste romaner de næste mange årtier. Personligt vil jeg i hvert fald gøre mit til fortsat at sikre bogens anerkendelse med en varm anbefaling og 6 stjerner herfra. I øvrigt har bogen fået et smukt og tidssvarende, grafisk udtryk i forhold til tidligere udgaver, hvilket designeren Harvey Macaulay kan krediteres for.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Vladimir Nabokov: Lolita
Oversat af Claus Bech
Gyldendal, 419 sider
ISBN: 9788702046083
Udkommer 9. august 2011