Flere nyheder

 
Litteratur
Er der mon kærlighed nok?

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Er der mon kærlighed nok?
Fre. 19. aug. 2011

En ny billedbog fra Kim Fupz Aakeson fortæller om Torstens mor og far, der skal have en baby. Torsten kan ikke helt forstå alt det med kærlighed og elske og de der ting. Betyder en baby mon, at hans mor og far holder op med at elske ham? Er han nødt til at flytte hjemmefra, og hvordan ved man, om der er kærlighed nok?

Torstens dårligste ven Willy ved, hvorfor Torstens mor og far skal have en baby. Torsten ved ikke helt hvorfor - hans mor og far siger, at det er fordi babyer er det sødeste, man kan ønske sig; de er nuttede, lyserøde og dufter skønt. Torsten lugter ikke af noget særligt, måske lidt af græs, og han er mere grumset og brun end lyserød. Willy fortæller Torsten, at folk får nye babyer, når deres første baby er blevet stor og grim og irriterende. "Din mor og far elsker dig ikke mere.. Slut med kærligheden. Sådan er det!". Selvom Torsten kan mange ting og forsøger at tale mere nuttet og ikke gøre vrøvl, så er der lige pludselig også mange ting, han slet ikke synes, han kan.

Men det er noget mærkeligt noget det med kærlighed. Man kan åbenbart godt elske nogen, selvom de er døde for lang tid siden ligesom farens lillebror, eller selvom man glemmer dem lidt ligesom Torstens bamse Hr. Brix. Man kan elske de mærkeligste ting, finder Torsten ud af. Og måske hvis han bliver mere nuttet, eller hvis han rydder op på sit værelse og ikke laver vrøvl, når han skal i seng, så kan de elske ham?

Mange søde og finurlige tanker i et barns univers har skabt en bog, der vil give anledning til mange samtaler. Jeg ville gerne have givet bogen 6 stjerner, men store protester fra de børn, den blev læst højt for, er taget til efterretning, og jeg trækker beklageligvis en halv stjerne fra. Der mangler en "rigtig slutning". Man får aldrig set babyen, og om den virkelig er nuttet og lækker og lige til at dikke - og det er for Torsten stadig på sidste side i bogen usikkert, om der er kærlighed nok til alle, selvom han håber det, og det føles sådan, når man ligger i smørhullet i sengen mellem mor og far.

Illustrationerne af Eva Eriksson er som altid helt perfekte. Hun fanger den store blå himmel, den kæmpe dyne i forældrenes seng og alt rodet på børneværelset. Hun fanger stemningerne med enkle streger og lette farver, så man får et smil på læben.

En varm anbefaling til højtlæsning for børn fra 4 år.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Kim Fupz Aakeson: Søndag
Illustrationer: Eva Eriksson
Gyldendal, 42 sider
ISBN:978-8702093476
Udkommer 19. august 2011