Flere nyheder

 
Litteratur
Et stykke dansk kulturarv

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Et stykke dansk kulturarv
Man. 22. aug. 2011

"De forsvundne - Hedens sidste fortællere" er ikke blot en kulturhistorisk fortælling om en dansk brødrene Grimm, der ville frelse og bevare de gamle danske folkeminder, men også et enestående indblik i de uddøende historiefortællere i 1870ernes Udkantsdanmark og deres barske livsvilkår.

De forsvundne - Hedens sidste fortællere handler om Evald Tang Kristensen, der endte med at blive en af verdens største optegnere af folklore. I en tid, hvor det gammeldags liv på landet blev stadig mere forældet, og visesangerne og historiefortællerne pludselig var et uddøende folk, besluttede landsbylæreren Evald Tang Kristensen sig for at drage ud på den jyske hede og indsamle folkeminderne, mens tid var.

Det er Palle Ove Christiansen fra Det Kongelige Biblioteks Danske Folkemindesamling, der står bag bogen, der både er et portræt af historiefortællerne, deres særegne fortællinger og manden, der viede meget af sit liv til at indsamle dem - og bogen er skrevet med stor varme og indlevelse.

Palle Ove Christiansen indleder bogen med en introduktion af den sære, foroverbøjede lille mandsling, hvis fødder "sad forkert" ved fødslen, men som ikke desto mindre traver heden tynd på jagt efter folkeminderne. Det er hårde fysiske forhold, og han må både tygge sig gennem uappetitlige måltider og døje alskens utøj - omvendt gør bondefolkene sig stor umage for deres fine gæst, og en af dem dækker bordet med husbondens lasede skjorter, fordi hun har hørt, at finere folk bruger dug på bordet.

Beskrivelserne af småkårsfolkene er herlige: én vimser som en lille nisse med langt pjusket skæg og skjuler trolddomslitteratur i skufferne - som Evald Tang Kristensen uden tøven gennemroder, da manden ikke er hjemme! Vi møder også den halte skrædder med de rødkantede øjne og den gamle, døve uldbinderske, der ikke har ro til at sidde ned i to minutter, men alligevel ikke får udrettet noget - og de fleste af portrætterne er suppleret med fine fotografier af fortællerne selv i deres daglige gevandter, taget nogle år efter Tang Kristensens store ekspedition på heden.

Der er viet et kapitel til hver af historiefortællerne, hvor vi hører om deres liv og deres møde med Tang Kristensen, samt et resumé af en af deres fortællinger. Umiddelbart efter dette resumé bliver vi så præsenteret for samme fortælling/vise/eventyr i fortællerens oprindelige sprog, hvilket virker underligt dobbelt. Det fremgår ikke, hvorfor Palle Ove Christiansen netop har valgt at bringe disse eventyr. Særligt en enkelt gang, hvor han fremhæver en aftægtskones usædvanlige fortællinger, hvor heltinder frem for helte optræder, undrer det, at han så i stedet bringer et af de mere traditionelle eventyr.

Selvom folkedigtningen er fascinerende læsning, er det folkene og ikke deres fortællinger, der står i centrum i denne bog. Mange af detaljerne fra deres liv virker løjerlige, men bogen giver også indblik i en kummerlig fattigdom med hårrejsende sanitære forhold. Man skal altså ikke købe den (kun) for fortællingernes skyld, men for den historiske indsigt i et stykke dansk kulturarv.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Palle Ove Christiansen: De forsvundne - Hedens sidste fortællere
Gads Forlag, 240 sider
ISBN: 978-87-12-04620-2