Flere nyheder

 
Litteratur
Nyt fra Pamuk

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Nyt fra Pamuk
Tir. 30. aug. 2011

Nobelprisvinderen fra 2006, Orhan Pamuks nyeste bog, "Uskyldens Museum", er en kærlighedsroman formet som et museum over tabt kærlighed. Den er på ingen måde handlingsdrevet, men i stedet en smuk, filosofisk skildring af en altfortærende besættelse og et betagende indblik i livet i Istanbul fra 1970erne og frem til i dag.

Kemal er en del af Istanbuls europæiserede overklasse, der ser ned på det traditionelle Tyrkiet, og som bl.a. lykønsker sig med at være seksuelt frigjort og blæse på jomfrudom. Han er forlovet med den smukke og moderne Sibel, da han indleder en affære med sin 18-årige kusine, den fattige Füsun, der er blevet udstødt fra det gode selskab efter at have deltaget i en skønhedskonkurrence. Til at begynde med går alt godt, og Kemal fantaserer om et behageligt liv med den elegante kone og den unge elskerinde - indtil Füsun forsvinder sammen med sin familie, og Kemals verden bryder sammen.

Romanen kan groft set opdeles i 3 dele: det sorgløse playboyliv i 1970ernes Istanbul, Kemals kærlighedssorg, da han mister Füsun, og årene som gæst i Füsuns hus, da han genfinder hende. Undervejs samler han som besat ting, Füsun har rørt ved: en ske, et hårspænde og ikke mindre end 4.213 cigaretskodder, og det er disse ting, han ender med at udstille på et museum over sin kærlighed til Füsun. Bogen afsluttes med, at Orhan Pamuk, som vi har mødt tidligere i historien, træder ind på scenen og forklarer, hvordan Kemal har bedt ham skrive hans historie som ledsager til museet.

Selvom Uskyldens Museum på overfladen er en relativt banal kærlighedshistorie med en hovedperson, der både er selvcentreret og stjæler som en ravn fra sine fattige slægtninge, er det også en filosofisk overvejelse over tid og hukommelse. Især i sidste del af bogen nævnes den franske forfatter Marcel Proust flere gange, og i bogens og Kemals besættelse af erindringen om den tabte kærlighed, er der mange ekkoer til Proust og hans På sporet af den tabte tid.

Selvom Orhan Pamuk specifikt siger i bogen, at han ikke vil beskæftige sig med Tyrkiets historie i de 34 år, fortællingen spænder over, og revolutioner og kup kun nævnes i få sætninger, er Uskyldens museum også et unikt indblik både i Istanbuls overklasse, den tyrkiske filmbranche og de fattige kvarterer, hvor Füsuns familie bor. Det er i høj grad disse skildringer, der giver bogen liv og hæver den op over en almindelig kærlighedsfortælling.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Orhan Pamuk: Uskyldens Museum
Gyldendal, 528 sider
ISBN: 9-788702-059960