Flere nyheder

 
Litteratur
Førstehjælp til mundlamme

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Førstehjælp til mundlamme
Man. 5. sep. 2011

"Mit liv som mundlam" handler om den for mange velkendte situation, at nogen siger noget til en, og man bliver så paf, at man bliver stum/mundlam og først flere timer senere kommer i tanke om, hvad man skulle have sagt. Bogen er humoristisk, men giver desværre ikke så mange hjælpeværktøjer, som man kunne have håbet.

Maise Njor er journalist og forfatter og har flere gange i sit liv prøvet at være mundlam på grund af en svada fra veninden, chefen, kæresten mv. I denne bog interviewer hun blandt andre Trine Gregorius, Hella Joof og Margrethe Vestager, som fortæller, hvordan de selv håndterer mennesker, som overfuser, intimiderer, er ubehøvlede osv. da det ofte er personer, der bryder den generelt vedtagne gode opførsel, man bliver mundlam overfor.

Bogens kapitler er inddelt i forskellige personer, som kan give problemer i forhold til mundlamhed på forskellige måder: "Veninden", "Kæresten", "Familien", "Svigerfamilien" mv.

Mit liv som mundlam bliver ført frem som en slags selvhjælpsbog, der skal hjælpe læserne med at sætte grænser og få andre til at se dem. Bogen er meget humoristisk skrevet, og man kan nikke genkendende til mange af situationerne, men det med hjælpen er det så som så med. Man får at vide, at man bare skal sige fra så hurtigt som muligt. Ja, det er flot, men hvordan gør man så det og helst uden at gøre den anden vildt ked af det? Hvordan kommer man ud af rollen som den pæne pige og ændrer adfærd til en, der står ved upopulære beslutninger? - Det er nemt nok at skrive, men hvordan bærer man sig lige ad.

Bogen kunne godt bruge nogle flere opgaver, tips og ideer, sådan at læseren får noget reel hjælp til at blive bedre til at sige fra. Som den er skrevet, har man tendens til at læse den, more sig lidt over anekdoterne og så lægge den fra sig igen. Der kunne godt være noget mere, man kunne arbejde med.
Dog; hvis man læser bogen flere gange, kan man godt begynde at finde nogle små guldkorn her og der, som man kan arbejde videre med. Første gang læser de fleste dog bogen ud i ét og får ikke alt det ud af den, som de kunne have fået, hvis tingene blev serveret lidt mere: "Gør sådan her", "sig sådan her", "prøv det og det" etc.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Maise Njor: Mit liv som mundlam - og hvordan man lærer at sige fra
Gads Forlag, 192 sider
ISBN: 9788712046363