Flere nyheder

 
Litteratur
Trøstesløs debut

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Trøstesløs debut
Man. 5. sep. 2011

En debutroman af den unge forfatter Hanne Højgaard Viemose om en ung backpackers oplevelser i Australien. En historie om, som der står på forsiden, "en ung kvinde som flygter, finder sig selv, sex, vold og bananer". Bogen er et forvirrende tankespring i en sort og trøstesløs verden. Selvom man flygter til den anden side af verden, indhentes man ofte af sig selv.

Anna er en ung dansk pige fra Frederikshavn, der ved bogens start er Serviertochter i en schweizisk alpebodega. Efter studentereksamen er hun flygtet fra sin husleje i Danmark, som hun er flere måneder bagud med. Fra Schweiz tager hun videre til Australien - fordi nogle turister har sagt, at det er nemt nok at få arbejde der. Så med 130 australske dollars på lommen og sin rygsæk tager Anna videre til Australien. Det viser sig dog ikke at være helt så let at skaffe arbejde uden en arbejdstilladelse, men hun ender til sidst på en bananplantage udenfor Tully i det nordlige Queensland - det vådeste sted i Australien gemt væk mellem masser af bananplantager, millioner af sukkerrør og regnskov. Her sorterer hun bananer og binder planter op ude i plantagen.

For at skaffe penge, eller bare som bekræftelse, er der masser af sex. Ikke kærlighed eller kærtegn, men udelukkende "penetration" for at styrke hendes opfattelse af at være en kvinde. Det var svært at gøre til en vane, men Anna benytter sig af et godt fif, nemlig at synge Jeg er en papegøje fra Amerika" for fuld udblæsning inde i sit hoved, hvis der bliver behov for at aflede opmærksomheden fra omverdenen.

Det er trist, trist læsning, og man undres over, hvordan den stakkels pige kan være kommet så langt ud - at hun er helt uden selvværd og selvforståelse. Med et par afstikkere over et hospital og et kvindehjem, som topløs bartender, og videre til andre frugtplantager med mango, følger vi Annas rejse. Ved slutningen af bogen er hun mentalt på vej til New Zealand, for hendes tid i Australien er opbrugt på enhver tænkelig måde. Som læser sidder man tilbage og tænker: "Har hun lært noget? Kommer hun videre med sit liv?".
En backpacker-rejse er vel en slags moderne dannelsesrejse og ikke en flugt. Men hvad denne bog forsøger at fortælle er ikke tydeligt. Der er mange spring frem og tilbage i tiden i bogen til hendes barndom og ungdom, hvor dårligt forhold til vennerne og mobning muligvis skal være med til at forklare hendes reaktioner og bevæggrunde, men det bliver aldrig helt klart. Tit er der alt for mange personer nævnt, som man ikke tidligere har stiftet bekendtskab med, og som man febrilsk forsøger at passe ind i historien og tidslinjen.

Hannah er en debutroman af Hanne Højgaard Viemose, der er bachelor i antropologi og uddannet fra Forfatterskolen. Hun har selv tilbragt 5 år som backpacker: fra 1996-2000 rejste hun omkring i verden - var servitrice i Schweiz (som hovedpersonen Anna), sæsonarbejder i Australien (også som hovedpersonen Anna), købmandsassistent i Sydkorea og engelsklærer i Japan. Væsentlige dele af backpackeren Anna er inspireret af forfatterens egne oplevelser, og det er svært at skille de to personer ud fra hinanden. Hun arbejder på en fortsættelse af Hannah - og den må man forvente kommer til at handle om ophold i Sydkorea og Japan? Hvor selvbiografisk bogen er, er ikke helt til at finde ud af. Forfatteren hedder Hanne - hovedpersonen i bogen hedder Anna men kalder sig Hannah (deraf bogens titel), og de har begge rejst og været de samme steder. Slutteligt er der bagerst i bogen placeret en række fotos fra forfatterens rejser, hvilke underbygger det selvbiografiske element.

Sproget er dansk, men med mange engelske og australske vendinger, hvilket gør det til en lidt anderledes læseoplevelse, mere blog-agtigt. Dog kræver det en vis mængde engelskkundskaber og kendskab til aussie-slang at få alle nuancerne med.

Én sølle stjerne kan denne anmelder klemme sig op på - og det kun til de læsere, der har været i Australien, og som finder det let underholdende at gense vendinger som dingo, mate, aboes og aussies. Udover det er bogen blot jævnt kedelig og trøstesløs. Der mangler en pointe eller en udvikling hos hovedpersonen, for uden det er det bare løse forvirrende tankerspring fra en ung stakkels kvinde.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Hanne Højgaard Viemose: Hannah
Gyldendal, 186 sider
ISBN: 9-788702-113808