Flere nyheder

 
Litteratur
Læseværdig ny Dylan-biografi

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Læseværdig ny Dylan-biografi
Tir. 13. sep. 2011

Velskrevet portræt af den gådefulde troldmand Bob Dylan fortæller historien om legendens vej fra ung ambitiøs sangskriver i Hibbing, Minnesota, over de eksplosive år i New York i start-tresserne til den evigt turnerende eminence, som på gode koncertdage stadig skaber en unik poetisk og musikalsk magi.

Forfatteren Daniel Mark Epstein er jo ikke den første, der har kastet sig over Dylan som emne for en biografi, og selv om hans bog er ganske vellykket og læseværdig, udmærker den sig ikke ved at trække nyt stof frem om Bob Dylan. Men Epsteins bog blander personlige oplevelser af koncerter og plader med en ret sober fremstilling af de velkendte episoder i Dylans karriere, og det slipper han ret godt fra, da han både er velreflekteret og godt skrivende.

De mest interessante år i Dylans karriere er uden tvivl årene fra 1961, hvor han ankom til New York, og frem til motorcykelulykken i 1966, hvor Dylan tog en lang pause fra turnélivet med alt, hvad dertil hører. Det var i denne periode på 5 år, at han cementerede sit ry som en enestående begavet og produktiv sangskriver, der med udgangspunkt i Woody Guthrie-arven skabte og definerede et poetisk og musikalsk univers, der både rummede den nogle-og-tyve-åriges friske blik på verden og udstyrede det hele med en visdom som en mand, der har levet i hundrede år.

Og Epstein dykker fint ned i disse år; både personerne i Greenwich Village-miljøet og de begivenheder i samtiden, der dannede afsæt for den unge mands tekster, præsenteres levende og læseværdigt.

De senere år i Dylans karriere følger vi også gennem hans tekster og gennem de velkendte fakta om hans privatliv. Men flere af teksterne får lige en facet mere, når de holdes op mod de begivenheder, der indtraf i sangerens liv i perioden. Netop denne berigelse af læserens oplevelse af Dylans tekster er en af biografiens største plusser.

Grundlæggende er Epstein mere interesseret i mennesket Bob Dylan som en person, han har delt en epoke i amerikansk historie med, end i at se hans tekster og musik i en litterær eller musikhistorisk sammenhæng, og det er et godt afsæt for en biografi.

Selv om man har fulgt nogenlunde med i de mange Dylan-udgivelser på cd, film og i bøger, så vil man føle sig underholdt og i godt selskab med denne bog.

Der er dog også minusser undervejs, således viderebringes skrønen om, at Pete Seeger forsøgte at hugge el-kablerne over med en økse, da Dylan spillede sit elektriske sæt på Newport-festivalen. En skrøne, som er blevet lagt i graven flere gange af de implicerede. Den burde være luget ud, men som helhed står bogen fint og solidt som endnu en god grund til at dykke ned i den uophørligt fascinerende Mr. Bob og al hans væsen.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Daniel Mark Epstein: Balladen om Bob Dylan
Gyldendal, 404 sider
ISBN : 978-87-02-10895-8