Flere nyheder

 
Udstilling
Buster og blöbber

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Buster og blöbber
Tir. 20. sep. 2011


(Foto: PR-foto)

I Anders Winther Prags værker, der netop nu præsenteres i Galleri North i København, bliver busten som disciplin udfordret, og det afvigende, frastødende og grinagtige sat på piedestal.

Ordet buste kommer oprindeligt af latin "bustum", der betyder gravmonument. Dette gravmindesmærke er kendt allerede i antikken og forestiller et menneskes hoved, hals og brystparti. Det klassiske brystbillede (busto) står som en højtidelig forevigelse af en afdød person med en vis status.

I Anders Winther Prags fortolkninger af busten er det alvorsfulde lagt til side til fordel for en legende eksperimenteren med formen. Prag bevæger sig stadig inden for den figurative tradition, men der er mere anarki end andagt at spore i hans værker. De næsten statelige portrætter, vi kender fra (kunst)historien, er udskiftet med afbildninger af tossen, særlingen og afvigeren - komponeret frit efter fantasien. Monstrøsiteten og det groteske indtager den plads, der tidligere har været forbeholdt det korrekte, formelle og lettere stivbenede. Kunstneren skævvrider med andre ord busten som disciplin og sætter i bogstaveligste forstand det frastødende, uro- og lattervækkende på en piedestal.

På udstillingen præsenterer Prag to større og en række mindre buster, ikke i de gængse materialer gips eller sten, men i stentøj. Hvor de store hoveder har været flere måneder undervejs, har processen med de små været noget anderledes. Kunstneren har her sat nøjagtige rammer for værkudførelsen ved ikke at benytte mere end 4 kilo ler og én arbejdsdag per buste. Dette har givet et frit, meget ekspressivt udtryk med specifikt fokus på mimikken. Næsten alle buster vrænger ansigt eller rækker tunge, men i stedet for at føle sig intimideret, bliver man som beskuer snarere nysgerrig på de små personligheder. De er forbavsende livagtige og - trods deres fremtræden - umiddelbart elskelige. Selv der, hvor deformationen tager overhånd, og busten næsten går i opløsning, er der en genkendelighed til stede i figuren, der gør den levende og karakterfyldt.

Prag er nok autodidakt, men ekvilibrist ud i formgivning og stemningsmættethed. Man bruger nemt lang tid foran hans buster på at nærstudere hver enkelt, lille detalje: hårstrå, næsebor, øjenbryn og kindben. De såkaldte "blöbber", der også vises på udstillingen, står heroverfor som indskudte "kunst-pauser", hvor øjet finder ro i bløde, organiske, abstrakte former. Blöbberne er lavet ud fra regelsættet: ét kilo ler, 10 timer til modellering og 10 skulpturer. Ligesom busterne synes at rumme et overskud af følelser, der skal ud, rummer blöbberne et overtryk eller indvendigt liv, der gør, at de poser ud på de mærkeligste steder. De er på samme tid sanselige og sarte, vulgære og voluminøse.

Den blanding af ekstroversion og introversion, der karakteriserer Prags skulpturer, sidder lige i øjet, og det anbefales på det varmeste at lægge vejen forbi North.

Anders Winther Pragh - Galleri North
Yderligere info