Flere nyheder

 
Litteratur
Historier fra reservatet

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Historier fra reservatet
Fre. 16. sep. 2011



Bogen "Hellerup. Historier fra reservatet" har egentlig mange fine kvaliteter, ikke mindst i form af talentfulde Trine Hardens stemningsfulde billeder. Alligevel efterlades man med lidt samme opfattelse af bogen, som flertallet tilsyneladende har af byen Hellerup. Selvom der som udgangspunkt er relativt meget positivt at sige om den, så er den nok mest for dem i sejlersko og pullovere, mens andre hurtigt får nok.

På den ene side kan man argumentere for, at 2900 blot udgør ét ud af 1.155 postnumre i kongeriget Danmark. Sådan forholder det sig imidlertid langtfra, hvis man spørger Weekendavisens journalister Pernille Stensgaard og Markus Bernsen. Med egne ord skraber de to journalister lidt i overfladen og tager os med om bag det postnummer, som er blevet synonymt med "det gode liv" eller "rigdommens synder", afhængigt af hvem man spørger. Makkerparret har gennemført interviews med 50 personer med forskellig tilknytning til den fremtrædende forstad mod nord, både tilflyttere, fraflyttere og indfødte, og spurgt ind til deres generelle adfærd, handlemønstre, holdninger, værdier og normsæt. Resultatet er denne bog, som giver et indblik i myterne om Strandvejsfolket.

Hvis man skal tale om et centralt omdrejningspunkt, når det gælder Hellerup som samtaleemne, må det netop være, at der er tale om et areal på 2 gange 3 kilometer, der drager mange og får fordommene frem hos endnu flere. Det er ikke utvivlsomt, at fordommene vejer en anelse tungt hos undertegnede, som unægteligt har svært ved at fastholde interessen for overklassens bedrifter og problemer igennem 233 tætskrevne sider.

For som Stensgaard og Bernsen netop gør opmærksomme på indledningsvis, så er der tydeligvis tale om, at Hellerup holdes sammen af en stærk fælles opfattelse af, hvordan alting bør være, ligesom de sociologiske forskelle mellem forstadens indbyggere ligger på et meget lille sted. Netop derfor bliver det altså en kende trivielt at høre de udvalgtes beretninger om deres forhold til Hellerup. For selvom der hyppigt gøres opmærksom på, at hellerupere i al almindelighed betragter sig selv som unikke undtagelser og peger fingre af alle de originaler, som de mener holder liv i alle klicheerne om borgerne i whiskybæltet, så kommer man altså ikke uden om, at der er mange gentagelser og 1:1-perspektiver repræsenteret i bogen.

Med andre ord bliver det unægteligt en kende trættende at høre om Hellerupfruens forkærlighed til pilates, minkpelse og au pair-piger, hvad enten den interviewede identificerer sig med hende eller tager afstand fra hende.

Der er tydeligvis lagt mange timers research i projektet, som rummer et utal af velfungerende anekdoter og sjove betragtninger, som får læseren til at trække på smilebåndet. Desværre bliver det altså fladt og ensformigt i det lange løb.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Pernille Stensgaard & Markus Bernsen: Hellerup. Historier fra reservatet
Foto: Tine Harden
Gads forlag, 233 sider
ISBN 978-87-12-04622-6
Udkommer: 16. september 2011