Flere nyheder

 
Litteratur
Roth leverer varen

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Roth leverer varen
Tor. 22. sep. 2011

Forlaget Rosinante har godt gang i en serie, hvor man udgiver væsentlige værker i deres helhed. Turen er nu kommet til Joseph Roths både nostalgiske og ironiske "Radetzkymarch". Bogen handler om tre generationer af slægten Trotta, som via forfaderen Joseph har reddet kejser Franz Josefs liv i 1859. Den saliges familie har dermed kejserens bevågenhed og gunst.

Forlaget Rosinante har længe haft et solidt tag i de helt store værker. Man har til rimelige penge smidt bøger som Mesteren og Margarita af Mikhail Bulgakov, Don Quijote af Cervantes og Daniel Defoes Robinson Crusoe markedet. Kodeordet synes at være tilgængelighed, idet værker af denne kaliber skal genudgives, nyoversættes og genlæses for at være til stede for den enkelte læser. Det er et vitaminrigt initiativ, som kun kan bifaldes. Nu er turen så kommet til Joseph Roth (1894-1939), der i de sidste par år er blevet oversat til dansk med den lille roman Job, de mindre essaysamlinger Kong Salomons Tempel i Berlin og Leviathan og andre fortællinger. Rosinante har valgt at udgive romanen Radetzkymarch i deres serie; den roman, som står som et hovedværk i forfatterskabet.

Radetzkymarch omhandler en slovenskøstrigsk officersfamilie ved navn Trotta. Den samfundsmæssige kontekst er optakten til kejserrigets opløsning. Verden af i går konfronteres med verden af i dag, personificeret ved faren og sønnen. Sidstnævnte, Carl Josef von Trotta, er romanens egentlige hovedperson, og det er ham, vi følger igennem et lidet flatterende liv som løjtnant, hele tiden begunstiget og tynget af forfaderen Josefs dåd. Denne har reddet kejser Franz Josefs liv i 1859, hvorfor man har udødeliggjort ham i minder såvel som et bastant maleri. Carl har dog på ingen måde nogen nævneværdige bedrifter bag sig - og øjensynligt heller ikke foran sig - og i ironiske, ja nærmest komiske, vendinger og situationer skildres hans livs deroute. Hans affære med vagtmesterens kone, Fru Slama, går hverken værre eller bedre end at konen dør i barselssengen, og som den høflige mand Carl er, må han på faderens ordre kondolere enkemanden. Den mand han selv har bedraget så groft. Romanen byder på mange morsomme skildringer, der alle på en raffineret facon også rummer det sørgelige.

Radetzkymarch er på alle måder en læseværdig oplevelse. Den holder hele vejen. Eneste irritationsmoment er forordet af Kristian Ditlev Jensen, der mangler den oplysende og perspektiverende litteraturmæssige rubricering, som et forord til en sådan udgivelse gerne måtte rumme. Men igen; det er nok en smagssag. Roth leverer varen.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Joseph Roth: Radetzkymarch
Rosinante, 306 sider
Oversat af Soffy Topsøe
ISBN: 978-87-638-1521-5