Flere nyheder

 
Litteratur
Babyen der ikke ville ud

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Babyen der ikke ville ud
Fre. 23. sep. 2011

Hvad nu hvis en baby vælger ikke at komme ud af maven efter de 9 måneder? Det vil babyen i denne historie ikke. I en billed/højtlæsningsbog for de 4-8 årige møder vi Baby, der ikke vil væk fra sit lune mørke og ud til krig, forurening og elendighed, og derfor vælger at blive inde i sin mors mave, uanset hvad nogen siger.

Inde i Kirstens mave ligger Baby - i begyndelsen af historien ved Kirsten og Svend ikke noget om Baby, men den lytter med og hører alt, hvad de taler om. Svend og Kirsten taler ikke bare om den nye lejlighed, de har købt sammen, lam i karry som de godt kan lide, og lækkert hjemmebagt brød. Nej, de snakker også om al den forurening, der er, og da de finder ud af, at Baby ligger derinde i maven, snakker de også om de mange ting, der kan ske den, når den kommer ud. De snakker om krig, børnelokkere, mobning og at blive kørt over i trafikken. Baby hører det hele, og da de 9 måneder er gået, og den burde komme ud, så vil den ikke.

Baby siger "Nix. Jeg bliver herinde". Jordemoderen har ikke tid til at diskutere med en stædig baby, og Svend og Kirsten må tage hjem med Baby inde i maven. De forsøger at lokke den ud ved at tale om de mange dejlige ting i verden.

"Okay Svend". Baby lo hånligt derinde. "Der er borgerkrig og sygdom og spritbilister, men der er også hjemmebagt brød. Super, jeg kommer ud med det samme."

Hvorfor skulle Baby komme ud og se det dejlige hav, når det alligevel er forurenet? Hvad er der spændende ved eksotiske dyr, når de alligevel bliver dræbt af krybskytter? Til sidst kan Svend og Kirsten ikke finde på mere, og de sætter sig ned og græder, fordi de savner Baby sådan, og fordi de så gerne vil have at Baby kommer ud, så de kan elske den.

En interessant og anderledes historie, der er sød og tankevækkende for alle aldre. Den er til tider en smule for filosofisk og barsk for de alleryngste aldersgrupper - og der er mange diskussioner i bogen om børnelokkere, spritbilister, krig og bomber, det kræver, at man tager op. Så den kan ikke anbefales for børn under 5 år.

Illustrationerne af Lillian Brøgger er måske meget en smagssag. For denne anmelder er de lidt for rodede og skitseagtige, og babyens store udstående øjne er en smule skræmmende - der er absolut intet nuttet over Baby. Derfor en samlet anmeldelse af bogen med kun 4 stjerner.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Kim Fupz Aakeson: Babyen der ikke ville ud
Illustrationer: Lilian Brøgger
Gyldendal, 64 sider
ISBN:9788702093469