Flere nyheder

 
Film
Gensyn med en tegnet klassiker

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Gensyn med en tegnet klassiker
Fre. 23. sep. 2011

Tiden er kommet til, at Disneys nyklassiker "Løvernes Konge" skal ud på Blue-ray i en såkaldt diamond edition. Det er stadig en flot film med god musik. Både tegnere, musikere og det stjernecast, der lagde stemmer til, kunne til fulde deres håndværk. Men der er sket ting og sager siden 1994, som gør, at løverne i dag halter en anelse bagefter.

Det vrimler med computeranimerede film for hele familien. Det i sig selv giver Løvernes Konge en kvalitet. Det er simpelthen en meget anderledes visuel oplevelse at se en vaskeægte tegnefilm. Godt nok så Prinsessen og frøen dagens lys og biografernes mørke i 2009 og inviterede en ny generation af biografgængere ind i et tegnet univers. Men der er langt mellem tegningerne, og det ser ud til, at den gamle animationsform primært henvender sig til teenagere og voksne med vedblivende succeser som The Simpsons og Family Guy og en mere eksperimenterende og knap så eksponeret type fortælling som The Life and Times of Tim.

Når løverne, som er lavet af blyanter og farvekridt, kan virke en anelse forældede, er det ikke håndværkets skyld. Det handler om den fortælleform, som Disney holdt fast på i løbet at 90erne, mens Pixar og DreamWorks udviklede et nyt koncept. De to sidstnævnte skabte familiefilm med humor på mange forskellige planer - både til de helt små, de lidt større, teenagerne, forældrene og de filmnørdede med filmhistoriske hints, politiske jokes og en skarp visuel og bredt appellerende profil. Disney derimod fastholdt en fortælletradition inden for det opbyggelige eventyr, som i århundreder har underholdt og opdraget børn og unge. I den Blue-ray aktuelle Løvernes Konge er der bunker af budskaber om at opføre sig ordentligt, at gøre hvad de voksne siger, at ondskab og godhed er sort og hvidt, og - i meget eksplicit grad - at mænd er de fødte ledere, mens kvinder skal stå bag deres mænd. Man skulle næsten ikke tro, at det var et spritnyt eventyr, der blev sendt på gaden for 17 år siden.

Det, der kendetegner Disney klassikere fra 90erne, er - udover den forældede opdragende skygge, de alle sammen kaster - en humor og en sangskat henvendt til børn og temmelig barnlige sjæle. Og det er der bestemt ikke noget i vejen med. Børnefilm behøver ikke være familiefilm, og de voksne har jo masser af andre film at kaste sig over. Noget andet, der kendetegner Disneys levende tegninger siden Bambi (1942), er den formidable evne til at gengive ubegribeligt naturtro animerede dyr, som ned i mindste detalje bevæger sig som deres dobbeltgængere ude i naturen. Og på næsten magisk vis kan dette naturtro dyrecast fortrylles med menneskelige ansigtsudtryk og kropsholdninger, der er mere menneskelige end menneskernes egne. Det er ægte Disney-magi!

Diamond edition af Løvernes Konge byder på en hel del ekstramateriale. Der er underholdende bøffer, interaktivt Blue-ray galleri, et kig bag kulisserne og Sing-Along m.m. Masser af underholdning for de små, som filmen i forvejen henvender sig til.

Løvernes Konge
Ude på Blue-ray fra Disney