Flere nyheder

 
Film
Endnu en vellykket kærlighedsfilm fra Scherfig

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Endnu en vellykket kærlighedsfilm fra Scherfig
Tor. 29. sep. 2011


(Foto: SF Film)

Lone Scherfigs "Samme dag næste år" med Anne Hathaway og Jim Sturgess i hovedrollerne er en fin kærlighedsfortælling, der overgår hendes seneste internationale publikumssucces, "An Education".

Edinburgh, den 15. juli 1988: Emma (Anne Hathaway) og Dexter (Jim Sturgess) møder hinanden på deres dimissionsdag på universitetet. De tilbringer dagen sammen, og dette bliver starten på et stærkt venskab. Filmen følger dem gennem to årtier, hvor den 15. juli bliver en nøgledag i deres indbyrdes forhold. Datoen er symbolsk for deres lykkeligste stunder, skænderier, håb for fremtiden, skuffelse over livet og store personlige tab. Begge længes de efter hinanden romantisk og erotisk, men fremtidige karriereønsker, livsfilosofier og dårlig timing gør, at deres forhold ikke udvikler sig i kærlighedens retning.

Emma, der ønsker at gøre verden til et bedre sted, starter ud med et kedeligt servitricejob i London og en må-nøjes-med kæreste. Men hun ender med at opfylde sine drømme om at blive skolelærer og skrive bøger. Dexter, der modsat Emma vil nyde livets overfladiske goder såsom penge og berømmelse, får hurtigt semisucces som en sørgelig talkshowvært omgivet af duller, med hvem han har meningsløs sex. Langsomt vokser han sig ud af denne selviske rolle og modner som person.

Da de begge er blevet 20 år ældre - og mere voksne - indser de, at de kun kan være lykkelige sammen med hinanden, men er det da tids nok?

I disse tider, hvor dansk film prøver at brede sine vinger og omfavne det store udland, især det engelsksprogede filmmarked, har Lone Scherfig igen, gennem sin tro på den gode kærlighedshistorie, professionel instruktion af sine skuespillere og sans for filmiske detaljer, begået en fin romantisk film. Samme Dag Næste År bygger på David Nichols roman One Day, som også er filmens originale titel.

I Samme Dag Næste År har hun overgået sig selv efter publikumssuccessen An Education fra 2009, hvis forlæg var Nick Hornbys roman om den unge Jenny Mellors møde med voksenlivet og kærligheden.

Filmene minder meget om hinanden, eftersom de behandler ungdom og kærlighed og har afsæt i England. Men hvor det i An Education drejede sig om en belærende coming of age-fortælling, hvori hovedpersonen indser, at det rigtige for hende som kvinde i 60'ernes England er at gå på universitetet, er Samme Dag Næste År en nutidig bekræftende, såvel som bedrøvet, livsfortælling. Den præsenterer os for to mennesker, der nærer dybe følelser for hinanden, men som kan blive ved med at gå fejl af hinanden i frygt for at tage chancer, hvilket får dem til at spilde værdiful livstid på alt andet end at være tro mod deres følelser.

I rollerne som Emma og Dexter vidner Hathaways og Sturgess' præstationer om, at de er to professionelle unge skuespillere, der for længst har slået sig fast i Hollywood, og hvis karrierer kun ser ud til at vokse sig større. Dog kan Hathaway virke lidt for forceret som brite, og hendes rappe replikker er til tider anstrengende at være vidne til. Heldigvis er det kun en mindre detalje, der i det store hele ikke påvirker troværdigheden og følelsen i fortællingen.

Døgnet efter at have set den, sidder undertegnede stadigt tilbage med en knude i maven, når hun tænker på filmen. Hvorfor konklusionen må være, at selv om Samme Dag Næste År er en klassisk lige-ud-af-landevejen kærlighedsfortælling, kommer den med sine overraskelser i plottet i virkeligheden til at opfordre os til at gribe dagen, eftersom filmen humoristisk, men også vemodigt, minder os om livets korthed.

Samme dag næste år
Se spilletider
Se filminfo