Flere nyheder

 
Litteratur
Genfærd, genitalier og generaliseringer

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Genfærd, genitalier og generaliseringer
Tor. 29. sep. 2011

En af nutidens vigtigste sydamerikanske forfattere præsenteres nu på dansk. César Aira (født 1949) er argentiner og bor i Buenos Aires. I den spansktalende verden er han et ikon, men hans forfatterskab nyder stor anerkendelse over alt i verden.

Spøgelserne foregår i løbet af én dag. Et litterært greb, som man kender det fra et par sværvægtsklassikere i litteraturhistorien. For eksempel fra James Joyces Ulysses (1922). Selvom det ikke er decideret stream of consciousness, der flyder gennem den nyoversatte argentinske bog, er der et tydeligt slægtskab med de britiske forfattere, som skabte denne genre. De fabelagtige personkarakteristikker, der skabes ved en strøm af sætninger, tænkt og talt af karaktererne blandet med en temmelig alvidende fortællers observationer og paralleller, giver bogen en Woolfsk og Joycesk kvalitet. Samtidig er der en tydelig gren fra stamtræet af den klassiske, latinamerikanske magiske realisme med de naturlige og overnaturlige sammenblandinger.

Virkelig interessant er bogens metalitterære filosofiske betragtninger omkring arkitektur og litteratur. Rammerne for bogens fortælling - og altså også indholdet i de næsten uendelige filosofiske afsæt - er en ufærdig ejendom, som skal rumme seks luksuslejligheder til beboelse af meget velhavende argentinere. En fattig, chilensk familie bor på denne byggeplads, helt oppe på sjette sal, hvor solen bager ubarmhjertigt, og hvor der skal være fællesrum og svømmebassin. Faren arbejder på bygningen sammen med andre chilenske håndværkere og tjener en ekstra skilling ved at holde opsyn med bygningen, dvs. at bo der. På under 150 sider lader Aira alskens betragtninger om arkitektur udfolde sig med afsæt i en drøm under siestaen, talestrømme og sætninger, som ikke er til at placere i karakterernes tanker, samtaler eller drømme. Ikke desto mindre er der en insisterende sammenhæng fra den specielle fortællerstemme.

Udover den chilenske familie er huset beboet af en stor mængde spøgelser, som argentinerne ikke er i stand til at se. Spøgelserne er dækkede af støv fra byggeriet, men alligevel er deres nøgenhed umådelig tydelig - især for familiens teenagedatter. Alle spøgelserne er mænd og har enorme kønsdele, som dasker rundt i luften mens gespensterne svæver, stirrer, griner hysterisk og læser chilenernes tanker. Spøgelserne fungerer som en næsten overdreven metaudgave af forestillingen om "den anden". De er genstande og igangsættere for mange generaliseringer om mænd og kvinder, rige og fattige, chilenerne og argentinere. Og netop denne forvrængning af gængse sociale konstruktioner er bogens største aktiv - omend den på alle måder udviser stor litterær aktivitet af en roman, der kun udspiller sig på én dag og på ét sted!

Køb eller bestil bogen på saxo.com

César Aira: Spøgelserne
Oversat af Rigmor Kappel Schmidt
Tiderne Skifter, 148 sider
ISBN: 9788779734036 9788779734036