Flere nyheder

 
Litteratur
Et eldorado af bageopskrifter

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Et eldorado af bageopskrifter
Fre. 30. sep. 2011

Alette Bertelsen, som sammen med Tina Scheftelowitz og Sonja Bock skabte 1990er succesen "Suveræne salater og brillante buffeter", er nu gået sammen med konditorerne Rikke Holm, Gitte Værum Kristensen og Elisabeth Emtoft om at kreere denne bog, som sætter fokus på kunsten at trylle med mel, æg, sukker og smør og får én til at sukke efter duften af hjemmebag.

Bogen indeholder mere end 400 opskrifter på brød, kager og tærter. Indledningsvis finder man en stribe generelle bagetips, bl.a. et godt trick til, hvordan man får bolledejen til at hæve i en hulens fart samt et godt og brugbart overblik over alle tænkelige typer af mel, og over hvilke anvendelsesmuligheder de hver især har. I samme sektion finder man også en ret smart tabel, som omregner kilogram til spiseskefulde og decilitermål. Perfekt til køkkennovicen, som ikke ejer en køkkenvægt.

Man kan ikke være helt ved sine sansers fulde fem, hvis de svimlende mængder af pandekager, lagkager, skærekager, cookies og småkager i bogens næste kapitel ikke får tænderne til at løbe i vand. Her finder man alt lige fra uortodokse kager med ingredienser som blå birkes, anis og rødbede til de helt traditionelle bradepandekager, som frembringer minder fra klassens time i folkeskolen. Der er med andre ord kager for enhver uanset smagsløg, ambitionsniveau - og måske livvidde - idet man også finder en stribe kalorielette løsninger blandt alle de søde, syndige fristelser.

Næste kapitel fokuserer på tærter, både den søde og den mættende af slagsen. Kapitlet indledes med to opskrifter på basisdej - en salt og en sød - som herefter bringes i en række variationer med krydderier, krydderurter, nødder og andre gode sager.

I forlængelse af dette kapitel sker der noget højest besynderligt. Pludselig finder man nemlig ikke mindre end 20 sider med opskrifter på alt lige fra langtidsstegt culottesteg til diverse salater. Ikke at der nødvendigvis er noget dårligt at sige om spidskålssalat med peberrod, radiser og mormordressing eller om citron og limemarineret laks for den sags skyld, men hvorfor det hører hjemme i "den helt store bagebog om kager, tærter, brød og boller", har jeg altså svært ved at gennemskue, og det virker både underligt og malplaceret med al den salat, som pludselig skydes ind fra højre.

Efter den mærkværdige detour bringes man tilbage på sporet med Rikke Holms kapitel om brød og boller i alle afstøbninger. Alt I alt et rigtig godt kapitel, som kun kan kritiseres for, at der mangler stk. antal nogle enkelte steder, så man risikerer at lave alt for mange eller - gud forbyde det - alt for få scones, når det ringer ind til 5 o'clock tea.

I det store hele bringer bogen uden tvivl et eldorado af opskrifter på lækre sager, som det kribler i fingrene for at bage og ikke mindst indtage. Generelt er det dog et stort irritationsmoment, at der flere steder, bogstaveligt talt, er gået kage i krydshenvisningerne, så læseren sendes på rundfart i herlighederne. Ønsker man f.eks. at bage espressomakronkagen på side 57, så kræver det, at man bladrer rundt mellem side 57, side 50, side 67, side 98 og side 44, før man endelig når i mål og kan sætte tænderne i herligheden, som der i øvrigt ikke findes noget foto af.

Det er langt fra noget enkeltstående tilfælde, og det er altså et skår i glæden med parentesreferencer i hobetal og manglende billeder. Når det er sagt, kunne jeg dog godt lide duften i bageriet, og bogen vil helt sikkert hyppigt blive hevet ned fra hylden til hverdag og fest og åbenbart ikke kun, når der skal bages, men også når culottestegen skal intervalsteges.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Bertelsen, Holm, Emtoft & Værum Kristensen: Bag med smag
Rosinante, 422 sider
ISBN: 9788763817493