Flere nyheder

 
Litteratur
Ny Monroe-biografi

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Ny Monroe-biografi
Fre. 30. sep. 2011

Journalisten og biografisten J. Randy Taraborrellis komplette biografi om den ikoniske Marilyn Monroe er en lang, dybdegående og mærkeligt opbygget bog. Den mangler struktur, men aldeles ikke patos eller betragtninger fra forfatteren, og den vidner i høj grad om, at biografi og fiktion er nært beslægtede.

Taraborrelli starter sin biografi med Monroes mormor og mor, som begge syntes at have en snert af skizofreni, og beskriver meget detaljeret deres liv, før Norma Jeane blev født. Denne forhistorie lægger et fundament for historien om Monroe selv, der fokuserer meget på hendes indre og private liv, og hvordan hendes offentlige liv påvirkede det indre. Forfatteren går hovedsageligt kronologisk til værks, men springer til tider tilbage til mormoren og morens liv, før Marilyn blev født, hvilket i denne bog virker kaotisk og ustruktureret. Men historien om Marilyn Monroe er til tider så dragende og tragikomisk, at man næsten tilgiver Taraborrellis ubehjælpsomme fortællestil.

Igennem kronologien og sproglige virkemidler forsøger forfatteren at skildre en slags identitetsspaltning, som han mener, Monroe led af, ved f.eks. at skifte til at bruge "Marilyn" i stedet for "Norma Jeane". Men han glemmer vist selv, at det er det, han forsøger, og i løbet af bare to sider skifter han mellem de to navne på må og få. Dette er specielt forvirrende i de passager, hvor forfatteren snakker om den baby ved navn Norma Jeane, Marilyns mor en overgang var babysitter for, og som hun opkaldte hende efter.

Taraborrelli bruger meget tid på at skrive om Monroes barndom og i særdeleshed hendes ægteskaber. Og Taraborrelli har gjort et fornemt stykke arbejde med at indsamle fakta og tale med folk, der kendte Monroe - eller som kendte én, der kendte hende. Bagest i bogen er knap 80 sider med appendikser med noter, interviews og ekstra information.

Fortællingen om Monroe er tragisk og på mange måder sørgelig i sig selv, så forfatterens patosmættede indskydelser fungerer mest som irritationsmoment. Taraborrelli har en tendens til at nævne det åbenlyse og søbe det ind i sprog, der grænser til klamt. F.eks. "Det var skæbnen, der spillede endnu et grumt puds med et liv, som allerede havde oplevet megen fortvivlelse." Disse forsøg på at skabe patos er ikke engang velskrevne nok til at kunne tilgives.

Ligeså træls Taraborrellis sprog og fortællestil kan være, er oversættelsen til tider. Det meste af bogen er fint oversat, men ind i mellem kommer grove, idiomatisk dårligt oversatte udtryk. Man skulle næsten tro, mere end én oversætter havde været i gang. F.eks. "tage Guds navn forfængeligt" og endnu værre: Marilyn er tilskrevet "nogle ubetalelige citater". Klodsede elementer, som sætningen "Grace havde svigtet sit løfte" og ordet "hjemadresse", er bare nogle af de lettere komiske fejl, der irriterer, men dog ikke gør teksten uforståelig.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

J. Randy Taraborrelli: Marilyn Monroe - Den komplette biografi
Oversætter: Anders Nygaard
Gyldendal, 556 sider
ISBN: 9-788702-105490