Flere nyheder

 
Film
Gensyn med Jack Sparrow

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Gensyn med Jack Sparrow
Fre. 30. sep. 2011


(Foto: Disney Pictures)

De første tre film i serien om sørøverne fra Caribien handlede mere om Kiera Knightly og Orlando Blooms karakterer. Men det var Johnny Depp, som stjal billedet med sin meget specielle rolle. Jack Sparrow er nu tilbage i sin egen film, som selvfølgelig har afsæt i de forrige. Nye seere kan med fordel begynde her.

Det gør kun godt, at Captain Jack Sparrow er omdrejningspunktet i den nyeste piratfortælling. Og har man som undertegnede en lang og trofast fanhistorie, så er det en ren fryd at tilbringe et par timer med den altid uforudsigelige og underfundige Mr. Depp. Siden 1990, da Tim Burton med Edward Saksehånd indledte et stadigt frugtbart, professionelt samarbejde med Johnny Depp, har den talentfulde skuespiller fået lov at specialisere sig i sære personager. Samme år udkom John Waters' Cry Baby, og siden har der været et væld af særlinge på biograflærrederne, VHS, DVD og nu også Blu-Ray. Depp har en ganske særlig evne for at portrættere teatralske skikkelser med underspil og detaljerigdom. Den DVD og Blu-Ray aktuelle Pirates of the Caribbean - i ukendt farvand er ingen undtagelse.

Historien er ganske godt skruet sammen; både det britiske og det spanske kongehus, en sagnomspunden pirat ved navn Blackbeard (fremragende personificeret af Ian McShane), hans datter Angelica Teach (underskønne Penelope Cruz) og selvfølgelig Captain Sparrow er på jagt efter Ungdommens Kilde. Filmen slås an med en dramatisk retssag og ruller sig derefter ud over stok og sten med velkoreograferede kampscener, kække bemærkninger, bedrageriske tyveknægte af begge køn og vidunderlige kostumer og studier. De mange slåskampe er i al deres elegance udstyret med en skøn finesse af klodsethed.

Som altid i denne filmserie er der overnaturlige væsner, denne gang i form af menneskeædende havfruer og zombieficerede sømænd. Musikken er stemningsberigende og dramatisk på ægte Disney'sk facon. Filmen er slet og ret fantastisk, i ordets egentlige betydning. Men da der er gået inflation i dette tillægsord, er fabelagtig, eventyrlig og gribende bedre bevendt i en kort karakteristik af den fjerde - og bedste - film i piratrækken. Et børne-, ungdoms- og voksenvenligt actioneventyr, som dog ekskluderer de yngste, der vil få for lidt ud af odysséen og få meget ud af den hyggelige uhygge.

Pirates of the Caribbean - i ukendt farvand
Ude på dvd og Blu-ray fra Disney Pictures
Se filminfo