Flere nyheder

 
Film
Excentriske elskelige egoer

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Excentriske elskelige egoer
Man. 10. okt. 2011


(Foto: Lars Schou)

Dokumentaren "Grevinden på tredje" om Erna Hamilton er en chance for at komme ind under huden på den 96-årige excentriske millionøse i den sidste tid af hendes liv. Dvd'en indeholder også de yderst seværdige "Grevindens Arving?" og "Varvara - uden mors velsignelse", der alle er lavet af den prisbelønnede dokumentarist Per Wennick.

De tre veldrejede dokumentarer, hvor interview forenes dygtigt med historiske klip, kommer ikke blot tæt på deres fascinerede hovedpersoner, de er også gode tidsbilleder på, hvordan København så ud i 1920'erne - og ikke mindst hvilke regler for kvinder og passende opførsel, der var i det bedre borgerskab på den tid. Født i år 1900 og opvokset i et rigt miljø har Erna Hamilton som grevinde og diplomat været en naturlig del af det københavnske jetset i en menneskealder. Det samme gælder veninden, baronesse Varvara Hasselbalch, der voksede op i et palæ med 97 værelser og engang var Danmarks rigeste pige. I Grevindens Arving er der bygget et imponerende spændingsmoment op om, hvorvidt den svenske Michael Palmstjerna, der hævder, at han er Erna Hamiltons barnebarn og arving, er en svindler eller fantast. Det skal ikke afsløres her, men indtrykket af Erna bliver unægteligt mere nuanceret med denne vinkling på Hamilton-familien. Filmene sætter således hinanden godt i relief, og en samlet dvd-udgivelse er derfor fuldt berettiget.

Både Erna og Varvara, der til forveksling ligner Dame Edna i sine rober, er excentriske repræsentanter for et overklasseliv, som ikke længere leves. Deres privilegerede liv er et lille stykke Danmarkshistorie, og de er lige til det sidste vant til "et vist niveau". Ret bemærkelsesværdigt har de begge på deres ældre dage (midlerne er tydeligvis ikke, hvad de har været), charmeret en platonisk ven til at varte dem op og agere chauffør, tjener eller selskab, som det nu passer dem. Damerne er samtidig nogle elskelige egoer, der fyrer et hav af vittige one-liners af filmene igennem. Til spørgsmålet, om hun mærkede noget til depressionen i 1930'erne, svarer Erna. Skælmsk: "Depressionen? Nej! Var der en depression?"

Uden uddannelse i andet end at kunne begå sig, har damerne selv måttet udfylde deres lange liv med mening. Noget der i slående grad er lykkedes bedre for fotografen og
krigshelten Varvara end for den selvudnævnte minister Erna. De to veninders forskellige livssyn understreges bl.a. i deres respektive slutreplikker. Grevinden på tredje ender med tristesse og Ernas resignerede ord "Det har været et dejligt liv, men jeg er virkelig træt nu", hvorimod Varvara, langt fra mæt af dage, proklamerer: "Hvis noget skulle have været anderledes i mit liv, så er det, at det skulle have gået lidt langsommere."

Erna og Varvara minder undertegnede om den helt igennem fantastiske dokumentar The Good Life af Eva Mulvad fra 2010, dog uden samme tragedieomfang med mistet formue og barsk virkelighed, der rykker tæt på. I eget selvbillede får disse gamle divaer lov til at være "fabulous" til det sidste, og det er svært at stå for.

Grevinden på tredje
Ude på dvd fra DR