Flere nyheder

 
Litteratur
Da Osvald blev storebror

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Da Osvald blev storebror
Tor. 20. okt. 2011

"Osvalds kompas" er historien om drengen Osvald, der får en lillesøster, som er en værre tyksak. Og som om det ikke var nok, så bliver hans kompas væk, og hans forældre skælder hele tiden ud.

Birgit Strandbygaard er forfatteren bag Osvalds kompas. Hun har skrevet en række romaner til voksne, og det kan godt mærkes i denne børnebog. Men bestemt på den gode måde, for Osvalds kompas er enkelt fortalt og alligevel yderst velskrevet. Selvom det er en bog til børn, så har den alligevel en ekstra dimension, som også gør den læseværdig for voksne. Der er ingen talen ned til barnet, der får historien læst højt, og det er en fortælling, der rammer lige ned i noget, som de fleste børn, der har haft den blandende fornøjelse at få en lillebror eller -søster, kan nikke genkendende til.

Antonieta Medeiros har stået for illustrationerne, som er virkningsfulde, men som måske virker mere tiltalende på voksne end på børn og på den måde mere understreger bogens dobbelte historie, end de vil kunne fastholde et barns koncentration i en højtlæsningssituation.

Fortællingen om Osvald og hans kompas er sammensat af små tableauer fra hverdagen i form af otte korte kapitler. Brudstykker af Osvalds liv efter lillesøsterens fødsel, der beskriver dagligdagens situationer så tilpas nøgternt, at man som læser kan forstå reaktionerne fra såvel forældrene som Osvald, der har vanskeligt ved at finde sig til rette i sin nye rolle som storebror. Osvalds kompas er i virkeligheden meget sigende for oplevelsen af, hvordan verden ser ud, når barn nummer to i en søskendeflok melder sin ankomst.

"- Tyksakken kan også finde på at drille, sagde han, da mor alligevel skældte ud.
- Har jeg ikke sagt, du ikke må kalde hende tyksak. Hun hedder Signe.
- Jeg glemmer det, når hun er så fed."

Osvald laver ballade. Han siger grimme ord, klemmer sin lillesøster og omtaler hende kun som tyksakken. Osvalds forældre skælder ud. Osvald opfører sig endnu slemmere. De er i den grad kommet ind i en ond cirkel. Først da Osvald en dag stikker af og gemmer sig i skuret, hvor han sidder og græder, indtil hans far kommer ud og finder ham, får Osvald og hans familie brudt mønsteret.

Osvald opfører sig fortsat grimt ved aftenbordet, men hans forældre skælder ikke ud. Osvald kalder sin lillesøster for en grim tyksak, men hans forældre skælder ikke ud. Osvalds far laver et nyt kompas til Osvald, og der er igen håb forude for familieidyllen.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Birgit Strandbygaard: Osvalds kompas
Høst & søn, 96 sider
ISBN: 9788763821933