Flere nyheder

 
Litteratur
Fjollede fantastiske fortællinger

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Fjollede fantastiske fortællinger
Ons. 26. okt. 2011

Italo Calvinos "De Kosmikomiske Historier" er en poetisk og absurd skabelsesberetning om vores klode, hvor der bliver spillet løs på de litterære tangenter. Historierne fra 1960'erne, inkl. de to der kom til året inden forfatterens død i 1985, foreligger nu for første gang samlet på dansk.

Scenen er sat med en fortæller, der har det klingende konsonantnavn Qfwfqs og et ikke mindre vanvittigt univers, der er tydeligt inspireret af naturvidenskaben og den fantastiske litteratur. Det hele går på eventyrlig vis op i hat og briller med en udtalt ironisk distance samt Calvinos sprudlende sætninger og kendetegnende billedskabende prosa. Som en grotesk blanding af Dantes Den Guddommelige Komedie og Saint-Exupérys Den Lille Prins begriber Qfwfqs verden med en barnlig umiddelbarhed iblandet, hvad der i oversætter Lene Waage Petersens glimrende efterord betegnes som, "en slags astronomisk, geologisk, biologisk, fortids-science fiction!"

"Kosmikomisk" er et velvalgt ord, for historierne er virkelig langt ude. Månen er ikke bare lavet af ost, den er lavet af ricotta, og for læseren serveres en hel odyssé af alternative naturkræfters spil, der går langt ud over enhver snusfornuftig forstand. Elementære forhold som fakta, fortællerens troværdighedsproblemer og genrekaos er ikke noget, Calvino tager sig af. De Kosmikomiske Historier er et litterært frirum til leg, og sådan skal de læses. Men ikke kun. De er også en filosoferen over individets voksende fremmedgørelse i en verden, det bliver stadig mere komplekst at rumme og forstå. Det fjollede og fortænkte løftes således til en allegori på vores behov for sammenhæng, hvor absurd og poetisk en sådan så end bliver tilbudt.

Bogens litterære stil er samtidig et opgør med sprogets faste betydningsmønstre og de gængse regler for fortællestrukturer. "Fuglenes Oprindelse" fra T NUL-delen skal fremhæves som ét udpluk blandt mange geniale påfund. Sprog og billede forenes forbilledligt, idet teksten her "lader som om" den er en tegneserie. Læserne opfordres bl.a. til; "...ikke at læse alt hvad der står bogstav for bogstav... Til at begynde med kan I læse en masse udråbstegn og spørgsmålstegn der springer op fra vores hoveder, og det betyder at vi stod og så på fuglen fulde af forundring - fornøjet forundring." Beskrivelsen af Qfwfqs' besøg til fuglenes land fortsætter i samme dur, og det er umådelig svært ikke at lade sig charmere af denne originale og syrede idé med en meta-tegneserie-fortælling, der er helt sin egen.

Calvinos rablende historier er et muntert bekendtskab, der emmer af intellektuel leg og overskud. Læser man dem (som undertegnede) samlet i en mundfuld, når man et mætningspunkt ift. fjol, som de ikke helt fortjener. Optimalt skal de nydes én for én, når humøret er til det, og eventuelt skal de læses højt for lidt ældre børn, der således både kan få forvirret deres verdensopfattelse godt og grundigt og forhåbentligt også få smag for, hvad sproget og litteraturen kan hos en så visuel og litterær mester som Calvino.

Fakta: Historierne er skrevet mellem 1963-68 undtagen de to, der blev tilføjet i 1984, hvor Calvino tog genren op igen.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Italo Calvino: De Kosmikomiske historier
Oversat af Lene Waage Petersen efter Tutte le cosmicomiche
Gyldendal, 408 sider
ISBN:978-87-02-09740-5