Flere nyheder

 
Litteratur
Hvad kom først - hønen eller brødet?

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Hvad kom først - hønen eller brødet?
Tir. 1. nov. 2011

I "Bag brødet" kan man glemme alt om tiramisu og fragilité for en stund og i stedet sætte små danske papirflag i tekringlen, som vores oldemødre ville have gjort. Man kan endda roligt sætte et ekstra "tip" eller tre foran oldemor, for her handler det nemlig om dansk brød og bagning igennem de seneste 6000 år, som bogens undertitel også afslører.

Bag brødet er skrevet af den tidligere museumsdirektør på Københavns Museum, Bi Skaarup. I dag er Skaarup gårdindehaver på Nordfalster og har dedikeret sig til forskning og formidling af den danske madkultur, hvilket også kommer til udtryk i hendes tidligere udgivelser om middelalder- og renæssancemad fra hhv. 1999 og 2006.

Med opsmøgede ærmer og Bag brødet under armen kan man i bogstavelig forstand bage sig op igennem historien, fra de første stenalderbønders emmerbrød ca. 3.700 år før vor tidsregning, over Egtvedpigens speltbrød, frem til vikingetiden og det allerførste rugbrød. Man kan selvfølgelig også hoppe direkte ind i industrialismen, hvor man langt om længe fandt ud af, hvor godt blødt smør og sukker i rigelige mængder klæder en gærdej. Fynboer med hang til brunsviger kan i samme anledning sende en hjertelig tak til Anna Maria Mangors, som introducerede herligheden i Kjøbenhavn tilbage i 1873.

Som en lille bonus bringer bogen mange af de originale bageopskrifter. Og formuleringer som "skirt smör og miölck, et halftop i hopa lika mycket af hwardera" gør bogen særlig interessant, hvis man interesserer sig for filologi, en specifik retning inden for sprogvidenskaben, som fokuserer snævert på sproget i en historisk, litterær og kulturel kontekst. Nok om det. Bogen fungerer bedre som en historisk optegnelse over den danske bagekultur end som en decideret kogebog. Mange af opskrifterne er temmelig uinspirerende, og der skal ikke mange finjusteringer til, før flere af dem ligner formlen på trylledej. Derfor ender bogen også kun på 2 stjerner. Selvom det selvfølgelig er tilladt at tænke reaktionært og fusionere sit jernalderbrød med et skrabet lag humus eller oliventapenade for at bringe det mere up-to-date.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Bi Skaarup: Bag brødet -dansk brød og bagning gennem 6000 år
Gyldendal, 137 sider
ISBN: 978-87-02-11804-9