Flere nyheder

 
Litteratur
Kommunisme, hævn og klapjagt

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Kommunisme, hævn og klapjagt
Ons. 2. nov. 2011

I Philip Roths anden del af 1990er-triologien om Nathan Zuckerman - Roths yndlings alter-ego - smelter historien om Ira Ringold sammen med en bredere historie om USAs kommunist-heksejagt i efterkrigstiden. "Jeg blev gift med en kommunist" er en roman om både offentligt fald og privat tragedie.

Den amerikanske trilogi, som denne roman er anden del af, er en slags fortsættelse på Roths tidligere værker- I særdeleshed trilogien Zuckerman Unbound. Ligesom i de tidligere romaner er hovedpersonen Nathan Zuckerman, som dog spiller en noget anderledes rolle i denne roman. Hans fortæller-rolle deles med andre, og det virker som om hans liv kun kan anes gennem fortællingen om Ira Ringold. Den virkelige helt/anti-helt er derfor Ira, som også er den kommunist titlen hentyder til.

Gennem sin engelsklærer Murray, som er Iras bror, introduceres Nathan til et politisk aktivt liv. Romanen er opdelt i flere sammenhængende dele, hvor den første fokuser på, hvordan Nathan langsomt indgår i et slags politisk eller åndeligt mester/lærling-forhold med Ira. Den største del og energi af romanen er dog helliget historien om Ira - også kendt som Iron Rinn. Ira er konstrueret som en kompleks karakter - en mand, der har arbejdet som grøftegraver under den store depression, og efter krigen er blevet kendt radio-skuespiller. Det er hans berømthed, der gør ham til et mål for McCarthyismens håndlangere.

Meget - hvis ikke det meste - af Iras historie fortælles enten af Nathan, der forsøger at huske sit forhold til ham, eller af Murray, som nu er en gammel mand på plejehjem. Murray forsøger at forklare sin brors noget gådefyldte og tragiske liv. Ifølge ham er grunden til Iras fald hovedsageligt ekskonen - den meget berømte skuespiller Eve Frames afslørende biografi om Ira. Indtil deres skilsmisse lader det til, at Eves status beskyttede Ira fra at blive udsat for den heksejagt, mange andre kommunister, blev ofre for. Eves sladderagtige bog bliver karakteriseret af Murray som et værk af en hævngerrig kvinde, som - hvilket mange kritikere har bemærket -bærer ligheder med Roths egen ekskone, der også udgav en yderst kritisk bog om Roth.

Det er altid en blandet fornøjelse at læse oversættelser af udenlandske romaner, men denne gang har oversætteren gjort et meget fint stykke arbejde. Der er gjort meget ud af at spejle Roths oprindelige uigennemsigtige og til tider drævende sprog, så det virker ganske autentisk.

Selvom den egentlige hovedperson, Ira, forbliver vagt defineret og svær at blive helt klog på, er Roths roman en spændende og unik fortolkning af en væsentlig del af USA's historie med et fokus på en enkelt persons skæbne under McCarthyismens ideologiske tyranni.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Philip Roth: Jeg blev gift med en kommunist
Oversætter: Niels Lyngsø
Gyldendal, 408 sider
ISBN: 9-788702-079623