Flere nyheder

 
Film
Jane Eyre

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Jane Eyre
Tor. 10. nov. 2011

Alt fungerer optimalt og mere til i den nye filmatisering af den klassiske "Jane Eyre".

Det er meget muligt, at man synes, der er lavet uendeligt mange filmatiseringer af Charlotte Brontës heltinde Jane Eyre. Hele ni tv-udgaver og dobbelt så mange biograffilm har set dagens lys siden 1910. Den biografaktuelle udgave instrueret af Cary Joji Fukunaga kan meget vel gå hen og blive den definitive. Den vil i hvert fald være meget svær at komme efter.

Jane Eyres skæbnefortælling udspiller sig i sidste halvdel af 1800-tallet ligesom de mange andre film om Brontë-søstrenes kvindelige protagonister for ikke at tale om Jane Austens litterære klassisker, som også er dramtasiret igen og igen. Der er en grund til, at så mange fremragende instruktører og manuskriptforfattere kaster sig over disse historier. Det var en tid, som på overfladen var dækket af uendelige lag af skørter, blonder og stive halsflipper. Men nedenunder boblede tanker og idéer, som var startet i 1700tallet og blev ført ud i livet 1900tallet.

Brontë-søstrene og Austen var eminente til at fange tidens dilemmaer for kvinder, som ikke havde samme muligheder endsige rettigheder som mændene. En kvindes værd kunne kun gøres op i ægteskab og arv og begge køn lå under de klasseadskildte normer. De nævnte forfattere har med deres litterære evner og øje for problemstillinger været med til at skubbe til det normative samfund ved gang på gang at spinde historier over stærke kvinder fulde af længsel og kærlighed på tværs af penge og status.

Charlotte Brontë har en særlig evne for gotiske elementer. Historien har uhygge på forskellige planer med sindssygdom, uforklarlige lyde og ondskab. Der er endda visuelle og lydmæssige elementer, som er en gyserfilm værdig. Romantikken er i virkeligheden meget mere jordnær end den litterære periode har ry for, men den er absolut dramatisk og spænder over afdæmpede yderligheder og storslået stilstand. Boges fortælletekniske og personskildrende kvaliteter kommer til sin fulde ret i hænderne på manusforfatter Moira Buffini og instruktør Cary Joji Fukunaga.

Mia Wasikowska, der som en ung Claire Danes stormer frem med inderlighed, karisma og naturtalent af en anden verden, fortolker titelrollen på formidabel vis. Hun er muligvis det allermest interessante stjerneskud på skuespilhimlen i dag. Mia Wasikowska klæder Jane Eyre lige så smukt, som Jane Eyre klæder Mia Wasikowska.